çindeki birçok şirket kamu iktisadi teşebbüsü.
bankacılıkta sanayiye birçok şey devletin elinde.
satacak kit bulamayan akp, şirketlerle kavga edince tekrar devlet şirketleri kurmaya başladı.
telefoncularla kavga edince bunlardan bazılarıda hacizden satılamayınca telekom şirketlerinin önemli payını geri aldı. ayrıca stratejik şirketler olarak düşündükleri telekom şirketlerinin sahibi yabancıların dinleme yapmaması için kamu malı alternatifleri yarattı. yada mevcut şirketlere ortak (turkcell , turk telekom vs)
üc harfli marketle seçimden önce fiyat kavgası yapınca, daha evvel zararettiği için kapatılan tanzim satış mağazalarını, tarım kredi kooperatiflerine adı altında tekrar açtı.
koçlarla kavga eden hükümet önce benzinli otomobille koçlara rakip olmayı düşündü, burda markalarla mücadele edemeyeceğini için, elon musk'un desteğiyle togg olarak otomotiv sektörüne girdi.
açıkça anlatılmıyor ama bir ara toggun çözemediği yazılım ve battery problemleri vardı. muskla erdoğan görüştükten sonra, inan kıraç projeyi terketti, her nasılsa inan kıraçın çikisindan sonra proje çop olacak diye düşünürken, pat diye bikaç ay için arabayı tamamlayıp piyasaya sürdüler. sanırım kıraçın şirketi baźı şeyleri çözemeyince tesladan destekle otomobili tamamladılar.
özetle hükümet çin modeli falan uygulamıyor. iş dünyasıyla kavga edince bazı şirketlerin alternatifleri açarak bunların baskısından kurtulmaya çalıştı.
neticede seçim zamanı fiyatları belirleyen özel sektör. vergi vermeyi geciktirerek hükümeti para sıkıntısınada sokabilecek pozisyona sahip.
öte yandan bazı şirketlerin özel olması iyi bişey değil. banka alan yunanlıların ajanlarını istihdam ettiği ve bankayı bilgi sızdırmak için kullandığı ortaya çıkmıştı.
bankacılık ve telekom sektörleri stratejik olarak görüldüğü için devlet bazı şirketlere komple yada pay olarak elinde bulundurmak istiyor.
mesele çin gibi karma ekonomik sistem izlemekten ziyade stratejik şirketlerden çıkarak ekonominin kontrolünü tüsiad, cemaat yada yabancı örgütlerin eline vermenin zararlarını gördüler.
nitekim bazı şirketlerin ajan çalıştırdığı ortaya çıkarken, bazı şirketlerde hükümetle kavga edince trolleme yoluna sapabiliyor.
özellikle fetö rakip şirketleri batırmaya ve sektörleri kontrol etmeye çalıştı.
devamını gör...