az önce yatağımdan kalktım. insan uyumadan önce kafasından binlerce düşünce geçer ya. hani kışlık atkıyla başlar, tavanı boyatmanız gerektiğiyle bitirirsiniz ya bazen. ya da tavandaki siyah nokta tüm düşüncelerinizi oraya yoğunlaştırırken, yarın ilk işim orayı sopanın ucunda ıslak temiz bir bezle silmek derken uyuyakalırsınız ya, işte o bende işlemedi bu kez. dün ekşi vasıtasıyla izlediğim acun'un yeni yatı ve bizi o yatta gezdirenlerin tanımlamaları kafamda bir sözü bastırdıkça bastırdı.
mogul.
nedir mogul?
aslında yeni bir sözcük değil.
konuyla ilgili pek çok kişi 'medya mogul'u rupert murdoch'un adını duymuştur.
kendisi, 20th century fox, 21st century fox'un, kısaca fox grubunun -içinde neler olduğunu yazamayacağım, çok çünkü-, sky ve star uydu yayınlarının, bir yığın gazetenin vs vs saymakla bitmeyecek medya dediğimiz dünyanın içindeki pek çok varlığın sahibi/ydi. hala sahibi aslında da, adam, her ne kadar altı yıl önce bilmem kaçıncı karısını boşayıp, mick jagger'ın 22 yıl hayat arkadaşlığını yapıp ona dört çocuk verdikten sonra bile onunla resmi olarak evlenemeyen boşta ve bitimsiz arayışlardaki jerry hall'le evlendikten sonra, kendinden 'gencecik' eşiyle kalan günlerini gün etmek için, "dur, hayattayken satayım da yiyeyim şunları sevgili karıcığımla" diyerek sonunda 91 yaşında bir kısım mallarını sattı. (aha da bu cümle, edebiyat öğretmenlerinin 'sakın ha, böyle cümleler kurmayın' dedikleri türden cümle örneklerinden biridir.)

işte zihnimi burgu burgu döndüren bu zengin hayatları içinde sivri sivri kafama batan mogul sözcüğü en çok da bu adama yakışır.
bizim acuncuğumuza gelince, adam hayatın darbelerini yememiş değil ama nasıl bir 'şans'ı varsa, allah yürü ya kulum demiş, o da durmamış, servetine servet katmış. dilerim de durmaz. (tam burada aklıma cem uzan düşüyor ve cem uzan'ın kıskançlık ve nefret dolu bakışlarını acun'un ta arkasında görür gibi oluyorum.

içimdeki öğretmen hiç susmuyor; 'mogul'u daha fazla aç, hadi aç, hadi aç diye diye.
açayım:
mogul aynen çağrıştırdığı gibi moğol sözcüğünden geliyor. kana susamış moğollar bildiğiniz gibi tarihin bir döneminde dünyanın o zaman bilinen neredeyse bütün uluslarını 'sustalı maymun'a çevirmişti. yaptıkları unutulmadı elbet. özellikle böyle fars/iran, türk, hint asıllı iş adamları için söylenen bir sıfat iken, şimdi; -cümlemizi cambridge dictionary'den örnekleyelim.- "an important person who is very rich or powerful"--> hesapsızca zengin ve zenginliği ölçüsünde güç/erk sahibi kişi anlamına geliyor.- dünyanın her yerinde ve her 'mantalite'sinde.

demem o ki, bir kişi böyle mogul mogul büyüyüp devleşiyorsa, orada bir sıkıntı vardır. güç zehirli bir şeydir. ve o zehiri bir kere tadan iyileşemez bana göre.
ne diyeyim daha fazla; bir gün gelecek dünya mogullara dar olacak mı diyeyim yoksa dar gelecek mi diyeyim.
neyse, ben bir şey demeyeyim, düşünme işini size devredeyim.

okuyanlara iyi geceler.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mogul" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim