basmil veya basmıl (çince basimi veya bila) çungarya bölgesinde yaşayan 7. ila 8. yüzyıllarda yaşamış bir türk kabilesiydi.
başlangıçta bir orman halkı olan basmiller, zamanla önem kazandı ve 6. yüzyıldan itibaren türk siyasetinde önemli bir rol oynadı. bir noktada basmiller, kök-türk kağanlığı'nın hanedan klanını bile devirdi ve daha sonra basmillere karşı dönen karluklar ve uygurların yardımıyla kısa bir süre kağanlığı elinde tuttu. basmillerin en üst düzey liderleri,
kağan yerine geçen
idikut unvanını ilk kullananlardı, koco uygurları da kendilerine idikut unvanını verdiler. unvan iki bileşenden oluşur: ilk bileşen idik/yıdık, "[cennet] tarafından gönderilmiş, kutsanmış" anlamına gelir; başlıktaki ikinci bileşen kut/hut/gut, eski türk onomastiğinde ve ünvanında sıklıkla bulunur ve sözlük anlamı "lütuf" veya "kutsama"dır.
ms 720'de hanedan basmılların, boğda sıradağlarında gucheng (hitay) yakınlarındaki beiting protektorası'nda yoğunlaştığı ve aşina türkleri (çince. 突厥 tu-kiu) olduğu bildirildi.
11. yüzyıl tarihçisi kaşgarlı mahmut, basmilleri on önemli türk kabilesinden biri olarak listeler ve türk devletlerinin yerlerini doğu roma imparatorluğu sınırlarından çin sınırlarına kadar şu sırayla sıralar.
*beçene (peçenek)
*kıfçak (kıpçak)
*oğuz
*yemēk (kimek)
*başkırt
*basmil
*kay (tatabı/ku-mo-hi)
*yabaku
*tatar
*kırgız
1) tarihleri
-etimoloji-
basmil etnonimi türkçe etimolojik olarak yorumlanabilir : ilk bileşen * bas- proto-türkçede "ezmek, baskı yapmak, sürpriz bir saldırı yapmak" anlamına gelir ; diğeri, * -mïl , ortak türkçedeki adlaştırma eki * -miš /- *mïs'in ogurca akrabasıdır. bu nedenle " basmıl , ortak türkçede oğur türkçesi bas- + -mıl = '(rakiplerini) ezen kabile' basmıš olarak görülebilir. bu, saldırganlığı belirten türk kabile isimlerinin tipik bir örneğiydi." bu, peter b. golden'ı, basmillerin kuzenleri batıya göç ettikten sonra doğuda kalan ogur türkleri olduğu yönünde daha fazla varsayımda bulunmaya yöneltti.
-göktürk kağanlığı dönemi-
tongdian'a göre , basmiller başlangıçta karlı dağlarda dağınık bir şekilde yaşıyor, kayakla avlanıyor ve beiting protektorası'nın ve kuzey denizi'nin (yani baykal gölü ) güneyinde ve yenisey kırgızlarının güneydoğusunda yaşıyorlardı ; "cesur ve güçlü" basmiller 2.000 aileden oluşuyordu ve liderleri vardı ancak prensleri yoktu (tigin) 552'den itibaren basmiller, basmillerin ekonomik veya politik önemini basmillerin üzerine bir ashina yabgu atayacak kadar fark etmiş olabilecek birinci türk kağanlığı'nın bir parçası haline geldi. bu kağanlık 604'te doğu ve batı kağanlıkları'na bölündüğünde , basmiller kendilerini doğu türklerinin egemen olduğu batı türk kağanlığı'nda buldular. kağanlığın doğu kısmı lehine yapılan devlet idari reformlarının ardından, basmiller karluklar , yagmalar , kıpçaklar, yuyeban ve çiğil ( şatuo türklerinin türediği kabile) kabileleriyle birlikte üstünlük konumlarını kaybettiler. 641'de, çungarya basmilleri de dahil olmak üzere hoşnutsuz kabileler, taht iddiacısı yugu-ukuk'un ayaklanmasına katıldı.tang imparatorluğu, batı türk kağanlığı'ndaki kargaşayı baskın bölgesel güç olmak için kullandı ve 649'da askeri yenilgiler sonucunda buhara ve basmiller tang yöneticilerine boyun eğdi. 649'dan 703'e kadar olan dönem, çin yıllık kayıtlarının varlığı nedeniyle basmil tarihinde en iyi belgelenen dönemdir. bu aynı zamanda müreffeh bir dönemdi; vasallık herhangi bir yükümlülük getirmiyordu ve bunun yerine tang imparatorları geleneksel türk soylularının (boyla) yönetimini ikame etmek için kendi bürokrasilerini tanıtıp kendilerine güvenene kadar hediye olarak çin lüksleri sağlıyordu. eski türk veraset yasasına göre, bir kardeş diğerinin ve bir yeğen de yanal veraset sürecinde amcasının yerine geçiyordu. çinliler böyle bir fikri saçma buldular ve eylemlerinde bunu görmezden geldiler, bu da açgözlü bürokrasinin var olan kızgınlığına ek olarak daha fazla soruna neden oldu. bu 52 yıllık nispeten sakin dönem, restore edilen doğu türk kağanlığı'nın yükselişi ve kutlug ve kül tigin tarafından çungarya basmillerinin geri alınmasıyla sona erdi.
-türgiş/türkeş kağanlığı altında yönetim-
batı toprakları"ndaki tang kuvvetleri önemsiz olduğundan, türk kağanlığı'nın restorasyonuna direnmek için tang hükümeti, wuzhile liderliğinde hien-pi abars ve mukri'den gelen bir halk olan türgişlerin yükselişine boyun eğmek zorunda kaldı. aslında, tang tarafından 659'da ele geçirilen topraklar çinliler, türk kağanlığı ve töles, yuyeban veya doğu türküt (東突厥) ait olmayan ancak ilk olarak batı türküt'ün beş tulu kabilesinden biri olarak bilinen türkeşler arasında bölündü. sayıları 500.000-700.000 arasındaydı ve bu, o zamanlar büyük bir devleti temsil etmesine rağmen, güneyden gelen arapların baskısı altındaydılar. durumun karmaşıklığı göz önüne alındığında, tang diplomasisi basmilleri hitaylar , tatabi ve 300.000 kişilik bir tang ordusunu da içeren bir türk karşıtı ittifaka çekmeyi başardı. bu, basmilleri yüzyılın en kritik olaylarından birine dahil etti ve onlara 8. yüzyılın en ünlü türk konfederasyonununda yer verdi.720 yılında çin'in çang'an kentinde türk kağanlığı, kitanlar ve tatabılar ile güneybatı çungarya'daki çungarya'ya karşı hazırlanan gerçekçi olmayan bir plana göre basmiller, aynı anda farklı yönlerden bilge kağan sarayına doğru yöneleceklerdi. yenisey kırgızları da kuzeyden, türgişler ise batıdan baskı yapıyorlardı. bilge kağan'ın başveziri (aygucı) tonyukuk, düşmanlarla tek tek yüzleşmeyi ve güç eksikliklerini telafi etmek için cüret ve hız kullanmayı içeren bir karşı plan geliştirdi. sonraki savaşın başında, basmiller türk ordusuna katılan ilk müttefiklerdi ancak başka bir koalisyon gücü bulamayınca geri döndüler. tonyukuk'un türkleri onları yalnız bıraktılar ve zorlu bir yürüyüşün ardından beşbalık'a geldiler ve burayı ani bir saldırıyla aldılar. bitkin basmiller'in adamları ve atları bişbalık'a vardıklarında, dinlenme ve erzak yerine bekleyen bir düşman buldular. kalenin duvarları altında kuşatılan basmiller teslim oldu ve tüm birlikleri dağıldı. savaş, bilge kağan ve tonyukuk anıtlarındaki orhun yazıtlarında ölümsüzleştirildi. aynı anıttaki başka bir yazıt, beşbalık seferine tamamen farklı bir bakış açısı getiriyor. muhtemelen beşbalık kalesinin duvarlarının arkasında dinlenen ve daha sonra muhtemelen pusuya düşürülüp esir alınan bir basmil tarafından yazılmış olan bu yazıt, hem tarihi bir belge hem de kültürel bir anıt olarak ikili bir ilgiye sahiptir. üç dizede 4, 5 ve 8 heceli hece ritmiyle bir kıta oluşturan ritim ve kafiye ile yazılmış ilk türk şiiridir ; sekiz heceli dizelerin merkezi kafiye sesleri iki tetrametre dizesi olarak bulunur. yenilen basmıl, şiirini kayaya kazıdı: "maymun yılı'nda, dokuzuncu ayda, gizlice bişbalık'a gittik. mutlu bir kahraman zorluk içinde, ordusu pusuda. bu adam orada mutlu olsun!"
-ikinci türk kağanlığı-
ikinci türk kağanlığı tarihinde çalkantılı bir dönem 740 yılında başladı. tengri han'ın yönetimi sırasında tonyukuk'un kızı katun anne po-beg iktidarı kendi elinde toplamayı başardı. daha sonra yönetimi gözde bir kişiye, düşük rütbeli bir tarkan'a emanet etti ve bu da üst boylalar arasında hoşnutsuzluğa neden oldu. doğu şad pan-kül saraya saldırdı, tengri han'ı öldürdü ve ölenin oğlunu tahta çıkardı. ancak pan-kül'ün rakibi olan kut yabgu, yerine kardeşini getirdikten sonra yeni kağanı öldürdü, ardından 741'de kut, himayesindeki kişiyi öldürdü ve tahtı gasp etti. 742'de uygurlar, basmiller ve karluklar aynı anda isyan ettiler ve öldürdüler ve kendi devletlerini kurdular. basmil lideri yüce han oldu, uygurların lideri doğu yabgusu oldu ve karlukların ilteberi batı yabgusu oldu. savaşan türk soyluları anlaştılar ve pan-kül'ün oğlunu özmiş kağan unvanıyla kağan olarak seçtiler. bu olaylar uygur hanı moyen çur'un ( bayan cur ) başarılarını ölümsüzleştiren "selenga taşı" yazıtında kaydedildi.
tang sarayı ozmış han'a sığınma hakkı teklif etti, bunun üzerine oğlunu ve kendine bağlı aileleri taşıyan beş bin kapalı vagonla çin'e gönderdi. 744'te basmil'ler ozmış han'ı öldürdü ve başını cang'an'a gönderdi. kardeşi baymey han ( kulun beg) onun yerine tahta geçti, ancak türk soylularının çoğu basmil lideri ilterish'in (sede ısi) yüce kağan olarak seçilmesine karar verdi. müttefikler kısa sürede dağıldı; uygur lideri pei-lo, basmil'lere saldırdı ve yendi, lideri ilteriş kağan başı kesilerek başı cang'an'a gönderildi ve pei-lo'nun kutlug bilge kül han unvanıyla tanınması teklif edildi. karlukların baskısı altındaki basmil'ler daha sonra uygurlara katıldı. el marvazi, basmil adlı bir şefin, muhtemelen sarı uygurlar olan şārī olarak anılan bir kabilenin arasında bir grubun isim babası olduğunu belirtmiştir.
-uygur kağanlığı dönemi-
uygurlar üzerindeki kıpçak egemenliği 688'den 741'e kadar sürdü. uygur lideri babasından şad unvanını aldı ve 742'de halkını tokuz oguzlar olarak birleştirdi. aşina'lar aksine, tokuz oguz uygurları önde gelen ancak egemen olmayan bir kabileydi. basmiller ve karlukları bastırdıktan sonra uygurlar onları eşit olarak kabul ettiler.
" selenga taşı " üzerindeki yazıtlar, 750 civarındaki olayların kaydı için ana kaynaktır. 753'te uygurlar, basmiller ve karluklara karşı şiddetli mücadelelerini sürdürdüler. savaş, uygurların karlukların saur ve tarbagata'a uzanan doğu otlak yollarını kontrol altına almasıyla 755'te sona erdi.
uygur kabile konfederasyonu (tokuz oguz), önde gelen bir uygur kabilesinden (basmiller ve doğu karlukları da dahil olmak üzere), pugu, hun, bayırku, tongra, si-jie ve kibi'nin altı yerleşik tele kabilesinden ve yasal olarak eşit kabul edilen iki yeni a-busi ve gulun-vug-si'den ve tokuz-oguz kağan'ı yağlakar ailesine haraç ödeyen birkaç boyunduruk altına alınmış kabileden oluşuyordu. tokuz-oguz kabileleri yalnızca kabile birliği açısından değil, aynı zamanda savaşlarda her zaman "öne gönderilen" basmiller ve karluklar açısından da ayrıcalıklı bir konumdaydı, çünkü daha değerli ve korunuyorlardı.
çungarya'da basmiller, 747'de uygurlara karşı basmillerin yanında savaşan sayısız kabileden biri olan karluklar ve bayırku'nun yanında yaşıyordu. türgişlerin doğusundaki bir diğer komşu ise çungarya'nın yerli kabilelerinden biri olan ve mö 1. yüzyılda hala uge olarak bilinen ograklardı . orhun yazıtlarında hristiyan bir topluluğa atıf olan iduk-kalar ("kutsal insanlar") topluluğu da basmil topraklarında ikamet ediyordu.
basmiller, uygurların 752 yılında türk kağanlığı'nın yönetimini ele geçirmesinden sonra bu adı alan uygur kağanlığı'nın 840 yılında yenisey kırgızları tarafından yıkılmasına kadar uygur kağanlığı içerisinde kaldılar.
2) dinleri
orta asya'da nesturi hristiyanlığının yayılması ve gerilemesi konusunda tartışmalar vardır. piskoposlar 5. yüzyıldan itibaren merv ve herat'ta bildirilmiştir. o dönemde çin ve provans arasındaki ticarette hristiyan ve yahudi tüccarlar aktifti. ikinci türk kağanlığı'nın ideolojik ve politik doktrinleri yabancı dinlere hoşgörü göstermezken ve hristiyanlığın kağanlık'ta yayılması sınırlıyken, kervan yolları ve ticaret şehirleriyle yakından bağlantılı olan bazı çungarya türkleri bu dinleri benimsedi.
kağanlığın düşüşü, hristiyan misyonerliği için başarıları teşvik etti. basmillerin, kağanlığın parçalarını yuttuktan sonra hristiyanlığı benimsedikleri bildirildi. bazı karluklar ve uygurlar da görünüşe göre hristiyanlığı benimsedi.
752 yılında uygurlar ile türgişler arasında yeni bir savaş patlak verdiğinde, uygur karşıtı koalisyon basmilleri, türgişleri ve " üçlü " savunucularını birleştirdi.
ancak 13. yüzyılda marco polo, yalnızca "argın" topraklarında " putperestliğin " ve islam'ın varlığına değindi.
3) günümüzde
-argın/arğın-
modern zamanlarda argın kabilesi, kazak orta cüz'lerin başlıca bileşenlerinden biri olmuştur ve kazakların ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir.
basmiller ve arginler arasındaki bağ, marco polo'nun tanduc (kuku hotan veya huhhot) adını verdiği ülkenin tanımıyla güçlendirilmiştir. polo, ülkenin hakim kabilesinin "argon" adı verilen bir hristiyan halk olduğunu bildirmiştir. erken orta çağ metni zizhi tongjian'da basmiller için benzer bir yer verilmiştir : beiting (beşbalık) protektorası'nda , guchen bölgesindeki bogdoshan sırtında. yine marco polo'ya göre bu bölge insanı ülkenin geri kalanından daha yakışıklı ve ticarette daha başarılı olduğu için statüsü daha yüksek olarak nitelenmiş ve "iki farklı kavimden" türeyen bu kabilenin dini açıdan ikiye ayrıldığını söylemiştir. "putperestler (şamanistler, budistler?) ve muhammed'in takipçileri "
-basız-
anvarbek mokeev, kırgız kabilesi basız'ın kökeni hakkında , bir zamanlar güçlü olan basmil kabilelerinin birliğinin dağılmasından sonra oraya göç eden altay orman kabileleri çemberinden bir hipotez ortaya koydu. a. mokeev'e göre, basmil'ler altay kırgızlarına dahil edildi. basmil etnonimini kırgız basız ile özdeşleştiriyor.
devamını gör...