#ödüllü filmler
festival filmleri / drama / macera / gizem
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

2003 rusya yapımı andrey zvyagintsev filmi.
bana göre yönetmenin en iyi eseri; içinde bolca mistik öğeler barındıran psikanalitik bir film. bir aile içinde güç sahibi fert babayı, rus otoriter devletiyle simgelemiş. çok güzel fotoğraflar görmek isteyenlere, rusya'nın doğasını, karanlık sabahlarını, çocukların dünyasını merak edenlere tavsiye olunur.
not: sözlükteki ilk entrymi yönetmenin çok sevdiğim diğer filmi nelyubov başlığına yazacaktım ancak ilk entrysini nelyubov'a yazmak isteyen bir başka yazar benden önce davranmış.
devamını gör...
(bkz: film önerileri), (bkz: geceye bir film bırak), (bkz: yazarların favori filmleri) gibi içeriklere bakanlardansanız veya ne izlesem diye soruyorsanız favorilerinize eklemeniz gereken film.

imdb de aratacaklar için: the return (2003)
türkiye'de dönüş adıyla gösterildi.
yönetmenin ilk uzun metraj filmi. sonuçta ilk filmi müthiş olan yönetmenler diye bir gerçeklik var.
ben ödüllere bakarım arkadaşçılar için söyleyeyim ödül bol. onlarca. tam sayı verelim; 34.
mesela 2003 venedik altın ayı.
tam trt 2 filmi.
ödüllerle ilgili bir ayrıntı daha ise şu:
film bbc 4 tarafından 2005 dünya sinema ödülüne aday 6 film arasına girer. finale kalan 6 film şunlardır:

bad education (pedro almodovar)
hero
zatoichi
motorcycle diaries
uzak (nuri bilge ceylan)
the return
sonuçta nuri bilge ceylanın cannes ödüllü filmini geçip ödülü alan işte bu film olur. vozvraşçeniye. the return

rusya coğrafyası, yönetmenin müthiş açıları ile görsel doğa şöleni. orman göl manzaraları.
sadelik. harika oyunculuk. hele çocuklar. izlerken nasıl oynamışlar yaa diye soruyorsun.
bırakamıyorsun ki filmi. duygularınla fena oynuyor. korku, cesaret, gizem.


fragman:





*********************spoiler**********************
ergen öncesi iki kardeşe anneleri bakmıştır. babalarını görmemişlerdir. anneleri pilot olduğunu söylemiştir. sonra bir gün 12 yıl sonra birden bire döner. çocukları alır ve bir geziye çıkarlar.
yönetmene göre filmin dört ana karakteri dört ana elementi simgeler.
anne: dünya
baba: su
buyuk kardes andrey hava
kucuk kardeş ivan ateş.

film ile alakalı çok üzücü olay ise şudur. çekimlerden çok kısa süre sonra buyuk kardeşi oynayan oyuncu filmde yer alan göle çok yakın başka bir gölde boğularak hayatını kaybeder.

********************spoiler***************************






izleyin.
devamını gör...
2003 yapımı bir rus gizem filmidir. baba oğul ilişkisinin anlatıldığı bir filmdir. soğuk ve sıkıcı olarak ilerlerse de sonunda ne olacağı merakını diri tutan film bence çok başarılıdır. ayrıca film oyuncularından birisi filmdeki bir gölde boğularak vefat etmiş ve gala da yokluğu ile birçok kişiyi üzmüştür. film zaten oldukça ağırken bir de bu olay filmi oldukça zor kılmıştır.
edit: vefat eden oyuncu filmde ağabey rolündeki çocuk olan vladimir garin isimli oyuncuymuş şimdi baktım , gerçekten üzücü bir olay.
edit: (bkz: vozvraşçeniye) bu filmin orijinal ismidir , ingilizce üzerinden izlediğim için bu şekilde girdim kalması sıkıntı yaratmaz umarım.
devamını gör...
2003 yapımı bir andrey zvyagintsev filmi. türkçesi dönüş. nereye ve neye dönüş olduğu izleyicinin yorumuna kalmış. film, ivan ve andrey isimli iki kardeşin uzun zamandır görmedikleri babalarıyla tekrar karşılaşmalarını ve birlikte kamp yapmaya gittiklerinde yaşadıklarını konu alıyor. baba adeta otoritenin, dinin ve devletin sembolü. çocuklar ise babalarının temsil ettikleriyle kendi isteklerinin arasına sıkışmış haldeler. çocukların oyunculukları öyle iyi ki sahnelerden akan duygu yağmur damlalarına dönüşüp sizi ıslatabilir, dikkat ediniz.

ayrıca filmde birçok soru cevapsız bırakılsa da son oldukça etkileyici ve tatmin edici. filmden oldukça etkilenmişken bir de üstüne öğrendim ki andrey karakterini canlandıran 16 yaşındaki vladimir garin kendi filminin galasına katılacağı günün sabahı boğularak vefat etmiş. hem de filmin açılışındaki kuleden eğlence için atladığında... nasıl bir ironi, nasıl bir hayat. şimdi bir de bu bilginin yüküyle filmi tekrar izlemek lazım.
devamını gör...
çocuklarının baba figürü olmadan birer sünepe ve nice guy olarak büyüdüklerini gören anne, onları biraz adam etmesi için alfa babalarından yardım ister. sünepe ve nice guy olduklarını nereden çıkarıyorum derseniz, aslında bu daha çok ivan ile alakalı bir durum. ivan yüksekten atlayamaz, atlayamadığı gibi bunu kendi karakteri ile ilgili bir eksiklik olarak algılar; kendine güveni yoktur, zorluklarla cesur bir şekilde yüzleşemez. babasının sevmediği davranışları ile ilgili olarak, onunla yüzleşmeden, neden hoşlanmadığını doğrudan söylemeden sürekli olarak şikayet etmesi ve mızmınlanması da tam nice guy özelliklerine tekabül etmektedir.

baba büyük ihtimalle karanlık işlere bulaşmış ve aile ile yaşadığı taktirde onları tehlikeye atacak bir kişi. bu yüzden onlardan uzaklaşmış. muhtemelen para falan göndermeye devam ediyordur. anne, oğullarının babaları ile zaman geçirerek en azından baba figürünü biraz olsun içselleştirmelerini istemiş herhalde. babanın aniden çıkıp gelmesi, melodramatik bir şekilde onlarla kavuşmak, hoşca zaman geçirmek için falan değil; onları "adam" etmek için. bir nevi ilkel kabilelerde görülen "initiation ceremony" gibi bir şey. çocukları bir takım zorluklardan geçirerek sertleştirmeye çalışıyor benim anladığım. yani kendisi bir o.ç. değil; belirli bir amaca yönelik o şekilde davranıyor.
devamını gör...
andrey zvyagintsev filmi, 2003. the return/dönüş. görüntüler orgazm deneyimi. filmin sonundaki fotoğraf kareleri için bile tekrar izlerim.

baba ve 2 oğullarının birlikte geçirdikleri 7 günü anlatıyor. 7 gün manidar. bu arada baba denilen herif de 12 yıl sonra dönmüş eve hani öyle ilgili bi baba.* çok fazla çarpıcı sahnesi var filmin. üşeniyorum.

anlatmaya gerek yok. 10/9. andrei rolünü oynayan vladimir garin filmin çekimleri bittikten sonra ölmüş. 16 yaşında iken.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
müthiş bir andrey zvyagintsev filmidir.
film yönetmenin ilk filmi olmasına rağmen muhteşem bir filmdir. filmi açtığımda kesinlikle böyle bir şeyle karşılaşmayı beklemiyordum, izledikçe hayran oldum, yönetmen ve oyuncular harika performans göstermiş, normalde sonlarda tavsiye ederim ama baştan tavsiye ediyorum vozvrashchenie çok başarılı bir film. açın izleyin.

filmin oyuncu kadrosunda vladimir garin, ıvan dobronravov, konstantin lavronenko ve nataliya vdovina yer alıyor. başarılı bir performans sergileyen, vladimir garin film çekildikten bir iki gün sonra boğularak ölmüş, bunu öğrendiğimde gerçekten çok üzüldüm.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


film 2 çocuk babası bir adamın 12 sene sonra eve dönüşünü anlatıyor. çocuklarıyla bir yolculuğa çıkıyor ve bunları izliyoruz. yönetmen güzel görüntüler eşliğinde filmde pek çok soruyu seyirciye bırakıyor. düşünmemizi istiyor, filmi hissedenler cevabı olmayan soruları pek umursamıyor, bittiğinde büyük bir boşluk oluşuyor. ilk film için baya iddialı bir giriş. filmin her saniyesi tablo gibi muhteşem görüntüler sunuyor. müzikler çok az ama etkileyici, gereken yerlerde devreye giriyorlar. kısa tutup görüntü yönetmenine helal olsun diyorum ve spoiler veren kısma gidiyorum. the return/ vozvrashchenie izlenmesi gereken bir eser.


filmin başlangıcında yüksek bir yerden çocuklar suya atlıyorlar. ıvan suya atlayamıyor, kardeşi ve arkadaşları ona "ödlek korkak" gibi şeyler söylüyorlar. çocuk bu söylemlerden dolayı aşağıya inemiyor. annesi geliyor ve çocuk ağlıyor. "ana ana aşağı inemem dalga geçerler benimle atlamam lazım" diyor. işte tam burada bence anne, babayı çağırıyor. anneyle babanın arasında kötü bir şeyler olduğunu ve annenin suçlu olduğunu anlıyoruz. yemekte hiç konuşmuyorlar, yatakta kadın suçluymuş gibi bakıyor ve çocukları alıp gidiyor. ha bundan önce metaforları görüyoruz. baba ölü isa gibi yatakta uyuyor, uyanır uyanmaz yemekte şarap içiyor ve çocuklara ikram ediyor. adam geri dönecek ve dönmeden önce çocukları kendi ayaklarının üzerinde durmayı öğretmek istiyor. sert ve disiplinli davranıyor. sonra işler sarpa sarıyor ve adam düşerek ölüyor. ivan babasına baba demeye utanırken babasının cesedine baba diye bağırarak yüreğimizi dağlıyor.

diğer kardeşin babasına yakın davranmasının sebebi, yaş olarak büyük olması, babasıyla biraz daha fazla vakit geçirmiş. baba öldükten sonra, kardeşler artık kocaman adam oluyorlar. merak ettiğimiz kutu, babayla beraber denizin derinliklerine gömülüyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim