genelde rengi beyaz veya mavidir. güneşin yüzey sıcaklığı 5.500° iken bu tip yıldızların yüzey sıcaklığı 35.000° olabilir. bu yıldızlar genç yıldızlardır ve ömürleri kısadır. ağır metaller bu yıldızlarda üretilir. dna'mızdaki silisyum ve fosfor da bu gibi yıldızlardan gelir.

sözü burada sevgili meja'ya bırakmak isterim.*
devamını gör...
gözlemlenebilir evrende, atmosferi en yüksek sıcaklığa sahip olan yıldız türü.

sevgili sir came a lot'ın söylediklerine ekleme yapayım.

yıldızların rengi, sıcaklıklarının bir fonksiyonudur. evrendeki en sıcak yıldızlar mavi, en soğuk yıldızlar kırmızı görünür. evrenin en sıcak yıldızları, hiperdev mavi yıldızlardır. yani son derece büyük yıldızlar...

büyükten kasıt nedir?

güneş kütlesinin 100 katı ya da daha fazla kütleye sahip yahut güneş yarıçapının 150 katı ya da daha fazla yarıçapa sahip yıldızlardan bahsediyoruz. her ne kadar sıradan ve sıcak bir yıldızın sahip olabileceği en yüksek sıcaklıklar 35-40 bin derece civarında kabul edilse de, mesela bazı wolf - rayet yıldızlarının sıcaklığı 200 hatta 300 bin dereceye kadar çıkabilir.

---
yalnız burada bir parantez açmamız gerek. beyaz cücelerin yüzey sıcaklığı birçok yıldızınkinden çok daha yüksek olabilir ama beyaz cüceler birer yıldız değil "yıldız cesedi" olduğundan bu kıyaslamaya sokulmazlar. aynı şekilde nötron yıldızlarının da atmosfer sıcaklığı 1 milyon dereceye kadar çıkabilir ama onlar da gerçekte birer yıldız değil, yıldız kalıntısıdır.
---

son olarak, her ne kadar burada birtakım sayılar vermiş olsam da her zaman bunların ötesine geçen ekstrem durumlar olabilir. elimizde sınırlı sayıda yıldız yok. sürekli olarak var olanlara yenileri ekleniyor ve bu tür bilgiler çok sık değişebiliyor. burada değişmeyecek olan tek şey, en sıcak yıldızların genç, dev ve mavi yıldızlar olduğu bilgisi. sıcaklık değerlerine ilişkin bilgilere eklenen bilgiler ise günden güne değişebilir.
devamını gör...
mavi bir yıldız, kırmızı bir yıldızdan daha sıcaktır

bir yıldızın yüzey sıcaklığı, yaydığı ışığın rengini belirler. mavi yıldızlar en sıcak yıldızlardır. bundan sonra sırasıyla beyaz, sonra sarı, sonra kırmızı, sonra kahverengidir. güneşimiz sarı aralıkta sınıflandırılır. yani sıcaklığı yıldız sıcaklıklarına göre değerlendirildiğinde orta sınıf sıcaklıkta yer almaktadır.

kırmızı yıldızlar daha soğuktur. kırmızıdırlar çünkü enerjileri mavi ışıktan daha düşük olan kırmızı ışık yayarlar. enerji de sıcaklıkla orantılıdır, bu da daha yüksek enerjinin daha yüksek sıcaklıklara karşılık geldiği anlamına gelir.

gökbilimciler, hertzsprung - russell diyagramını kullanarak, genç sıcak proto yıldızlardan ana dizi aşamasına ve ölmekte olan kırmızı dev aşamalarına kadar yıldızların yaşam döngüsünü izleyebilirler. ayrıca, yaşamlarının çeşitli aşamalarında yıldızlarla sıcaklık ve rengin nasıl ilişkili olduğunu da gösterir.

şunu da belirtmekte fayda var ki; mavi yıldız kırmızı yıldızlara göre çok daha sıcak ama sonuç olarak iki yıldız türü de sıcak yıldız. aradaki sıcaklık farkının çok fazla olması birinin soğuk olduğu anlamına gelmiyor. soğuk yıldız olarak bilinen yıldız türü sadece beyaz ve kahverengi cüceler. birine soğuk yıldız demek kavram yanılgısına neden olabilir. astronomik bilgisi orta seviyede olan kişiler bu ayrımı yapabilir ama yeni giriş yapmış ilgisi çok yeni olan insanlar için bu geçerli değil.

yıldız ne kadar küçükse, o kadar uzun süre parlar. kütlesi ne kadar büyükse o kadar parlak ve ömrü kısadır. ömrün kısalığı biz insanlara göre oldukça uzun olsa da evrene göre kısa bir süredir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"en sıcak yıldız çeşidi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim