yunan hristiyan azizi ve piskoposu. kendisine birçok mucize atfedilir ve bu yüzden mucize yaratan olarak da bilinir. hayatı hakkında çok az şey bilinir, hayatına dair en eski kaynaklar bile ölümünden yüzyıllar sonra yazılmış olup birçok efsaneyi içermektedir. kendisi hakkında bilinen en ünlü olaylardan biri, üç kızı evlerinin penceresinden üç gece bir çuval altın atarak fuhuşa zorlanmaktan kurtarması olayıdır. kendisiyle ilgili bundan başka bir fırtınayı yatıştırdığı gibisinden hikayeler anlatılır. gençliğinde mısır ve filistin'e hacca gittiği de söylenmektedir.

fakat kendisini günümüzde dahi ünlü kılan şey, tüm bunlar olmayıp, noel baba karakterine ilham kaynağı oluşudur. şöyle ki, efsaneye göre, nikolaos'un gizli bir şekilde hediye dağıtma alışkanlığı vardı. daha sonra, çocukların koruyucu azizi olarak nam salması, sinterklaas bir diğer adıyla sint-nicolaas karakterini doğurdu. ve en son, aziz nikolaos, efsanelerde, santa claus yani noel baba olarak karşımıza çıktı.

fakat, nikolaos'u, noel baba'ya dönüştürmekte en büyük pay, hollandalılara aitti. şöyle ki; hollandalılar, new amsterdam yerleşimini kurduklarında, sinterklaas efsanesini beraberlerinde getirmişlerdi. daha sonra yıllarca "sinterklaas'ı kutlama geleneği" yapmışlar ve bu da en sonunda "noel baba" karakterinin oluşmasına sebep olmuştur. böylelikle, nikolaos ismi unutulmuş, ama "noel baba" adıyla hâlâ hatırlanmaya devam etmiştir....

nikolaos'un lahdi türkiye'de bulunmaktadır.

şu resimde, araştırmacıların anatomik keşifler ışığında yaptıkları nikolaos resmini görüyorsunuz: *

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"nikolaos" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim