#araştırma-inceleme

öne çıkanlar | diğer yorumlar

genel görüşün aksine benim beğenmediğim kitaptır.

tamam, medeniyetin geçmişten günümüze yolculuğunu anlatıyor, güzel bilgiler veriyor. bu konulara yabancı insanlar için mükemmel. benim içinse derli toplu bilgidir. iyi hoş.
ama kitabını, bu böyle olmasaydı şöyle olsaydı, öyle olmasaydı böyle olsaydı... şeklinde soru ve cevaplarla ilginç kılıyor. bu da bana boş geliyor. çünkü gelişme aşamaları ve tek tek adımlarını düşündüğünüzde, öyle olmasaydı böyle olsaydı kombinasyonu sonsuz.
dünya tarihini incelediğinizde sonsuz ihtimalde olay-olgu bulursunuz. bunlardan bir kaç tanesine öyle değil böyle olsaydı diye sorup ardından şu anda yaşanmayan ihtimali güzellerseniz ikinci bir sapiens yaratırsınız.
devamını gör...
daha çok insanın bilişsel ve psikolojik evrimine odaklanan, tüfek, mikrop ve çelik ile birlikte okunması gereken muazzam ötesi eser. "ayetler var" diyenlerin tüm teorilerini de boşa çıkaran eserdir aynı zamanda.
devamını gör...
şu an sonlara geldiğim bir kitap. inanılmaz ilgimi çeken bir kitap oldu. saatlerce her gün okuyorum. insanlığın son türü olan homo sapiens in evrimi ve gelişimini bir çok noktada ele alan muazzam bir yuval noah harari kitabıdır. okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.
devamını gör...
yazar hakkında şöyle bir not düşeyim.

çok zeki biri. bu zekasını da kuvvetli bir anlatımla destekliyor. ideolojik olarak yeterince zıt noktalarda olduğumu hissettiğim anlarda, bu adam bunu böyle düşünmüş ve bir gerekçesi olması lazım dedirtip kendini anlamaya zorluyor. bu mükemmel bir his. bunu en çok hissettiğim an, evrimsel hümanizm tespiti oldu. karşı durduğu bir fikri, gerçekten gerekçelendirerek anlatmak için bilgi, birikim ve en önemlisi bunu kullanacağı bir zeka gerekiyor. nazizm ile hümanizm aynı paragrafta birlikte konuşmak ve yahudi olmak ve asla fikre teslim olmamak.

herkesin okuması gereken bir kitap.

ekleme: home deus kitabıyla da birlikte düşündüm, yazdım.
devamını gör...
mizahi ve akıcı bir dille yazılmış insanlık tarihi konulu bir kitap. bu tarz tarih veya arkeoloji hakkındaki kitapların okur kitlesinin geniş olması isteniyorsa (bkz: yuval noah harari) gibi okurun dikkatini cazbeden bir tarzda yazılması gerekiyor. bu kitabın diğer kitaplardan farklı bir okuma stratejisi ile okunması gerekiyor. hergün mutlaka bir iki sayfa da olsa okunması gerekiyor bana göre. çünkü araya zaman girdiğinde bağlamdan kopabilirsiniz. bu yüzden kitaba küsmeden kitabı da kendinize küstürmeden bir solukta okuyun derim. kitabın en güzel yanı ise insanlık tarihini bir bütün içinde vermesi. bu kitabı sevdiğinizde yazarın diğer kitabı olan (bkz: homo deus: yarının kısa tarihi)'ni de hemen okumak isteyeceksiniz. benzer bir tarza sahip (bkz: jared diamond)'ı bilenler bu kitabı mutlaka seveceklerdir.
devamını gör...
eserin yazarı olan yuval noah harari'nin videolarını izlediğimden beri hayata yönelik bakışımı değiştirmiştir. özellikle son eserinde yapay zekanın insanların özel alanlarını talan edeceğini ve sır diye bir şeyinin kalmayacağını, kişinin kendisinden daha fazla tanıyan yapay zeka ile birlikte dönüşü olmayan çok farklı bir yola sürükleyeceğini belirtmesi geleceğe yönelik bakışımı değiştirmiştir.
devamını gör...
insanlığın tarihini muhteşem şekilde açıklayan kitaptır.
harari bu kitapta anlattığı her şeyi az ve öz olarak açıklıyor. temellendirmelerini okuyucuyu sıkmadan, kafasını karıştırmadan en basit düzeyde anlatıyor. geçmiş tarihi anlatırken bugünümüzle kıyaslıyor, çıkarımlar yapıyor fakat harari bu kitapta okuyucuya kendi fikirlerini de hafif bir biçimde yansıtıyor. basit düzeyde oluşu, güvenilir ve temel bilgiler vermesi açısından kesinlikle okunması gereken bir kitap.
devamını gör...
harari kitabı.
dünya üzerindeki birçok kitap gibi bunda da pek bir halt yok. zaten bildiğimiz şeyleri derleyip düzenli hale getirmiş.
tamam kardeşim avcı toplayıcı bilmem ne günlerimiz daha iyiydi tamam. he çok iyiydi.
nabza göre şerbet veriyor; işine gelince bireysel yapıyı övüyor işine gelince geleneksel yapıyı.
can ve mal sağlığı yok adam gitmiş daha sosyal bir yapı var diye o zamanları övüyor ya şaka gibi yemin ediyorum. hayal dünyasına bak hele.
hayal satan bir kitap.
devamını gör...
yuval noah harari tarafında kalame alınmış olan "hayvanlardan tanrılara sapiens", kitabın kapağından da anlaşılacağı üzere "insan türünün kısa bir tarihi"ni ele almaktadır. insanların yüz bin yıl önceki tarihinden bugüne kadar bilinen en az altı farklı insan türünün olduğuna işaret eder ve bu güne kadar insan türünün nasıl bir evrimleşme sürecinden geçtiğinden bahseder. ayrıca insan türünün muhteşem değişimine ve tarihine ışık tutan bu kitapta yüz bin yıl öncesinden günümüze kadar sadece bu altı insan türünden homo sapiens'in var olduğunu ve bu varlığını kimi zaman yıkım ve kendinden başka her türlü canlı için büyük bir tehdit oluşturarak sürdürdüğünü kimi zaman da varlığını muhteşem değişimlerle kendinden sonraki nesillere aktardığını anlatır.
sadece insan türünün biyolojik gelişimini anlatmaz bu kitapta harari. bu biyolojik gelişmenin (evrimleşme) beraberinde getirmiş olduğu, insanların ekonomik, sosyal, siyasi, kültürel, tarihi, dini vb. roller açısından sapiens'in küresel ekosisteme etkileri üzerine de durmaktadır. kitap öncelikle insanın biyolojik devrimi ile başlayıp bilimsel devrimle beraber insanların kendilerini nasıl tanrılaştırdığına değinerek sona ermektedir. sadece bu iki başlık arasında insanların zaman içerisinde kendilerini keşfedip para ekonomisinin de gücünü kullanarak nasıl bir değişim ağının parçası olduğuna kitabın sonuna gelmeden her bir satırda hayret ediyorsunuz. öyle ki çoğu satırda sadece canlı türleri içerisinde ayakta kalmak için başka bir türün yok oluşunu umursamayan insanın vahşiliği karşısında dehşete düşüyor, başka bir satırda ise gelişmişliğin doruklarına kadar eriştiği için yaratılmış en benzersiz canlı olduğunu düşünüyorsunuz.
son olarak kitap içerisinden şu an içerisinde bulunduğumuz pandemi sürecine atıfta bulunacak olursak kitabın ilk bölümlerinden birinde -uzun zaman önce okuduğum için hatırladığım kadarıyla- şöyle der; " binlerce yıl önce de küresel çapta büyük salgınlar vardı ancak insanlar avcı göçebe toplumlar şeklinde yaşadığı için sürekli hareket halinde olduklarından dolayı bu tür durumları çok kolay atlatırlardı."
bir gün okumaya karar verirseniz diye şimdiden keyifli okumalar dilerim.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
yuval noah harari tarafından yazılan sapiens kitabı 21. yüzyıl'a kadar insanların faaliyetleri ile ilgili geniş çaplı ve bilgilendirici olan kitap insanların bazı dönemlerdeki karanlık kalmış bilgileri çok güzel bir şekilde işlemiştir. kitapta en çok keyif alarak okuduğum kısım tarım devrimiydi çünkü insanların bu bugünlere gelmesinin temelinde yatan ve ilgi çekici bir takım olayları çok güzel bir şekilde işlemiştir. kitabın sonlarına dogru sanayi devrimi ile insanların ne kadar vahşileştiği ve insanların birçok yeri keşfedip oradaki kendilerinden az gelişmiş insanları köleleştirip ağır şartlar altında ölmelerine göz yuma yuma işkenceler ve ağır şartlar altında çalıştırmasını anlatmıştır. genel olarak bilgilendirici ve gelecek hakkında düşünceye sürükleyen bir kitaptır ve tek seferde anlaşılmayacak kadar ağır bilgilerle dolu olduğu için tekrar tekrar okunması gerekir. okuyanın pişman olmayacağı, bilgi ve birikim olarak ta tatmin edecek bir kitaptır. iyi okumalar.
devamını gör...
harari'nin kitabı konuya aşina olmayanlar için bir ilk kitap olarak gayet başarılı. biraz araştırıp okumuş olanlar için fazladan bir şey barındırmıyor. yine de derli toplu bir anlatımı var. kitaplıkta bulunmasında fayda var.
devamını gör...
ya aranızda hariri'nin kitabı ciddiye alan varsa lütfen benimle iletişime geçsin. peygamber olduğuma inandırmak istiyorum.

oğlum/kızım bak kitapta avcı - toplayıcı atalarımızın orgi orgi takıldığını falan yazmış. lan böyle bir iddiaya delil bulunur mu? kaynak adamın eşcinsel mabadı. ama kitap nasıl gazlandıysa herkesin elindeydi bir ara. sanırsın kürk mantolu madonna!

ha bak bunun harbi okuyucusu o "kitaplığınızda sapiens görüyorum, demek ki okuyan sorgulayan bir bayansınız. sevişelim mi?" muhabbeti yapan elemandır. bu seviyedeyseniz okuyun inanın.
devamını gör...
kitapla ilgili en sevdiğim bölüm sapiens türünü tanımlarken diğer türlerden ayıran ve onlara karşı galip gelmesine neden olan durumu, kurmaca yaratabilmek ve kurmacaya inanabilme yeteneği ilişkilendirmesi. peugeot aslanı metaforu üzerinden açıkladığı bölümde insanlığın ilerlemesinde, bir arada bir organizma gibi hareket edebilmesinde en etkili düsturun inanılacak meşru bir kurmaca yaratabilmesi olduğunu ifade ediyor. bu ortak inanılacak şey; bir devlet, bir ulus, bir bayrak, şirket gibi şeyler olabilir. bir şirketi ele alalım, aslında nesnel bir varlık olmamasına rağmen aramızdaki anlaşmada, ticari alışverişte anlaşmaya aykırı biçimde bizi mağdur edebilecek bir şeye neden olduğunda mahkemeye verip cezalandırabildiğimiz anda kurmaca dediğimiz şey tüzel bir kişiliğe bürünür. bundan 3000 yıl önce bize sattığı at arabasının yolda tekeri çıkıp kazaya neden olduğunda at arabasını yapan kişiyi krala şikayet edip ceza almasını sağlayabilirdik. çünkü o arabanın yapımındaki tüm sorumluluk o araba ustasına aitti. bugün binlerce parçadan oluşan bir peugeot ile fabrika kaynaklı bir hatadan dolayı kaza yaparsak aslında var olmayan peugeot adında bir kurmacayı dava ederiz. o parçanın vidasını sıkan teknisyen bile hatalı olsa , o teknisyene o vidayı sıkma fırsatı veren yöneticilerin karar mekanizmalarını yönettiğine, nasıl sıkılacağını talimatlarla belirlendiğine inanan insanlar bütünüdür. semboller, amblemler, bayraklar, kurmacaya inanan insanlar arasında oluşturulmuş kurmacayı güçlendiren şeylerdir. kurmacaya inanan insanlar arası hiyerarşi ve ilişkilerini düzenleyen kurallar ne kadar belirgin ve ikna edici ise organizasyon o kadar güçlü olur. fiziksel bir varlığı bir kimlik numarası olmasa da ticari sicil numarası ile varlığı somutlaşır. tıpkı bir vatandaş gibi vergi öder, suç işlediğinde ceza öder.
şirket ile ticari bir anlaşma yapan biz, şirket çalışanları ve o şirketin, diğer şirketler ile ekonomik ilişkilerini düzenleyen devlet adında başka bir kurmacaya ortak inancımızı sürdürdüğümüz sürece sistem aksamadan üretmeye, satış yapabilmeye, tüketiciler ürüne ulaşmaya devam eder. bu şekilde tüm taraflar memnun edildikten sonra şirket denen kurmaca meşrulaşır.
devamını gör...
yazar kitabında şöyle diyor


bugün büyük beyinlerimiz çok işe yarıyor, çünkü hem şempanzelerden çok daha hızlı hareket etmemizi sağlıyor hem de güvenli bir mesafeden onlara ateş edebildiğimiz arabalar ve silahlar üretebiliyoruz. ama arabalar ve tüfekler nispeten yeni şeyler. iki milyon yıldan uzun bir süre
boyunca insanın sinir ağları giderek büyüdü, fakat çakmaktaşından birkaç bıçak ve sivri sopa dışında insanlar bununla pek az şey yapabildiler. peki, bu iki milyon yıl boyunca insan beyninin evrimini sürdüren şey neydi? dürüst olmak gerekirse bu sorunun cevabını bilmiyoruz.


boş beleş kitap. yeni bir şey yok. "cevabını bilmiyormuşuz". madem bilmiyorsun neden kitabını yazıyorsun? bilince yaz. yüz yıllar geçse o saçma sapan salak paradigmalarınız değişmediği sürece asla bilemeyeceksiniz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hayvanlardan tanrılara sapiens" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim