beynin alın lobunun akmaddesindeki sinir lifleri kesilerek uygulanan cerrahi girişim.
devamını gör...
prefrontal lobotomi,(lökotomi, lobotomi olarak da bilinir.) beyindeki ön lobların uçlarındaki prefrontal korteks bağlantıların kesilmesiyle yapılan bir beyin cerrahisi işlemidir ve yapılmaya başlandığı yıldan beri tartışılınan bir işlemdir. yan etkileri fazla olmasına rağmen yirmi yıldan uzun bir süre boyunca psikiyatrik rahatsızlıklar için kullanılmış bir yöntemdir.

1. dünya savaşı zamanlarında halkın büyük bir çoğunluğu psikolojik olarak felaket haldeydi ve halk, savaşın psikolojisine dayanamayıp akıl hastanelerine gitmişti. o zamanlar etkili sayılabilecek tıbbı tedavi sayısındaki azlık yüzünden birtakım hastalar kesin bir sonuç garanti etmeyen lobotomiye kendi istekleriyle başvurmuştur. lobotomi operasyonunun ilk yapılma amacı; aşırı huzursuzluk, stres, depresyon, endişe ve dinmek bilmeyen ağrıları tedavi etmektir. (yanılmıyorsam hafıza silme işlemi olarak kullanılmış o zamanlar). lobotomi ameliyatı ile kısmen tedavi edilen sorunlar; kronik takıntı nevrozu, kronik gerginlik, kronik anksiyete, kronik depresyon ve şizofrenidir.

nasıl yapıldığına gelecek olursak -evde deneyin diye demiyorum burası çokomelli- lobotomi pek çok şekilde yapılır. ilk olarak göz yuvasına buz kıracağı yerleştirip gözün üstünden veya içerisinden beyne ulaşıp prefrontal lobu yerinden çıkarmaktır. ikinci olarak kafatasının bir kısmını kırıp direkt içerisinden prefrontal korteks bağlantılarını sökme işlemidir. bir nevi ötenazi gibi olan bu sistemsiz lobotomi herhangi bir hastaya çare olmamıştır ve bilindiği üzere tamamı başarısız denemelerdir pek çok insan bu yüzden ölmüştür. ayrıca günümüzde yapılması yasal değildir.
devamını gör...
kelimenin kökeni yunanca'ya dayanır. lobos* ve tome* ifadelerinin birleşimidir. aynı zamanda lökotomi olarak da bilinir. bazı sinir sistemi ve psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılar yan etkileri oldukça fazla ve tarih boyunca oldukça zararlı şekillerde kullanılmış bir beyin cerrahisidir. günümüzde çok acı çektikleri için bazı kanser hatalıklarında da kullanılır. geenelde beynin frontal lobunda prefrontal korteks bağlantılarının kesilmesidir. talamus ve frontal lobu ayırma olarak da tanımlanabilir. anksiyete, şizofreni, epilepsi, kronik depresyon vs. hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. ama günümüzde bu uygulamaya pek başvurulmamaktadır.

19. yy sonlarında bazı kaynaklara göre ilk defa friederich golz tarafından ortaya çıkmıştır. golz etkilerini görmek için önce kendi köpekleri üzerinde denemiştir hatta. bazı kaynaklara göre ise ilk defa ortaya atan kişi john fulton idir. fulton ise sakinleştirici etkisini şempanzeler üzerinde denemiştir. gottlieb burkhardt ise bunlardan iki yıl sonra altı şizofreni hastasında denemiştir. hayatta kalan dört hastada bir sakinleşme gözükmüş. 1935'te almeida lima lobotomi için ilk kez hastalara alkol enjekte etmiş beyin dokusunu öldürmeye çalışmıştır. yine aynı yıllarda egas moniz bu yöntemin psikolojik olarak faydalı olduğunu ortaya koyup yapılmasını tavsiye etmiş. moniz de bu yöntemi şempanzeler üzerinde araştırıp onları sakinleştirdiğini fark etmiş. sonra demiş neden insanlarda da uygulamayalım ki? ha şempanze ha insan yani... neyse sonuç olarak moniz bu sayede 1945 yılında nobel ödülü kazanmış. moniz ile lima birlikte çalışıp ilk lobotomileri gerçekleştirdiler. 20. yy başlarında baya bir kişi lobotomiye kurban gitmiş hatta. neyse yine bu dönemlerde lobotomi yöntemi baya bir popülerleşmiş. bir sürü nörolog bu ameliyatları yapmaya başlamış. aslında bir cerrah olmayan walter freeman bu doktorlardan en ünlüsü. "buz kıracağı lobotomisi" adında bir yöntem geliştirmiş.

freeman beynin bu bölgelerine gözden girmenin daha kolay olduğunu keşfedip buz kıracağı gibi bir cismi göz yuvasına yerleştirip oradan frontal lob keseciklerine ulaşıyormuş. daha acıklısı bunu anestezi uygulamadan yapıyormuş. hatta işi o kadar ilerletmiş ki 5 dakikada bitiyormuş işlem. daha da geliştirip evde hizmet vermeye başlamış ve bunun için "lobotomil" adını verdiği bir minibüsü varmış. bu minibüs ile abd'yi turlayarak hastalara* lobotomi yaptı.

lobotomi operasyonlarına giren birçok hasta öldü, birçoğu da beyin hasarı geçirdi*. bir kısım bitkisel hayata girdi. diğerleri ise bilişsel gerileme yaşadı. ama hala iyileşenler olduğu için yapılmaya devam edildi. 1950'li yıllarda thorazine adı verilen ilaçla lobotomi yapılan hasta sayısı iyice azaldı hatta buna "kimyasal lobotomi" denildi. şu anki piyasa ismi largactil.
devamını gör...
hannibal 2x04 "takiawase" isimli bölümünde katherine pimms isimli seri katilimizin yaptığı faaliyettir efem... kendisi akupunkturcu olmasının inceliklerini kullanarak lobotomi yapıyor...
allah'ım sen esirge..
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"prefrontal lobotomi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim