müslüman kişiyi ilgilendiren boşanma hakkıdır.
bir kadıya danışmak gerekir yine de.
devamını gör...
erkekle eşit olan haktır.

kadın veya erkek herkes boşanma hakkına sahiptir. tıpkı evlenme hakkına da sahip olduğu gibi...
devamını gör...
vardır böyle bir hak. fakat biraz karışıktır. evlenirken boşanma hakkı (talak) erkekte olur. bu yüzden bazı çevrelerce, islam'da kadına boşanma hakkı tanınmıyor denir. ama kadının da boşanma hakkı (iftida) vardır. boşanma hakkının kadında bulunması için, kadının nikah kıyılırken boşama yetkisini istemesi gerekir. boşama hakkını alan kadın da, dilediği zaman boşanabiliyor. kadın boşama hakkını almadıysa ne olur, mahkeme. mahkemeye gidilir, erkekten bir sebepten dolayı boşanmak istediğini belirtir. yani bu konular araştırılmalı ya, böyle olmaz. mutlaka araştırılması gereken konular bunlar.
devamını gör...
4 sene once yazip aciklamis oldugum baslik #355341
hay may ayran bey ayip etmis begenmemis, 2 yuzluluk yapmis.

kisaca dinde talak yani bosanma hakki erkektedir. kadin evlenirken erkege bana talak hakki ver der. erkegin 3 talak hakki bulunur. verir. oylece kadinin da talak hakki olur.

talak hakki olmayan bi kadin, gecerli sebebi varsa, islam mahkemesinden bosanabilir.

ama islam'da, bildigim kadariyla, 'anlasmali bosanma' caiz degildir.

bosanmanin caiz olan ve olmayan taraflari vardir. yani bosanma sebebinizin gecerli olmasi lazim bosanirken de. evet.
devamını gör...
o niye düşünüyor ki bunu. islam, kadını tüm diğer konularda olduğu gibi, bu can sıkıcı konuda da "korumuş", konuyu erkeğin iki dudak hareketine havale etmiştir.. kısaca kadına, miras paylaşımında, tanıklıkta, din hiyerarşisinde vd. konularda biçilen değer ve hak ne ise, boşanmada da aynıdır. en fazlası money talking..
devamını gör...
"boşum, boşum, boşum" diyerek boşanabiliyor kadınlar. imam nikahlı yengelerim bu nedenle kocadan kolay kurtuluyor. sırtlanların bunu sevmesi boşa değil.
devamını gör...
"onlara verdiklerinizden bir şey almanız size helal olmaz. eşler, allahın koyduğu sınırlarda duramayacaklarından korkarlarsa, o başka. allahın koyduğu sınırlarda duramayacaklarından sizde korkarsanız, kadının fidye verip kendini kurtarmasında her ikisi içinde bir günah yoktur. bunlar allahın koyduğu sınırlardır. onları aşmayın. kim allahın koyduğu sınırları aşarsa, işte onlar zalimlerdir.”

bakara 259.

kadın, evliliğin gidişinden memnun değilse, kocasından aldığı mehrin bir kısmını ya da hepsini bağışlar ve çeker gider.

aldatmada zaten karşılıklı yemin ile boşanıyor.

ama klasik mezhebler her konuda olduğu gibi bu konuda da kur'an'ın hükmüne muhalif hükümler çıkarmış, nikah esnasında kadının boşanma hakkı talebi diye bir zımbırtı uydurmuşlardır. o da tabiki saray efradından, zanginlerden olan kızları geçimsiz kocadan korumak için.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"islam dininde kadının boşanma hakkı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim