firmaların ürünlerine küsüratlı fiyatlar belirleyerek 5 kuruştan daha az para üstünü tüketiciye vermemek suretiyle elde ettikleri haksız ve kayıt dışı kazançtır. bazı firmalar, ürünlerini 1 kuruş eksik fiyata satarken bazıları bu kazancı katlamak için 3-4 kuruşa kadar çıkarıyor. tüketicilerden konu ile ilgili pek çok şikayet gelse de uygulama değişmiyor. yaşar üniversitesi öğretim üyelerinden yrd.doç.dr.serpil kahraman'ın 2014 yılında milliyet gazetesine vermiş olduğu bilgilere bakılırsa 2009 yılından 2013 yılına kadar 125 milyon 260 bin adet 1 kuruş tedavüle çıkmış. fakat her nedense bu 1 kuruşlar ortalıkta hiç gözükmüyor. cnn türk'ün 2019 yılında yaptığı bir habere göre yaklaşık 288 milyon 1 kuruş kayıp... yine sözcü gazetesi'nin 2016 yılında yaptığı bir haberde ilginç bilgilere yer veriliyor: habere göre 1 kilogram ağırlığındaki 1 kuruş, toplam 455 adet 1 kuruşa, 1 kuruşun reel değeri 0,017 iken kilogram fiyatı 4 lira 55 kuruşa denk geliyor. ancak hurdacıların 1 kuruşun ton başına 7 bin 700 türk lirası önermeleri nedeniyle kilo değeri 4 lira 55 kuruş olan 1 kuruşun kilo başı satış fiyatı iki katına çıkıyor ve 7 lira 70 kuruşa satılıyor. devlete, 1 kuruşların mâliyeti ise 0.89 kuruş... bu bir iddia olsa da gazete haberine göre iletişime geçtikleri hurdacılar bu iddiayı doğrulamışlar. şu halde iddia doğruysa demek ki 1 kuruştan yüzde 59,09 kâr elde etmek mümkün görünmektedir. tedavüle çıkan 1 kuruşların aslında hiç tedavülde gözükmemesi ve firmaların 1 kuruş vurgununa devam etmesi doğrusu bu iddianın gerçeklik payını güçlendiriyor. galiba, 1 kuruşlardan sağlanan kayıt dışı gelir çok tatlı gelmiş olmalı ki 5 kuruş ve 10 kuruşluk para üstlerinin de tüketiciye verilmediği hürriyet gazetesi'nin 2018 tarihli bir haberine konu olmuş. haberde, ''tesk'' başkanı bendevi palandöken: ''özellikle avm'ler başta olmak üzere büyük marketler ile zincir marketlerde ve mağazalarda 1 kuruştan sonra artık 5 kuruş ve 10 kuruşlar da para üstünden sayılmıyor. oysa sadece bu yılın 10 ayında toplam 826 milyon 270 bin 500 adet madeni para basıldı. nakit para üstü olarak verilmeyen bu madeni paralar nereye kayboldu sorusu akıllara geliyor" şeklinde açıklamalarda bulunmuş. şimdi ise 50 kuruşların devlete reel mâliyetinin itibârî değerinin üzerine çıktığı konuşuluyor. öyle ise 1 kuruşun başına gelenlerin, 5 kuruş, 10 kuruş, 25 kuruş ve 50 kuruşun başına da gelmesi muhtemeldir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"1 kuruşluk vurgun" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim