modern kimyanın babasıdır. kütlenin korunumu yasasını bulmuştur. bu yasaya göre bir tepkimese girenler ve ürünlerin kütlesi eşittir.
devamını gör...
adı (daha doğrusu soyadı) eyfel kulesi'nin üzerinde ampere, lagrange, fourier gibi bilim adamlarının adıyla beraber yazılıdır.
devamını gör...
modern anlamda kimya biliminin kurcusu. haksız yere giyotinle idam edilmiştir.
benim kendisi hakkında ilgimi çeken şey şu: rivayete göre ölmeden önce arkadaşına "eğer kafam kesildikten sonra iki kere gözlerimi kırparsam, bil ki, kafa kesildikten sonra, bir kaç saniye daha düşünmeye devam edebilmektedir." demiştir.
sonuçta iki kere göz kırpmış ve gülümsemiştir. tabii rivayet bu, ne kadar doğru olduğu tartışılır ama son anında bile bilimi düşünen bir insan olmak ilgi çekici. kim ölmeden önce halen daha bir şeyler öğrenmeyi yahut keşfetmeyi düşünür ki? nasıl bir adanmışlık ya da nasıl bir efsunlu bir kafaysa artık, bilemiyorum. şahsen benim aklım havsalam almıyor. nazarımda sırf bunun için bile saygı duyulması gereken bir bilim insanı olmuştur kendileri.
devamını gör...
herif filojistonu öyle bi retorikle anlatmış ki yüzyıldır reddedilen mevzu şlaps diye kabul görmüş. simyayı kimyaya dönüştüren adam olarak da bilinir. idam sebebi fransız devrimine muhalefettir..
devamını gör...
"bu kelleler hiçbir işe yaramaz!" diye bağırmıştı dönemin yobaz bilim düşmanlarına. sonra da yargılandı ve idam edildi.

bir rivayete göre; asistanlarından birinden, kafası kesildikten sonra gözlerini dikkatle incelemesini istedi. eğer kafası koptuktan sonra 2 defa göz kırpabilirse bu kafanın vücuttan ayrıldıktan sonra da beynin bilinçli faaliyetlerini sürdürebildiği anlamına gelecekti. rivayete bakılırsa gözlerini 2 defa kırpmıştı gerçekten de.

bu olayın gerçekliği, antoine lavoisier'ye ait resmi ve güvenilir biyografilerin hiçbirinde geçmez.

gerçek olan şudur ki; ölüm sonrasında beyin, sadece 15 saniye kadar faaliyetlerini koruyabilir; bilinç yaklaşık 5 saniye kadar devam edebilir; sonra kapanır.
devamını gör...
yanmanın oluşması için "hava"nın oksijen adını verdiği tek bir parçasına gereksinim duyulduğunu kanıtlamıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"antoine lavoisier" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim