insan zihninin rastlantısal gerçekleşen durumları kabul etmeyerek alakasız olaylar veya bilgiler arasında anlamsal bir bağ kurmaya çalışmasıdır. ilk olarak alman nörolog ve psikiyatrist klaus conrad'ın ortaya atılmıştır. insan beyni her olay ya da imgeden bir anlam çıkarmaya çalışır. bu durum doğal ya da rastlantısal şekilde gelişen şeyleri anlamlı hale getirmemize neden olur. mesela kafamıza kuş pislemesinin şans oyunlarında ikramiye kazanmakla bağlantısı veya nazar değmesin diye masaya üç kez vurulması buna en güzel örneklerdir.
devamını gör...
doğal bir şekilde varolmuş ve bir anlamı olmayan veriler arasında bağlantı kurma olayıdır.bir çok batıl inanç ve komple teorilerinin altında apofeni yatar.

en masumu ve herkesin yaptığı bulutlarin şeklini başka objelere benzetmektir. ama tarih kızarmış ekmeğin üzerinde meryem ana' nın yüzünü gördüğü için uçuk bir fiyata satın alan kadının hikâyesinide yazıyor.
devamını gör...
beynimizin var olmayan kalıpları saptamasına denir. örneğin; kafamıza düşen kuru yaprağı, böcek sanıp korkmamız veya ayağımıza değen eşyayı kedi ya da fare sanmamız gibi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim