mackinder'e göre asya, avrupa ve afrika kıtaları bir bütünlük arz eder. kalan toprak parçaları da dünya adasının uydularıdır. bu büyük toprak parçasının sınırları ise sibirya'dan başlayıp doğu avrupa'yı da içine alan iran'a kadarki bölgedir.

mackinder'e göre merkez bölge olan doğu avrupa'ya hakim olan dünyaya hakim olur.

mackinder'e göre doğu avrupa'yı kontrol altına alan iki kuşak vardır.
bu bölgeler: türkiye, pakistan, iran, hindistan, almanya ve çin'i kapsayan iç hilal ve ingiltere, abd, kuzey afrika ve kanada'yı kapsayan dış hilal'dir.

mackinder, doğu avrupa'ya hakim olan karacı devletin zamanla zenginleşeceği ve genişledikçe deniz gücünü de artırarak denizlere de hakim olabileceğini söylemiştir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
ayrıca iç hilal içinde abd denetiminden uzak iki ülke kalmıştır. iran ve kuzey kore 'dir. abd'nin bu ülkeleri de çıkarlarına engel olacak manevralar oluşmaması için ele geçirme süreci devam etmektedir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kara hakimiyet teorisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim