akışkan içine kısmen yada tamamen batırılmış cisimlere yer çekimi kuvvetinin zıt yönünde akışkanın uyguladığı kuvvete kaldırma kuvveti denir.
esprisi bile vardır; uyanamayan kişilerin üstüne su atılır ve şu meşhur cümle söylenir "suyun kaldırma kuvveti vardır."
devamını gör...
arşimedin bulduğuna inanılır fakat arşimedin bulduğu suyun kaldırma kuvveti değil, ağzına kadar sıvı dolu bir kap içine serbest bırakılan cismin batan kısmının hacmi kadar sıvı taşırmasıdır. meşhur kral tacı hikayesi bu mevzuya dayanır.

bir gün kral kendisi için yapılan tacın som altından mı yoksa sahte mi olduğunun bulunmasını ister arşimed bu konuya kafa yorduğu bir gün hamamda içine girdiği küvette suyun alçalıp yükseldiğini görmesi üzerine meşhur (bkz: evraka) nidası ile hamamdan yarı çıplak koşarak çıktığı rivayet edilir. som altın birim ağırlığının hacmi bilinen bir maddedir ve suya daldırdığınız altın taç aynı ağırlıktaki altın külçesi ile eşit miktarda su taşırmalıdır. kral tacının sahte olduğunu öğrenmiş ve muhtemelen gerekeni yapmıştır. arşimedin akibeti ise çok daha kötü olmuştur. yaptığı icatlarla romalıların sariküzayı ele geçirmesini yaptığı icatlarla çok güç bir hale sokmuş adeta saç baş yoldurmuştır zira arşimed sariküzalıdır. şehir düştüğü sırada elinde bir sopayla yere çizdiği bir geometri problemi ile uğraştığı sırada romalı bir asker tarafından öldürüldüğü iddia edilir.
devamını gör...
(bkz: sen otur hemen kalkar) daki kaldirma kuvvetiyle yakindan bir alakası yoktur.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kaldırma kuvveti" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim