şuraya güzel bir liste hazırlasam iyi olacak sanırım. öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu işi okulla kitapla ona buna para saçarak öğrenemezsiniz. bu çok açık ve net bir şey. yazılımda ilerlemenin en geçer yolu kendi bireysel çabanızdır.
ön gereklilikler
-> o ingilizce bir kere bilinecek. yok türkçe kaynak da var da o da var da bu da var da... öğreneceksin kardeşim, en kötü b1 olacak seviyen, kaçarın yok.
-> on küsür yıllık bir pc bile iş görür, başlarda performans zerre önemli değil.
-> peki diploma önemli mi derseniz, eh, start up yapıp parayı vuracağım ya da zaten benim x bir işim var onunla birleştireceğim demiyorsanız evet, ihtiyacınız var.
yol haritası
bir kere böyle hemen şunu yapıp parayı kırayım diye bir dünya yok, onu söyleyeyim. bu işler öyle kolay değil. öncelikle bilgisayar ile nasıl konuşacağınızı öğrenmelisiniz. bu python ile olmaz, bu javascript ile olmaz, bu c ile olmaz. olmaz da olmaz. ya c++ ya da java, seçin birisini dildeki kavramları, yapıyı öğrenin. bir daha o dili kullanıp kullanmamanız zerre önemli değil, mantığı kavramak mühim olan şey.
bunun ardından işin donanımsal ve teknik kısımlarını öğrenmek zorundasınız. gidin assembly öğrenin, işletim sistemi yazın, kendi kablosuz veri aktarım teknolojinizi icat edin falan demiyorum. ama birisi size job query diyince, router diyince, bridge diyince apışıp kalmayın. eğer bir aleti kullanacaksanız önce onu tanımak zorundasınız.
sonra framework'ler, diller ve esas yönelmek istediğiniz alan işin içerisine giriyor. veri analizi mi yapacaksın? selenium öğreneceksin. mobil uygulama mı yapacaksın? android studio, angular, react, typescript, javascript, kotlin, swift... yapay zekada mı ilerleyeceksin? python, torch, tensorflow, c... etik hacker'lık mı istiyorsun? o linux'a geçilecek önce, ki linux da apayrı bir dünya. ardından çok iyi networking bilgisi, saldırı yöntemleri... her şeyi bileceksin. oyun mu yapacaksın? unity, unreal engine, godot, c++, c#... robotik ile mi ilgileneceksin? c, python, arduino... tabii, bu arada ne yaparsanız yapın git teknolojisini de mutlaka öğrenmek zorundasınız. (bkz:
github)
youtube kaynakları
stanford online
computerphile
cs50
edureka!
freecodecamp
naresh i technologies
neso academy
network chuck
onur mutlu lectures
neural nine
abdul bari
bro code
caleb curry
coding with john
forumlar vb.
reddit ve
discord içerisinde dilediğiniz alanda subreddit/sunucu bulabilirsiniz.
stackoverflow
ask ubuntu
quora
ayrıca normal sözlük'te de illa ki yardım bulabilirsiniz. bakın ben daha öğrenciyim, bu sözlükte mutlaka yıllarını bu işe vermiş yazarlar da vardır, soru sormaktan utanmayın. sormazsanız, araştırmazsanız gelişemezsiniz.
gpt
sohbet robotları artık günümüzde inanılmaz boyutta bir gelişme gösterdi. sorulara mantıklı cevap veriyorlar, örnek kod oluşturuyorlar, kodunuzdaki hatayı buluyorlar... yapabildiklerinin ucu bucağı yok ve bedavalar.
chatgpt
bard
devamını gör...