#bilgi

dağ torku diye bir meteorolojik olay vardır.

kuzey - güney doğrultusunda uzunan sıra dağlar ve dağ topluluğu etkisiyle oluşan bir basınç olayıdır.

dünya'nın dönüş momentumu ile ( doğuya doğru ) , sakin havanın hakim olduğu zamanlarda sıcak ve sakin hava olan yerdeki havayı dağlara doğru yükselmeye zorlar.

bu zorlamayla yükselen hava soğumaya başlar.
soğuyan hava dağın batı yamacından, ağırlığının etkisiyle daha hızlı yere doğru çöker.

sonuç olarak çöken soğuk hava nedeniyle dağın veya sıra dağların batısında yüksek basınç merkezi oluşur.

ülkemizi etkileyecek bir dağ momentumu, himalayaların batısında ara ara oluşur.
peki o kadar uzaktan ne zararı olur ?
maalesef o yüksek basınç merkezi kuvvetli ve uzun süreli olunca yurdumuzda yağış oluşumunu olumsuz etkiliyor.

himalayalar'da, ant dağları, rocky dağları genellikle dağ torku oluşumuna uygundur.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dağ torku" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim