7 aylık bir kızım var. öncelikle benim gibi öğrenciyseniz kediniz için para ayırmanız şart. maalesef türkiye'de hayvan beslemek lüks olarak geçiyor. yaşadığınız şehir çok önemli. örnek verecek olursam dişi kedi kısırlaştırma istanbul'da -ki semtine göre değişir- 1800 tl gibi bir şey fakat daha küçük şehirlerde ise 700-300 arası. not: erkek kedi kısırlaştırma daha ucuz ve hızlı.
minnoşumuz için mama seçimi çok önemli. eğer benim zibidi gibi sizin kediniz de garibansa pek aromasına bakmadan hapur hupur yer. kediler iki ay anne sütü ile beslenir bu çok önemli. yani çok sevimli görünüyor diye tuttuğunuz kediyi almayın. annesi daha iyi bakar. önerim 4,5. aydan sonra sahiplenmeniz. altını çiziyorum sahiplenmeniz. ufak bir araştırma ile petshop iğrençliklerini görebilirsiniz.
tamam kedi bulduk ve sahipleneceğiniz. öncesinde ne yapmalı? tırmalama tahtası, tuvalet (mümkünse kapalı ve büyük ama kedi ilk geldiğinde üstü açık kullanmalı ki alışsın) mama ve su kabı (lütfen plastik almayın. çelik olsa harika olur eğer alamazsanız evizinde kullanmadığınız bir cam ya da porselen bir kabı bile koyabilirsniz.) mama ve oyuncak almalısınız.
mama en önemlisi. eğer paranız varsa orijen, acana gibi şeyler öneririm. benim gibi orta halliyseniz golosi, mystic, dr sacchi, matisse, pro choice, felicia, nd gibi şeyler öneririm. sakın ama sakın whiskas, proplan, hills, enjoy, econatura gibi mamalar almayın. ilk üçü çok ünlüdür ama leş gibi içerikleri vardır. kediler zorunlu etçildirler yani protein oranı yüksek mama olmalı. mamanın arkasını okuyun. mısır, mısır küspesi, tuz, şeker, pancar, pancar küspesi gibi şeyler görürseniz o mamayı yakın parçalayın ya da sokak bebelerine verin çöpten iyidir. kurutulmuş ya da suyu sıkılmış et yazar onu alın. sakın işlenmiş tavuk proteini yazan şeylerden almayın. onlar tavuk değil, kemik, bacak ve gaga falan. insan yemeklerinde dahil kullanıyorlar özellikle nuggetlarda.
kedi 4-12 aylıksa yani bir yaşından küçükse kitten yani yavru kedi maması kullanın. kısır değilse ve bir yaşından büyükse yetişkin kedi maması. kısırsa ve bir yaşından büyükse kısır kedi maması. eğer benim gibi bir yaşını doldurmadan kısırlaştıracaksanız yetişkin olana kadar kitten mama verin. +7 yaşında olanlara ise yaşlı kedi maması.
paranız bolsa mama ile uğraşmayın çiğ besleme yapın araştırıp bulabilirsiniz. haftada 2-3 defa yaş mama verin benim önerim gimcat. benim zibidi bayılır.
kedi tüy dökecek her canlı gibi. özellikle bahar aylarında çok dökerler o yüzden bir tarak alın. kısa tüylüyse haftada 1-2 uzun tüylüyse hergün tarayın. anti hairball macun alın hayvan tüy kusmasın dışkı ile gitsin. veterinere gidin tabii önce eve almadan. aşı takvimi çıkarır. kediler için karma, iç dış parazit aşıları şart. kesinlikle yaptırın. lösemi ve kuduz aşısı var ama biraz tartışılır bir konu, ben yaptırmadım bir şey olmadı.
veteriner seçimi önemli, çevre veterinerlerin hepsini arayın bir fiyat sorun valla kazıklanırsınız. paraya değil hayvana önem veren veteriner önemli.
e nereye sışşak bu hayvan? kum seçimi çok çok çok önemli. ince taneli topaklanan bentonit kum alın. bir sürü marka var hangisini almalı derseniz proline öneririm. 5 lt 15 tl. her gün 1-2 kere kürekle temizleyin ve kumu tamamen 2 hafta sonra atıp yenisini koyun. 1 ay sonra ise tuvaleti temizleyin. bentonit olan kumları tuvalete değil çöpe atın. çam pelleti var en iyisi o. koku, dağılma sorunu yok ve tuvalete atılıyor. natural bastet ve bigcat öneririm.
her şeyden önce önemli olan tabii sevgi. evinize bir can alıyorsunuz. asla büyümeyek olan bir bebek bu. camlarınıza ve balkonunuza file takın yoksa benim zibidi gibi atlar mazallah. suzionline gibi sayfaları takip ederseniz çok bilgi bulursunuz.
birgün miyavlama sesi ile uyanmanız dileği ile
devamını gör...