5. yüzyılla 8. yüzyıl arasında yaşamış yarı-göçebe olan türk bolgar boyu.

6. yüzyıldan itibaren doğu gürcistan'da, hazar denizi'ne dökülen sulak ve terek nehirleri arasında yaşadılar. theophylact simocatta'ya göre avarlar geldiğinde "barsilt (barsil), onogurlar ve suvarlar dehşete kapıldılar ve yeni gelenleri parlak hediyelerle onurlandırdılar." 2017'de singapurlu bilgin yang shao-yun da barsil'i tiele kabilesi 白霫bai-hi ile özdeşleştirdi. bai-hi 白霫, 8. yüzyılın sonlarındaki tongdian ansiklopedisinde , sarı nehir'in kuzeyindeki eski hien-pi topraklarında tunguz molgal halkının yakınında yaşayan hiung-nu'ların ayrı bir kolu olarak basitçe hi 霫 olarak anılmıştır. bai-hi 10.000'den fazla asker konuşlandırabilirdi, gelenekleri bir şekilde göktürklerin geleneklerine benziyordu ve bai-hi'nin liderleri irkin unvanını taşıyordu, doğu türk kağanı illig kağan'ın (頡利) vasallarıydı ; ancak bai-hi daha sonra irkinlerini tang imparatoru taizong'un saltanatının ortasında (~ ms 636) bir teslimiyet göstergesi olarak çin'e gönderdi. 7. yüzyıla ait bir ermeni coğrafyasında, barsil'lerin bulgarlar ve hazarlar'dan farklı ve her iki milletle de anlaşmazlık içinde olan bir adada yaşadıkları anlatılır. ayrıca, en azından kısmen göçebe oldukları fikrini destekleyen büyük koyun sürülerine sahip oldukları anlatılır. 6. yüzyıldan itibaren doğu gürcistan'da, hazar denizi'ne dökülen sulak ve terek nehirleri arasında yaşadılar. yaşadıkları yere verilen "barsilya" adını taşıyan bölge, dağıstan'ın kuzeyindedir. sonraları orta volga bölgesine yerleşen barsillerin, 9. yüzyıldan sonra izlerine rastlanmamıştır. mikhail artamonov, "barsilya"nın kuzey dağıstan'da bulunduğunu teorileştirdi, ancak daha sonraki bilim insanları bu teoriye itiraz ettiler, çünkü ilgili dönemin ve bölgenin yerleşik yerel nüfusu çoğunlukla kalıcı kale-kasabalara yerleşmiş gibi görünüyor. bazı arkeologlar barsillerin volga deltası yakınlarında yaşadığına inanıyorlar, bu da ermenilerin onlara ada sakinleri olarak atıfta bulunmasını açıklıyor. bu, theophanes'in "hazarların kalabalık halkı, sarmatya prima'daki bersilya'nın en iç kısımlarından çıktı." ifadesiyle destekleniyor. eğer gerçekten de alt volga'da yaşıyorlarsa, başkenti atil (idil) 8. yüzyılın ortalarından itibaren aynı bölgede olduğu hazarlar tarafından fethedilmiş olmaları neredeyse kesindir. 14. yüzyıla ait liao tarihi, bai-ki (白霫)'yi zhongjing'deki (中京) moğol ku-mo-hi( 庫莫奚) ile ilişkilendirdi . beş tibetli kaşif tarafından yazılmış, 8. yüzyıldan kalma bir eski tibet listesi, muhtemelen庫莫奚ku-mo-hi ve白霫bai-hi'den he-tse (liaoshi'de奚霫hī-hi ) olarak birlikte bahsetmiştir. bununla birlikte, aynı tibet kaynağı he-tse'yi par-sil'den ayırmış ve barsilleri kapgan kağan'ın yönettiği on iki türk kabilesine dahil etmiştir.

zuev (2002) ayrıca batı türk kağanlığı hakkında yaklaşık 630 tarihli çin kayıtlarında, "barskan" ( orta çince 拔塞幹 ) adında, " on-ok " (çince 弩失畢 nu-şibi < göktürkçe * oŋ-şadapït, on şadlık ) sağ kabilelerinin beş liderinden biri olan tun-işvara-erkin liderliğindeki bir kabileden bahsedildiğini belirtmiştir.

sonunda barsillerin en azından bir kısmının volga bulgar'a yerleştiğine inanılıyor 10. yüzyılda, ibn-i rüste , volga bulgarlarının üç halkının "bersula"( barsil), " esğil " ezgil ve "bulkar" (bulgar) olduğunu bildirdi. bundan sonra barsil'ler muhtemelen volga bulgarlarına özümsendi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim