the godfather ve the godfather part iii filminde ve romanda yer alan karakter. franco citti tarafından canlandırılmıştır.
vito corleone’nin sicilyadan arkadaşı ve ortağı don tommasino’nun adamıdır. ilk filmde michael corleone’nin sicilya günlerinde yanında fabrizio ile birlikte korumalığını yapmıştır. michael, apollonia’yı ilk gördüğü zaman kendisini “sicilya’da kadınlar silahtan daha da tehlikelidir” diyerek uyarmıştır. fabrizio’nun ihanetinde apollonia’nın arabasının bagajını yüklemekteydi. romana göre araba patladığında calo’da apollonia ile birlikte ölmüştür.
part iii'te ise romanda ölmesine rağmen yeniden diriltilmiş, don tommasino’nun has adamı (consigliere) olmuştur. don lucchesi, don tommasino’yu öldürdüğü zaman michael’den “ustamı öldürdüler, kanı kan temizler” diyerek lucchesi’yi öldürmek için izin istemiştir. michael “daha sonra bana hizmet etmen gerekebilir” diyerek bu teklifi önce reddetmiştir fakat yeni don vincent mancini corleone olunca, don lucchesi’yi öldürmüştür. öldürme sahnesi de efsanedir. lucchesi’nin odasına silahsız girmiş, michael corleone’den bir mesaj getirdiğini fakat bunu sadece kulağına söyleyebileceğini bildirmiştir. lucchesi kabul ettiğinde kulağına yaklaşmış, “güç, ona sahip olmayanları yıpratır” diyerek aniden lucchesi’nin gözündeki gözlüğü alarak şah damarına saplar. aynı esnada lucchesi’nin adamı da calo’yu kurşuna dizer.
ustasının intikamı için ölümü göze alabilecek kadar ailesine bağlı, mert bir karakterdir. fabrizio gibi hain değildir.
cam ve teneke, pet şişe'den güzeldir. sebebi de pet şişelerin dağıtım alanlarındayken güneş görmesi ve plastikteki kimyasalların içeceğe karışması. sıralama yaparsak cam > teneke > pet şişe diyebiliriz.
günümüzde sadece yerli üretim araba alınabilen, bunun da çeşitli sınırları olan muafiyettir.
eskiden bu sınır yoktu ama çok suistimal edildi. günümüzde de edilmiyor diyemem. tek fark, artık eskisi gibi mercedes bmw alamıyorlar. mesela şu an piyasada gezen egea, clio, bayon, chr, corolla gibi arabaların önemli bir kısmı ötv indirimiyle alınan engelli arabalarıdır. dışarıdan engelli arabası olduğu anlaşılamaz zira artık plakalara tekerlekli araba simgesi basmıyorlar. eskiden basılıyordu ve o aracın engelli aracı olduğunu anlıyordunuz.
suistimal dediğim de şu, köyde yaşayan engelli anne babanın üzerine araba alıp başka bir şehirde evladının kullanması. yani araç sahibi bir kere bile arabaya binmiyor, oğlu kullanıyor. geçen sene bir arkadaşım engelli babası üzerine toyota chr aldı sıfır, normalde 1.800.000 küsür lira olan arabaya 800 bin küsür lira ödeyerek sahip oldu. ama babası arabayı görmemiştir bile, adam anadolu'da köyünde yaşıyor oğlu arabayı istanbulda kullanıyor. 2012'lerde bu yöntemle mercedes alan, passat alan uzaktan akrabamız olmuştu.
bu gibi suistimaller yüzünden sınır getirdi devlet. eskiden 5 yılda engelli arabası değiştirilirken bu süre 10 yıla çıkartıldı. ayrıca üst limit getirildi.
gerçekten engelli olup iyi bir araba almak isteyen vatandaşlara yazık oldu tabi. onlar bunu hak etmedi. kurunun yanında yaş yanması durumları oldu maalesef.
clemenza’nın adamıdır. paulie gatto’nun aileye ihaneti sonrasında peter clemenza tarafından paulie’nin yerine alınmıştır. ilk işi paulie’nin icabına bakmak olmuştur. aynı filmde don tattaglia’yı yatağında metresiyle basıp tüfekle taramıştır. ikinci filmde ise hyman roth’u havalimanında herkesin içinde öldürme görevini üstlenmiştir. bu uğurda canını vermiştir. aileye sadık, ölümü göze almış bir karakterdir.
aynı zamanda christopher lambert’ın başrolünde oynadığı bir film. daha doğrusu kitabın film versiyonu. türkiye’de sicilyalı dönüyor adıyla 1988’de gösterime girmiştir.
normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz.
Daha detaylı bilgi için çerez ve
gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.
online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.