orta asya sporudur. at binen sporcuların, kaleye keçi-buzağı postu taşıyarak icra ettikleri bir oyundur.
devamını gör...
buzkaşi orta asya'da, ama en çok afganistan'da oynanan, afganistan'ın milli sporu sayılacak bir spordur. oyun her biri 10 atlıdan oluşan iki takım tarafından, 45'er dakikalık iki devre halinde, kare biçiminde bir alanda oynanır. buzkaşi oyuncusuna çapandaz denilir. oyunun amacı kafası kesilmiş ve yara yeri dikilmiş bir buzağı ya da keçi leşini karşı tarafın kalesine götürmektir. bu götürme işlemi o kadar kolay değildir. oyuncular rakip takımın oyuncularını kırbaçla, tekmelerle döverek elindeki buzağıyı almaya, düşürtmeye çalışır ya da bunu yapanların yapmasını engellemeye çalışır. yani ortada at sırtında, birbirini kırbaçlayan, tekmeleyen, yumruklayan 20 kişi ve ölü bir hayvan vardır.
bazı yerlerde takımlar 12 kişi olur,bazı yerlerde takım kaptanlarını dövmek ve attan düşürmek yasaktır. onlar da oyuna şiddetleriyle müdahale etmez.
buzkaşi oyunuyla ilgili baş rolünü ömer şerif'in oynadığı vahşi atlılar adlı 1971 yapımı muhteşem bir film vardır:
www.imdb.com/title/tt006721...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim