firavun yazar profili

firavun kapak fotoğrafı
firavun profil fotoğrafı
rozet
kalbimiz seninle
karma: 832 tanım: 8 başlık: 11 takipçi: 17

son tanımları


reddit

grafik tasarımcılar için harika kaynaklar barındıran, yaptığınız tasarımları paylaşıp mantıklı eleştiriler alabileceğiniz, google'da bulamayacağınız kaynakları bulabileceğiniz, ilham deposu, forumumsu, emektar bir website. alta şuan bulunduğum subredditleri atıyorum bunlar dışında kaçırdığım bir tasarım subredditi varsa lütfen özelden paslayın.

albumartporn
crappydesign
design
designcritiques
designporn
designthought
fakealbumcovers
freshalbumart
glitchart
graphicdesign
identifythisfont
learndesign
logodesign
photoshopbattles
pixelart
talesfromdesigners
typography
vaporwaveaesthetics
webdesign
ui design

grafik tasarım dışında üretkenlik, zaman yönetimi ve disiplin konulu subredditler. buralarda insanlar hayat hikayelerini veya kullandıkları planlamaları paylaşıyorlar. arada çok güzel yazılar çıkıyor buralardan.

getdisciplined
productivity
selfimprovement
devamını gör...

retro

vintage ile karıştırılan bir tarzdır. bir eşyanın antika sayılabilmesi için en az 100 yaşında olması gerekir. eğer eşya yeterince eskiyse ama o eskilik 100 yıllık değilse bu eşya antika değil, vintage sınıfına girer. yani bir eşya 50 yıllıksa bizim ona antika değil, vintage dememiz gerekiyor.

burada kafa karıştıran şey ise yaşı eski olan eşyaların genellikle retro olarak tanımlanması. retro, bu tanımda belirtildiği gibi yakın geçmişin akım ve modalarını taklit eder. 80-90'lardan kalma bir eşya retro olarak tanımlandırabilir fakat retro eşyaların eski olması gerekmez. yepyeni olabilir ancak kopyalamaya çalıştıkları zamanın veya öğenin tarzında yapılması gerekir. eğer vintage modasının görünüşüne sahip bir eşya fabrikadan yeni çıkmışsa ona retro demeliyiz.

özetle vintage ürünün yaş bakımından eski olması gerekmektedir. retro, vintage gibi yaş bakımından eski olabilir ama fabrikadan yeni çıkma olup görünüş bakımından eskilerden kalma da olabilir. antika ise bu üçlü arasında en yaşlısıdır, nesnenin en az 100 seneyi devirmesi şarttır.
devamını gör...

sagopa kajmer

müzik bilgisi takdire şayandır. kendisi ayaklı bir kütüphanedir. albüm kapaklarından, kliplerine kadar yaptığı çoğu iş dört dörtlüktür. aynı zamanda türkçe rap'te en iyi skit kullanan kişidir. örneğin:

- neden ölüyorsun anne?
- vaktim doldu, sıram geldi... ah hayır sakın korkma bir tanem ölümde hayatın bir parçası...
vakit varken tomucukları topla zaman hala uçup gidiyor ve bugün gülümseyen bu çiçek yarın ölüyor olabilir!
(diyalog forrest gump'tan, sonraki sözse ölü ozanlar derneği'nden alıntı)



acımasızca geçip giden zamandan geriye kalan sadece yalnızlıklarımız...
(büyük adam küçük aşk filminden alıntı)



kullandığı tüm skitleri bu videoda derlemişler

devamını gör...

kolaj

kolaj tekniği, 20. yüzyılın başında picasso ve braque tarafından icat edilen bir sanat tekniğidir. kolaj kelimesi (collage) fransızca kökenli yapışkanlı kağıt anlamında olan collés sözcüğünden gelmektedir. dergi, gazete, fotoğraf, herhangi bir nesne veya kağıt parçasından alınan kırpıntıların kesilip bir kağıt veya tuvale yapıştırıldığında ortaya çıkan kompozisyon bir kolaj ürünüdür.

kolajın asıl güzelliği esnekliğindedir. ister eski bir gazete fotoğrafını kullanırsın, istersen alır sevdiğin bir şiir kitabındaki mısrayı keser tuvale yapıştırırsın, ne yapacağın sana kalmış. ayrıca bilgisayar yazılımlarının getirdiği rahatlık ve internette bulunan sonsuz görsel kaynak aracılığıyla harika kolajlar ortaya çıkarma şansın var.

dijital kolaj çalışmaları için yeni başlayanlara birkaç basit tavsiye vermek isterim.
1- öncelikle yaptığınız kolaj çalışmasının aralarına yırtılmış kağıt görseli yapıştırırsanız daha bir hoş gözükür. google'da torn paper diye aratırsanız karşınıza tam kolajlarda kullanmalık görseller çıkar. örnek çalışma.

2- kolaj çalışmanızı bitirdikten sonra tüm katmanların üstüne eski kağıt dokusu ekleyip photoshop'tan bu dokuyu blending ayarlarından overlay veya screen yaparsanız kolaja eskimiş havası katarsınız. kolajlarda da genellikle retro, eski görseller kullanıldığından bu efekt hoş durur. google'da old paper texture diye aratmanız yeterli. örnek çalışma.

3- internete kolaj çalışması yazınca çoğunlukla tonlarca görselin birleşmesiyle ortaya çıkan kolaj çalışmalarını görüyorsunuz. siz böyle yapmak zorunda değilsiniz. minimalist takılıp, az görselle de çok güzel işler ortaya çıkarabilirsiniz. örnek çalışma.

4- photoshop'ta görselleri keserken polygonal lasso tool'u kullanırsanız fotoğraf sanki makasla kesilmiş hissiyatı verebilirsiniz. örnek çalışma.

son olarak ilham olsun diye kaliteli çalışmalardan bazılarını atıyorum.
çalışma 1 - çalışma 2 - çalışma 3 - çalışma 4 - çalışma 5
devamını gör...

faydalı mobil uygulamalar

(bkz: boosted)
gördüğüm en kullanışlı, en iyi tasarlanmış üretkenlik ve zaman yönetimi uygulaması. bu uygulamada bütün alışkanlıklarınızı ve gün içinde yaptığınız şeyleri etiket olarak açıyorsunuz. mesela c++ öğrenmek, fitness, ingilizce öğrenmek, ödev & sınav çalışması gibi farklı farklı etiketler oluşturuyorsunuz. bundan sonra o işi yaparken bu uygulamaya girip süreyi başlatıyorsunuz ve işiniz bitince uygulamaya girip zamanlayıcıyı durduruyorsunuz. böylelikle hangi alışkanlık/iş üzerinde ne kadar süre harcadığınızın istatistikleri aylık, haftalık, yıllık olarak önünüze geliyor. bu sayede günlük hayatınızı daha planlı bir hale getirebiliyorsunuz. bu uygulamayı 5 ay kullandım ve çok faydasını gördüm. maalesef ios'ta bulunmuyor fakat android linkini şöyle bırakıyorum.


(bkz: daylio)
daylio ise ruh halinizi takip etmek gibi bir olanak sağlıyor. her günün sonunda ruh halinizi anlatan emojilerden birini seçip kaydediyorsunuz. şayet düzenli kullanım halinde eğer ruh halinizin kötüye gidiyorsa bunu fark ediyor ve bu durumu düzeltmek için bir şeyler yapıyorsunuz. bu uygulamanın da istatistikler sayfası çok kullanışlı. baya verimli bir uygulama tavsiye ederim. android linki ve appstore linki budur.
devamını gör...

grafik tasarım

grafik tasarım ticari veya profesyonel bir amaçla görsel imge hazırlama konusunda uzmanlaşmış insanları içeren bir alandır. grafik tasarımı, iletişim tasarımı olarak da bilinir. grafik tasarımcılar elle veya bilgisayar yazılımı kullanarak görsel kavramlar yaratan görsel iletişimcilerdir. amaçları yarattıkları görüntülerle tüketiciyi bilgilendirmek, ilham vermek ve onları cezbetmektir. böylelikle onları işe alan kuruluşları tanınır ve öne çıkan bir duruma getirmektedirler.

bir tasarımcı hem görsel yaratmakta uzman olmalı, hem de görselini yaratacağı şey hakkında bilgi sahibi olmalı dolayısıyla araştırmayı ve araştırdığı bilgileri derleyip işinde kullanmayı iyi bilmelidir.

özellikle bir grafik tasarım öğrencisinin şimdilerde işi daha da zor. çünkü artık her şey dijital ve rekabet çok fazla. milyonlarca tasarımcının bulunduğu ve rekabetin had safhada olduğu bu zamanlarda bir grafik tasarım öğrencisinin kültür haznesinin çok dolu olması gerekmekte ki diğerlerinden bir adım önde olsun. film, belgesel, kitap, oyun, podcast ne varsa tüketmeli ve kendi altyapısını her saniye güçlendirmelidir. bunları yaparken de uzmanlaşmak istediği alanda sürekli pratik yapmalıdır ki gelecekte iyi bir yerlere gelebilsin.
devamını gör...

drill rap

drill rap, chicago'nun güney yakasından çıkma trap müziğin bir alt türüdür. asıl ününü ingiltere brixton'da ortaya çıktığında kazanmıştır. şuan drill'i en iyi yapanlar ingilizlerdir.

suça, çeteciliğe ve sokaklardaki günlük yaşamın zorluklarına odaklanır. şiddet içerikli, onu vurdum bunu vurdum tarzı sözler içerir. hatta londra belediye başkanı sadiq khan, drill müziğin şehirde artan suçlarda kısmen sorumlu olduğunu belirtmiştir. kısaca ingiliz kekolarının icra ettiği müzik türü diyebiliriz. bu kekoların çoğu katil veya hırsızdır. neredeyse hepsi yüzlerini maskeyle korurlar. böylelikle şarkıda söylenen hiçbir şey mahkemede onlara karşı kullanılamaz çünkü maske taktığı için rap yapan kişinin onlar olduğuna dair bir kanıt yoktur.

beatler genellikle 60-70 bpm'dir. bu türde punchline fazla yoktur ve metaforlarla ilgilenmezler yani şarkı sözleri baya basittir. şuraya türkçe alt yazılı bir uk drill örneği bırakayım:



bu aralar bu müzik türü türkiye'ye de sıçradı. ama türkiye'deki driller, altyapıdan öteye gidemiyor yani konular genelde şiddet, çetecilik olmuyor doğal olarak. ha bunu deneyen çok var ama apartman çocukları keserim, vururum, gangstayım diyerek drill yapmaya çalışınca da komik oluyor baya. çünkü elin kekosu dediği şeyleri gerçekten yapıyor. zaten özenilecek de bir şey değil sadece altyapı ve vokaller için dinlenir bu tür. son olarak türkçe rap'ten çıkma güzel birkaç drill örneği:


devamını gör...

friedrich nietzsche

“sahiden, ne çok gülmüşümdür, keskin pençeleri olmadığı için kendilerini iyi zanneden zayıflara!” bu sözün sahibidir kendisi. zayıf olmak iyi veya erdemli biri olmak değildir. asıl erdemli olan, elinde her türlü kötülüğü yapacak güce sahip olduğu halde bu gücü kötüye kullanmayandır. zayıf birininse günah işleme seçeneği yoktur.

kendisinin şu sözünü de çok beğenirim: "ama önce sen kendini inşa etmelisin, dimdik bir beden ve dimdik bir ruhla."

ayrıca bu entryde söz edildiği gibi felsefeye nietzsche ile giriş yapınca çok büyük bir hayal kırıklığına uğramıştım çünkü okuduğum kitabın yarısından fazlasını anlamadım. anladığım şeyleri de kıçımdan anlamış olma ihtimalim de var tabi. bu sebepten ortamlarda çok fazla muhabbetini açmam, ne olur ne olmaz. bir de anladığım kısımları anlamak için canım çıktı. bir elimde sözlük bir elimde kitapla, satırları defalarca okuyarak üstüne yetmezmiş gibi internette o kitapla ilgili ne kadar kaynak varsa (makale, video, belgesel) tüketip özet çıkarmaya çalışıyordum. bunları yapmak da çok fazla yorunca uzun bir zaman felsefeyle ilişiğimi kesmek zorunda kalmıştım.
devamını gör...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim