naruto dayı yazar profili

naruto dayı kapak fotoğrafı
naruto dayı profil fotoğrafı
rozet
karma: 13673 tanım: 4965 başlık: 117 takipçi: 85
BÖBREKLERİMİZ SENİNLE... (lanet olası organ kaçakçıları!)

son tanımları | başucu eserleri


anime ve manga farkı

efendim bu yazıyı bir arkadaşımızın isteği üzerine paylaşıyorum.
(bkz: primo victoria (yazar))

baştan söyleyeyim, mahlasıma bakarak "bu adam baya bilgilidir." düşüncesi ile yazımı okumayın.
ben naçizane bildiklerimi aktaracağım. tekrar ediyorum burada bildiklerimi aktaracağım ve yanılıyorisem affgörmekle birlikte "lan dayı yanlış biliyon bak şöyle" diyerek sizde yazılarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

öncelikle şurdan başlamak istiyorum. anime, çizgifilm midir?
cevap veriyorum, evet! * *
anime sever arkadaşlar bana kızıyor olabilir fakat kabul etmek gerekir ki animeler çizgifilm/animasyon sınıfındadır.
peki neden çizgifilm dememişler? çünkü japon kültürü başlarda çok fazla içine kapalı bir kültür olduğu için kültürel anlamda dışarıdan bir şey ithal etmek yerine kendileri bir şey üretiyordu. bu nedenle yaptıkları animasyonlara kendi dillerinde anime demiş olma ihtimalleri var. bu şekilde de dışarıya pazarlarken kendi dillerinde pazarlamışlar. o yüzden çizgifilm değil de anime.*


bizde ki karşıtlık ise fanatizm ile doğmuş olan önyargılarla alakalı. *
animeler yani japon animasyonlar, sadece çocuklara değil yetişkiler için de yapılan bir türdür.

nasıl amerikan kültüründe örnekleri var, aynen öyle
bir kaç örnekleri vereyim:

(bkz: south park)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

(bkz: rick and morty)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

(bkz: the simpsons)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

örnekler bu şekilde uzar da gider.
yani odur ki çizgifilmler yada animasyonlar artık ne derseniz deyin, sadece çocuklar için olmadığı gibi bazılarının çocuklar tarafından izlenmesi de bir o kadar tehlikeli sonuçlar doğurabilir. * *
yani her çizgifilm çocuklar için değildir efenim!
ben yazımı yazarken animelere animasyon diyerek bahsedeceğim.*

bu nedenle animelere çizgifilm denmesinde hiç ama hiçbir sakınca yok. *
fakat işte batı meşeili bir kültürden türemediği için bizlere çizgifilm olarak değil de bizim kültürümüze anime olarak gelmiş. bizde ise "anime, çizgifilm değildir ulan!" serzenişi ise kuvvetle ihtimal önceki kuşakların bilgisizliği ile alakalı bir durum. anime kültürü aslında y kuşağı için çok da uzak bir şey değil zira bazı animeleri televizyonlar çocuk kuşağı içinde yayın yapmışlığı vardır. bunların başlıca aklıma gelenleri ise şunlardır:

(bkz: pokemon)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

(bkz: tsubasa)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

(bkz: şeker kız candy) *
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

(bkz: heidi)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

bu liste tabiki de uzar da gider. *

hah işte bizde her çizgifilm çocuk içindir anlayışı olduğu için* çocukların henüz belli bir yaşa en azından ergenliğe girene kadar izlememesi gereken animasyonlar da bu çocuk kuşağında yayınlanmıştır. hele ki benim çocukken zevkle izlediğim ve asla kaçırmamaya çalıştığım dragon ball

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

efendim niye çocuklar izlemesin?
çünkü animasyon içeriği bir sürü cinsel şakalarla dolu. ben bu animasyonu izlerken henüz pipimizi sadece çişimizi yaptığımız bir organ olduğunu sandığım dönemlerde bu şakaların ne anlama geldiğin bilmiyordum. hele ki kaplumbağa efendisinin abazan tutumlarını anlamakta çok zorlanmıştım. hııı demek ki terbiyesizce bir şey yaparsak burnumuz kanar, alla ala bizim okulda ki samet'e bir sorayım burnu hiç kanamış mı?

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

meğerse japon kültürünce kızlara abazanca yaklaştığında bu durum vaka buluyormuş ve samet'e sorduğumda da tabi haliyle burnu hiç kanamamış.
neyseee efenim mevzuya geri dönelim.

peki neden japonya'da anime yani animasyonlar popiler hale gelmiş?
cevap çok basit, ekonomi. evet japonya günümüzde ki her zaman büyük bir ekonomi değildi. hele ki atom bombasını yedikten sonra baya bir belini doğrultamadı. tabi ki animasyonlar atom bombasını yemeden önce de vardı fakat bu ekonomik durumum japon kültürünü baya bir etkilemiş olacak ki ekonomik açıdan animasyonlara baya bir ilgi artmış. zamanla da şuan ki izlediğimiz animasyon kültürü iyice oturmuş efenim. * * *

tabi burada benim de çok aşina olmadığım şeyler var. anime kültürü, her ne kadar japon kültürü dışa kapalı olsa da yine de dışarıdan ilham alarak osamu tezuka denen abinin çabalarıyla oluşmuş, hatta kendileri japonya'da animelerin öncüsü olarak kabul görüyormuş.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kendileri aynı zamanda japon çizgi romancı olur.
hah gelelim işte manga mevzusuna. * *

manga'nın tarihçesi ise çok daha eskilere dayanıyor. taaa bu adamlar* kültürel anlamda çin'in ve budizmin etkisi altındayken başlamış. budist tapınaklarında duvarlara yapılan resimlerle kültürlerine girmeye başlamış.
manga kelimesinin ilk kullanımı ise 18. yüz yıllara kadar dayanıyor.


konu dışı bilgi: hiristiyan dünyasında ki iconlar gibiymiş yani klise duvarlarına çizilen resimler gibi
u: peki ilk icon nerede çizilmiş? tabi ki de konyayani iconium.
wikipedia'da bu konu hakkında bilgi verilmese de konya'nın ismi aya elenia kilisesi'nden gelmektedir.
günümüzde ise bildiğiniz üzere bir bilgisayar terimi olarak kullanılıyor.


peki günümüz mangasına gelirsek. yani çağdaş manga mevzusu, bunun da ilk kullanım yeri eğitimmiş. hokusai katsushika denen adam öğrencileri için çizmiş. böylece günümüz manga serüveni başlamış olmuş. * *


sanırım bu durumdan sonradan kore ve çin halkı da etkilenmiş olacak ki onlar da manga kelimesini kullanarak kendi kültürlerine göre karikatür&çizgiroman üretmeye başlamışlar.


çağdaş manga kültürürünün çizgiroman kültürüne dönmesi ise halkın eğlence kültürü için dandik saman kağıtlara basılması ile iyice popüler hale gelmiş. bunlar kimi zaman bir başka derginin yanında verilmiş, bazen gazeteyle vermişler falan filan. zamanında da bizde de benzer örnekler var fakat o konuda hiç bilgim olmadığı için değinmeyeceğim. zira günümüze popülerleşmiş bir şekilde gelememişler zamanla unutulup gitmişler. sanırım en meşhuru altar'ın oğlu tarkan olsa gerek.

neyse işte efenim zamanla bu çizgiromanlar yani mangalar iyice popülerleşmeye başlamış, halk içinde çizgiroman severlerce "manga üsterük", "her türden çizim üsterük" serzenişyle daha da çok manga üretilmeye başlanmış.
bu çizgiromanlar yani mangalar ise tek bir türle olmamakla birlikte; pembe dizi tarzın olanlarını mı arasın, siyasi içerikli olanı mı ararsın, komedi olanları mı ararsın... ohoo tek tür değil yani. o yüzden "hadi voltranı oluşturuyoruz" şeklinde bir tür gelmesin aklınıza çizmişler de çizmişler. böylece sağlam bir manga kültürü oluşmuş.


dur lan ben de manga okuyayım diyorsanız eğer, japon kültürü olması sebebiyle okuma önceliği batıda ki çizgiromanlarda olduğu gibi soldan sağa değil sağdan sola şeklinde okunur. o yüzden ilk kez manga okuyacaksanız soldan başlayıp "ne oluyo laa" şeklinde bir isyana bağlamayın kendinizi. bu da bir sektör haline gelince senaryo ve çizim işini yapan amcalara ise mangaka denmeye başlıyor.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
animelerin okunuş sırası

hah o kadar yaz yaz sonunda sonuca yaklaştım.
işte burada popülerleşen mangaları, televizyonlar daha çok para kazanmak için animasyon yani anime haline getirmeye başlamışlar.

dur lan popüler bir anime izleyeyim derseniz bir bölüm ayda bir yayınlanabiliyor olma riskini gözden çıkarmayın çünkü manga çıkıyor, sonra animesini yapıyorlar. hatta bazen mangaka amcalarımız bölümü yetiştiremiyor filler bölümler dedikleri, senaristi bir başkasına ait bölümler yapılıyor. bazen bu filler bölümler animenin senaryosunun içinden geçip iyice saçmalayabiliyor tabi. hatta ve hatta mangaka ve televizyon şirketleri anlaşamayıp, televizyon şirketlerinin isim hakkını elinde bulundurması sebebiyle manga'dan tamamen bağımsız hatta saçma bölümler çekebiliyorlar.

hah işte yaza yaza zurnanın daddiri diddot dedidği yer.

anime ve manga farkı da buradan geliyor.
filler bölümler veya senaristten bağımsızca yapılmış bölümler.

televizyon şirketleri öncelikle paraya baktıkları için anime senaryolarının içinden geçebiliyor, "yahu burayı şöyle mi yapsak" diyen godoman medya sahiplerinin isteği ile şekillenebiliyor.
burada ise aynı ismi aynı karakterleri ve aynı evreni paylaşsalar da farklı senaryolara doğru yol alabiliyorlar.

ahan da anime ve manga farkı ise buradan doğuyor.
olayı anlatırken başlarda paradan bahsettim sonuna geldim olayı yine paraya bağladım.
ah gözü kör olasıca lidyalılar.
işte efenim mevzu budur.

ilk tanımım (bkz: primo victoria (yazar)) sayesinde kaleme alınmış oldu.
önce okuyucularımıza sonra primo yeğenime teşekkür ederim.

sürçü lisan ettiysem affola. * *
devamını gör...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim