yukarda denildiği gibi 100 kilometre ötesinde anlam ifade etmediği yanlış bir düşünce birikimidir. kemalizm öz itibari ile antiemperyalizm temeline oturan, üzerinde bu geist'i taşıyan; karma ekonomi biçimi, milliyetçilik (bu milliyetçilik bir ırk milliyetçiliği değil bir ulus, vatandaşlık milliyetçiliğidir (bkz: fransız ihtilali) ) devrimcilik ve en temel unsurlarından olan laiklik gibi ilkeleri içinde barındırır. ortada sadece türk'e özgü olan bir durum yoktur yani. arkadaşın temeli bozuk tanımlamasına dayanacak olursak dünya üzerinde 3-4 izm'li ideoloji dışında hiçbirinin izm ile adlandırılmaması gerekir ki bu epey gerekesiz bir tutum ve yaklaşım olur.
ismin çıkış kaynağına gelecek olur isek, bu isim ilk olarak kurtuluş savaşı sıralarında bir ingiliz gazetesinde anadolu'daki örgütlenmeye verilen isimdir aslında. bu yönle bakacak olursak örgütlenmenin ismini o örgütlenmenin önderi adına müteakip koyulması gayet yerinde bir karardır. fakat asıl kemalizm kelimesinin ülkemizde görülmesi ve tanınması bu olay değildir.
1922 tarihinde, istanbul hükümeti tarafından yayınlanan bir yazıda tabiri caiz ise küçümseyi bir tutum ile anadolu'daki örgütlenmeyi ve bu örgütlenmenin içerisinde bulundurduğu mensupları tanımlamak amacı ile "kemali", "kemalci", ve "kemalist" kelimeleri kullanılmıştır. ismin kazanılması 1. bahsettiğim durum olsa da ismin bize tanınması 2. yani bu durumdur.
moderatör efendilerimizden tanım! uyarısı yememek için şimdi düşündüğüm şeyi şöyle çevirerek yazmaya çalışacağım:
çalışamadım bile. neden? çünkü eksi butonu yok ve buraya yapılan eleştirmelerim 'tanım bulunmuyor' diyerek siliniyor. kafa sözlük muhteşem mecra gerçekten.
eksi gelsin ama görünmesin diyenler olmuş. ne yani saçma sapan şeyler söyleyeyim ama ne kadar eleştirildiğim sadece ben mi bileyim? bu ne ironik bir atılımdır? hayır kardeşim herkes herkesin nasıl eleştirildiğini çatır çatır görmeli. bu nasıl bir egoist yaklaşımdır anlamlandırabilmiş değilim.
desteklenmesi gereken kampanya. çok büyük eksiklik. eğer bu eksi butonu gelmez ise sözlük seviyesi düşecek. insanlar eleştirilme korkusu yaşamadığı kadar saçmalamaya müsaittir.
saçma değil mi? beğendiğimiz girdilerin hakkını verip beğeniyorsak, saçmalıkların da hakkını vererek eksilememiz gerekir. yetkilileri göreve çağırıyorum.
ilk tanım yanlış bilgi içerir. winston bir japon sigarası değil, amerikan sigarasıdır. türkiye'de dağıtımını japon bir firma yapar, o kadar. arkadaş içkiliyken girmiş sanırım tanımı.
dünyaca en ünlü 2 metal grubundan biridir kendileri. diğeri ise megadeth'tir. özellikle lise dönemlerinde rap dinleyen bir engerek değilseniz yakın arkadaşlarınızla bu karşılaştırma diyaloguna girip sık sık tartışmışsınızdır. müzik zevkiniz rafine ise de bu tartışmanın sonucunda galip her zaman megadeth çıkmıştır.
maximillien robespierre. fransız devriminin önde gelen isimlerindendir. bir diğer isim de danton'dur. devrimden sonra danton ve robespierre bir nevi iktidar yarışına girmiştir. bu iktidar yarışının kazananı ikisi de olmamıştır. 5 nisan 1794'te robespierre'in etkin rol oynadığı bir karar ile danton idam edilmiş, 3 ay sonra da, 28 temmuz'da ise robespierre idam edilmiştir.
bu ikili arasında çekişmeyi biraz daha iyi anlayabilmek için tabii ki fransız ihtilali ile ilgili metinler okunmalıdır. bunları okuduktan sonra da (okumadan önce de olabilir siz bilirsiniz) danton adlı film izlenebilir. çok güzel, izlenebilir bir filmdir.
normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz.
Daha detaylı bilgi için çerez ve
gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.
online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.