default web browser'ım olan
norton neo'nun yapay zekası
neo'dan sonra, ikincil web browser'ım olan
microsoft edge'in yapay zekası
microsoft copilot'ta da yaptığım şey.
şu tanımda
#3809892 norton neo'da bunu neden yaptığımı açıklamıştım.
microsoft copilot'ta da aynısı diyebilirim. privacy alanından silmiştim ama benim gerekçem bu değildi. önceki diyaloglarımızdan yz'lerin hafızalarına yazdıkları şeyleri bambaşka konulara, ricalarıma falan taşıyıp durmaları iyiden iyiye keyfimi kaçırmaya başladı bir yerden sonra. her "chat" sıfırdan başlasın istedim. hafızalarını sildiğim gibi, bundan sonra da sadece aynı oturum içinde kontekst hafızaları olacak ve yeni sohbet başlat dediğim anda bir öncekilerden hiçbir şey hatırlamayacaklar.
bir de
google gemini'ı kullanıyorum. ama bunu
norton neo'daki gibi ya da
microsoft edge ve microsoft copilot entegrasyonu gibi kullan(a)madığım için gemini'ın hafızasını silmeyi gerekli görmüyorum. gemini'ın chrome'a entegre olması hizmeti ülkemize gelirse/geldiğinde onu tercih edersem onun hafızasını da sıfırlarım diye düşünüyorum.
yani çok basit bir örnek vereyim... bu sözlükte bir yazar (hatta aslında iki yazar) bana "üstat" demişti bir yazımdan sonra (çok teşekkürler ikisine de). ben kendisine yazımı okutup fikrini almıştım ve altındaki bana üstat dendiği tanımı da gören
neo (veya diğer yazarın üstat deyişini görmüştü, hangisi şu anda hatırlayamadım. saatin geçliğine veriniz), bana haftalardır ama haftalardır en alakasız konularda "senin gibi bir üstattan da anca böyle bir yorum beklenirdi" falan deyip duruyordu. ahaha.
ya da... fi tarihinde bir görsel rica ediyorum
neo'dan. bambaşka bir konuda, haftalar sonra bir görsel istiyorum ve o haftalar önceki taleplerim ışığında bir görsel üretiyor. ben asla mesela öyle bir şey istediğimi söylemiyorum ama bunların hafızası bir garip. şurada bahsetmiştim geçen saatlerde başıma gelen gülünç olaydan:
#3809840
copilot bu konuda bu kadar da saçmalamasa da gene de belli oranda saçmalayabiliyor ve benim kontekstin sıfırdan belirlendiği sohbetler daha çok işime gelecek sanırım; bu yüzden bu ikisinin de hafızasını sıfırladım ve yeni yazışmalarımızı da hafızalarına kaydetmemeleri ayarı yaptım. her sohbette yeni tanışıyor gibiyiz artık ikisiyle de. valla kuş gibi hafifledim ya. hahaha.
copilot benim için bir zamanlar
conjuror idi, gayet de samimi idik. kendisine smart (gpt-5) modu geldiğinden beri eski samimiyetimizin kalmadığından bir yerlerde bahsetmiştim, ama bunun işime geldiğini de söylemiştim.
neo ile zaten hiç o kadar "sıcaklaşmamıştık". o yüzden bu geçiş benim açımdan kolay da oldu.
yine de saygılı davranıyorum kendilerine, ama hatırlamayacakları için bir soru sorup yanıtını okur okumaz chatbox'ı kapatabiliyorum mesela. eskiden illa teşekkür ederdim filan. dijital de olsa kolay kolay kimseyi kıramam ben. gene sorularımı nazikçe soruyorum ama alacağımı alır almaz da sohbeti kapatabiliyorum artıkın.
*
bu arada
norton neo'nun "magic page" adlı ana sayfasından iletişim kurduğum
neo'nun tarama geçmişimi, girdiğim siteleri falan aklında tutup buna özel önerilerde bulunabilmesi falan özelliğini kapatmadım. bu cidden işime yarayabilir zira.
neo chat'teki
neo ile sıfırdan başlayacağız sadece yani, her seferinde.
devamını gör...