dean ray koontz veya
dean r. koontz
1945 doğumlu, abd'li çok üretken yazar. şimdi oturup sayamam ama 130 tane romanı falan var galiba. ilk romanı
star quest, 1968 senesinde çıkmış. tam 14 tane romanı the new york bestseller'lar listelerinde 1 numaraya çıkmış. bu rakama ulaşabilen yalnızca 1 düzine kadar yazar varmış. eserleri tam 38 dile çevrilmiş ve 400-500 milyon civarı satmış. japonya'dan isveç'e kadar, farklı farklı ülkelerde en çok satanlar listelerine girmiş yazarın çeşitli kitapları.
koontz, sabah 6:30'dan akşam yemeğine kadar çalışıyormuş haftanın 6 günü, 50 seneden fazladır.
çok fakir bir çocukluğu olmuş ve babası şiddet uygulayan ağır bir alkolikmiş hatta dean'i öldürmeye teşebbüsten hapis bile yatmış. küçüklüğünde ve gençliğinde, kitaplar onun için hem bir kaçışmış hem de başka tür hayatların da var olduğunu göstermesi bakımından öğreticiymiş. bu durum onu hep motive etmiş hayatta.
lisedeki kız arkadaşı gerda ile evlenmişler ve hala beraberlikleri sürüyormuş. çocuk yapmamışlar zira dean, kendi babasının
* mental rahatsızlıklarının oğlunun genetik yatkınlığı olursa onda da ortaya çıkabileceğinden çekinmiş. golden retriever'ları çok seviyorlarmış dean ve gerda.
doğum yeri olan pennsylvania'daki shippensburg üniversitesinde okumuş. burada son sınıftayken
atlantic monthly kurgu yarışması'na katılıp kazanmış. 1967 senesinde bir lisede ingilizce öğretmenliğine başlamış ve boş zamanlarında ilk romanı star quest'i tamamlamış ve bu bir sene sonra yayımlanmış. koontz, sonrasında da bir düzine tane daha bilim kurgu türünde eser üretmiş.
1970'lerde ise gerilim ve korku tarzlarında yazmaya başlamış ki zaten ülkemizde de kendisi bir korku yazarı olarak bilinirdi.
stephen king'in en büyük rakibi falandı hatta korku türünde. kitapçılarda birçok eserine rastlardınız korku raflarında. hala da böyledir sanırım vaziyet.
1980'de çıkan
whispers isimli eseriyle "büyük bir isim" olmuş, popüler kültürde.
ilk döneminden sonra ağırlıklı olarak korku ve gerilim türlerinde eserler üretse de, doğaüstü olayları mantıklı ve bilimsel bir zemine oturtmaya çabalamasından kendisinin hala bir bilim kurgu yazarı olduğunu savunanlar da mevcuttur.
dean koontz, "page-turner" denen, yani sürükleyici ve heyecan yaratıcı tarzı ile bilinmektedir. aynı zamanda, akılda kalıcı karakterler yaratması, orijinal fikirler üretebilmesi ve korku, fantezi ve mizahı ustaca harmanlayabilmesi de övülmektedir yazarın. lakin, çok fazla teşbih yaptığı ve bu yüzden betimlemelerini lüzumsuzca uzattığı, ayrıca birbirine benzer kurgu yapıları kullanması ve ağır ahlaki mesajlar verme kaygısı gütmesi gibi yönlerden negatif eleştiriler de almıştır koontz.
odd thomas dışındaki tüm başkarakterleri, çeşitli canavarlar ve manyak insanlarla savaşabilmek için tam teşekküllü bir mahiyette silahlanmıştır yazarın. koontz, burada birçok teknik detay verir. türlü türlü silahlar ve bunların fonksiyonları ve bunlarla yapılabilecek şeyler... amerikalı yazar, bu konularda çok bilgiliymiş ve asla hatalı bir şeyler yazmazmış.
yazar şu anda güney kaliforniya'daki
newport beach'te karısı gerda ve köpeği trixie ile birlikte yaşamaya devam ediyormuş. herhalde uzun süredir burada yaşıyordur adam zira eserlerinin çoğu da güney kaliforniya'da geçiyor. stephen king'in de eserlerinin ciddi kısmı, yaşadığı yer olan
maine'de geçer, bilindiği üzere.
kaynak:
www.biblio.com/dean-koontz/... *
koontz ile tanışalı ne kadar zaman oldu tam bilmiyorum ama 22-23 sene olmuştur en az. belki de 25+ yıl. o dönemlerde büyük bir stephen king hayranıydım ve koontz da bir korku yazarıydı ve kitapları raflarda vardı. ilk olarak
yaratığın gözyaşları* kitabını okuyup epey beğendiğimi hatırlıyorum ki konusu, karakterleri, o "yaratık", olaylar gibi şeyleri de hatırlıyorum kitapla alakalı olarak. her detayını hatırlayamam ama çok şeyi aklımda kalmış. demek ki adam dendiği gibi akılda kalıcı şeyler üretebilmiş. gene de stephen king'i daha entelektüel bulduğumu ve etik bakımdan
* eserlerinin daha benlik olduğunu söyleyebilirim king'in.
bir de, king'in de koontz'un da sinemaya veya tv'ye uyarlanan işleri bolca oldu. bu konuda da king uyarlamaları bana daha çok hitap etmiştir hep.
koontz da iyidir ama. hakkını yemeyeyim.
devamını gör...