çocukluklarından kaynaklanan travmalardan ya da toplumda görüdüğü sosyoekonomik düzenden dolayıdır bence.
devamını gör...
kendine toplumda yer edinemediği ve yeterince ilgi görmediği için olabilir. bunun yanında suç işleyerek daha kolay para kazanıldığı için de olabilir .
devamını gör...
bundan evvel suçlulara yaptıklarının aslında suç olduğunu öğretemiyor oluşumuz.
devamını gör...
kriminoloji biliminin esasını teşkil eden bu soru, çeşitli yönlerden ele alınabilir. bunlar biyolojik, sosyolojik ve psikolojik nedenler olabileceği gibi genel olarak bunların tümüdür.

ayrıca felsefi olarak insanoğlunun günahkar olduğunu, dolayısıyla suçun doğal olduğunu iddia edenler olduğu gibi; insanı suça bir şeylerin yönlendirdiğini söyleyenler de vardır.

bence ise, sayın izzet özgenç hocanın fikrinde olduğu gibi, insan şuur sahibi bir varlıktır ve suç işleyip işlememek konusunda bir irade serbestisine sahiptir, suçu dolayısıyla karşılaşacağı yaptırımları bilir ve kabul eder. bu halde suçun nedeni her ne olursa olsun fail, olası yaptırımları göze alır.

bu konuda uzun ve verimli bir tartışmaya açığım, birlikte aydınlanabiliriz.
devamını gör...
beyinlerinin düzgün çalışmaması.

bir kaç yıl önce bir belgesel izlemiştim. belgeselde amerika'da yaşayan bir suçlunun aile geçmişini araştırıyorlardı. babası, dedesi, onun dedeleri, neneleri hep hükümlüydü. hatta soy ağacını avrupa'ya kadar takip ettiler ve avrupa'daki ataları da hükümlüydü.

bildiğiniz gibi amerika'ya eski dünyanın tutunamayanları göç etti. bunlar fakirler, suçlular, ezilen halklar v.s. idi. amerika'daki silah serbestisini avrupa'da yapsanız amerika kadar suç işlenmez. olay silah serbestisinde değil, amerikalıların beyninde. suçluların ve amerikalıların empati yeteneği ya yoktur ya da çok düşüktür.

bu da böyle bir savımdır.
devamını gör...
herkes potansiyel bir suçludur. suç işlemek yada islememek cesaret işidir. herkesin yapmak isteyipte yapamadığı şeyler olmuştur.
devamını gör...
işlediği suça göre değişir örneğin hırsızlık yapıyorsa fakir bırakıldığı için olabilir. aslında çoğu suçu incelerken toplumsal olduğu göz ardı edilmemesi gereken bir konudur.
devamını gör...
her şeyi travma diye açıklayamayız. suçun normalleştirildiği bir çevrede gözünü açmış olabilir dünyaya. belki de suç işlemeden nasıl yaşanacağını bilmiyordur. toksik ailelerden nadir de olsa çok iyi bireyler yetiştiği gibi, toplumda kabul görmüş iyi ailelerden de suç makinesi insanlar çıkabiliyor. (bkz: atalay filiz) ayrıca genetik nedenlere bağlı da olabilir. xyy kromozomuna sahip bazı bireylerin özellikle cinsel suçlara eğilimli olduğu gözlenmiş.
devamını gör...
anlaşılma, farkedilme kaygısı, istediklerini elde edebilme arzusu, çocuklukta yaşanan travmalar, büyüdüğü-yaşadığı çevre.
devamını gör...
eski jandarma personeliyim. son görevim özel harekat (dağcı komando) idi. asayiş görevlerinde ve cezaevi komutanlığına görev yaparken sorguladığımız, ifadeye aldığımız mahkumları bir duysanız. kimine ağladık, kimi de görevden atılma sebebim oldu. :)
devamını gör...
sevgisizlik
devamını gör...
bunu biraz uzun anlatacağım çünkü kriminoloji dersi aldığım için çeşitli nedenleri var. *
biyolojik, psikolojik, sosyolojik, sosyo-psikolojik teoriler olarak 4 ana kategoriye ayrılır.
biyolojik teoriler: suçluların biyolojik ve genetik bakımdan genel nüfusa oranla daha aşağı durumda olduklarını savunmaktadır. bedensel yapı bakımından suça yatkınlık gösterenler, beyin anormallikleri olanlar, akıl zayıflığı olanlar, genetik anormallikleri bulunanlar olarak da alt kategorilere ayrılır.
sosyolojik teoriler: dış faktörleri, yani sosyal sınıf, politik, coğrafi ve çevresel yapıların suçluluğu nasıl etkilediğini açıklarlar. dış faktörlere ağırlık verir, bireysel kişilikler üzerinde durmaz.
sosyo-psikolojik teoriler: sosyal etkileşim (enteraksiyon) süreci nedeniyle belirli suç biçimlerinin öğrenildiğini ileri sürmektedirler. sosyo-psikolojik teoriler, kontrol teorileri ve doğrudan doğruya öğrenme teorileri ve toplumsal damgalama kuramı olmak üzere üç grupta incelenir.
psikanalitik/ psikolojik teoriler: bu görüş, suçluların id'in ilkellik ve saldırganlık duygularını sınırlayamamanın saik olduğu kişilik bozukluğunu suç olarak ele alır. ruhsal dengenin sağlanabilmesi için bir araç olarak ortaya çıkmaktadır.
devamını gör...
çocukluk travmaları, yetiştirildiği aile, öfke kontrol problemi ve yetersiz seks yapma durumu.
devamını gör...
(bkz: adaletsizlik)
devamını gör...
suç işleme korkusuyla işlenir bütün suçlar.

horatius.
devamını gör...
vigilantizm.
devamını gör...
montaigne/ denemeler kitabında suç işleme korkusuyla işlenir bütün suçlar diye bir alıntıya yer vermiş, bunun tek nedeni budur. suçlu elini kolunu koyacak bir yer bulamaz, suç işlemeden duramaz, küçük iskender'de bir kitabında şunu yazmıştı, katiller kendilerini öldüremedikleri için başkalarını öldürürler...

evet, uğruna tez yazılacak, destanlarca anlatılacak bir konuyu bu kadar net özetleyen biri daha yoktur sanırım...
devamını gör...
çevre etkenleridir.
devamını gör...
anneleri.
devamını gör...
suç, insanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar uzanan geniş bir kavramı ifade etmektedir. suç, doğası gereği birçok etkenden beslenmekle birlikte kişinin eylemi gerçekleştirme motivasyonu önem arz etmektedir. maddi yaptırımlar olmasına rağmen bireyi suça sürükleyen içsel motivasyon gerçekleştirilen eylemin hissettirdiği hazla doğru orantılıdır. bireysel dinamiklerin dışında kişinin içinde olduğu sosyal çevre de suça süreklenmesine yol açabilmektedir. dışlanma hissini taşımamak ve içinde olduğu sosyal çevre tarafından kabul görme algısı kişinin suç oluşturacak eylemleri gerçekleştirmesine yol açmaktadır.

suç için ortam potansiyel bir duruma getirildiğinde kişi davranışlarını normalleştirebilmektedir. suç oluşturacak eylemi daha kolay gerçekleştirebilmektedir.
(bkz: kırık cam teorisi)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"insanların suç işleme nedeni" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim