netscape, 90’lı yılların popüler internet tarayıcısıdır.
şimdi size, başka hiçbir yerde bulamayacağınız film tadında netscape’in ihanetler ve entrikalarla dolu yaşamı:
1990’ların başında tim berners-lee ilk internet sitesini yapmış, html dilini ve dünya çapında ağ(www)'ı geliştimiştir. bu olay üzerine internet sürekli bir gelişim göstermiş, web sayfalarının görüntülenmesi için herkesin kullanabileceği, deneysel olmayan ve ilk defa grafik arayüz kullanan tarayıcı ncsa mosaic 1993 yılında piyasaya çıkmıştır. ardından bu tarayıcıdaki potansiyel fark edilmiş ve geliştirilerek netscape tarayıcısı ortaya çıkmıştır. henüz beta sürümünde çok yüksek oranlarda kullanılan ve ardından kullanım oranları %90’ları aşan netscape, o tarihlerde internet’e bağlanabilen bir avuç insanın yardımcısı olmuştur. her şey ne kadar güzel gidiyor, değil mi? işte bu sırada sahneye o dönemin parlayan yıldızı çıkıyor: microsoft. microsoft windows 95 ile o dönem için çok büyük bir başarı yakalamıştır. internet’in yeni yeni olgunlaştığı bu dönemde, microsoft da geri kalmak istememiş ve spyglass adlı bir firmadan bir internet tarayıcısı satın almıştır. (sanırım 8 milyon dolara ama burası yanlış olabilir.) ardından bu tarayıcı internet explorer olarak isimlendirilmiş ve ilk olarak windows 95 için gelen plus! paketinde kullanıcıya sunulmuştur. fakat microsoft bu, elbette kötü bir şeyler yapacak. windows 95’in sonraki sürümlerinde ve windows 98’de internet explorer gömülü halde gelmeye başlamıştır. ayrıca bazı internet siteleri, yalnızca ie’de çalışabilecek şekilde yapılandırılmış ve bu durum, o tarihlerde microsoft’a tekelcilik nedeniyle dava açılmasına sebep olmuştur. o dönemlerde bu durumu eleştirmek için oluşturulmuş bir site: ie is evilhatta ie sistemin adeta ayrılmaz bir parçası haline getirildiği için bugün windows 10’da bile karşımıza çıkıyor. tabi o dönemin çoğu bilinçsiz internet kullanıcıları, para verip netscape almaktansa (netscape paralıydı ve disketlerle kuruluyordu) sistemin içerisinde gömülü gelen internet explorer’ı kullanmayı tercih etmiştir. (gnu/linux kullanıcıları hariç.) bu haksız rekabet nedeniyle kullanım oranları büyük oranda düşen netscape, 1998’de açık kaynak kodlu hale getirilmiş ve mozilla projesi ortaya çıkmıştır. ardından aol tarafından satın alınan netscape, 2008’e kadar başarısız bir şekilde yaşamaya devam etmiş ve son bulmuştur.
netscape açık kaynak kodlu hale getirildikten sonra ilk önce mozilla, sonra firefox ortaya çıkmıştır. eğer eski netscape ve mozilla tarayıcılarının nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız, seamonkey adresine bakabilir ve seamonkey adlı tarayıcıyı deneyimleyebilirsiniz.
devamını gör...
bir dönemin popüler tarayıcısı, interneti fazlaca etkilemiştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim