latince'den "constantinus'un şehri yeni roma" olarak çevrilebilecek, roma imparatoru büyük constantinus'un kurduğu şehrin resmi adı, daha sonra konstantinopolis veya sadece polis; osmanlı döneminde kostantiniyye, bugünkü istanbul suriçi.

312 yılında roma'daki tiber nehri üzerindeki milvian köprüsü'nde karşılaşan augustus'lar constantinus ve maxentius arasındaki savaşın galibi constantinus oldu. geleneksel anlatıya göre savaştan önce constantinus'a bir görü vasıl olmuş ve gökte isa mesih'in sembolü belirmiş, tanrı'nın sesi ise "in hoc signo vinces" yani "bu sembolle muzaffer olacaksın" demişti. bu görüden hemen sonra constantinus üzerinde isa mesih'in sembolü khi ve rho (yunanca x ve p) olan sancaklar hazırlayıp askerlerin kalkanlarına sembolü çizmelerini istemiş, savaşı kazanınca da hıristiyan olmuştu*. roma imparatorluğu'nun tek hakimi olduktan sonra da artık eski şatafatını kaybetmiş ve yalancı tanrıların yuvası haline gelmiş olan roma yerine kendisine yeni bir roma kurmayı hayal etmişti. bu iş için ilk seçtiği yer ise romalıların efsanevi atalarından aeneas'ın memleketi truva idi. şehrin inşaasına başlandıktan sonra ise constantinus bir rüya görmüş, rüyasında tanrı veya başmelek mikhael şehri buraya değil, megaralı byzas'ın kurduğu küçük kasabanın üzerine inşa etmesini söylemişti. yarımadaya giden constantinus, atından inmiş ve altın boynuz'dan* marmara denizi'ne kadar yürüyerek elindeki asa ise şehrin sınırlarını çizmişti. soranlara ise sınırı kendisinin değil, önünde kendisine yol gösteren mikhael'in çizdiğini söylemişti. bu çizgi üzerinde yükseltilen surların içine yüce constantinus elinin ulaşabildiği her yerden müthiş sanat eserleri toplayarak şehri roma'yla yarışır bir hale getirmeye çalıştı. antik yunan'ın ünlü heykelleri -ki aralarında atina akropolis'indeki devasa athena heykeli ve knidos afrodit'i de vardı-, artemis tapınağı'nın sütunları, mısır'dan obeliskler, en kaliteli mermer ocaklarının mermerleri*, truva'yı koruyan ve pallas athena tarafından verilmiş olan palladium*, yılanlı sütun, isa'nın çarmıha gerildiği gerçek haç'ın parçaları ve çivileri gibi bir çok eşsiz eser kente taşındı. şehir roma'ya benzemesi için yedi tepeye bölündü. altı yıllık inşa faaliyetinden sonra 11 mayıs 330'da kutsanarak açıldı ve imparatorluğun doğudaki başkenti, batı roma'nın düşüşünden sonra ise tek başkenti haline geldi. constantinus ise öldükten sonra bugünkü fatih camii'nin yerinde bulunan kutsal havariler kilisesi'nde* porfir bir lahit içinde defnedildi.

kaderin cilvesidir ki, yeni roma olması için her yerden eserler toplanan şehir 1204'te haçlıların eline düştüğünde tüm zenginlikleri yeni konstantinopolis olması için venedik'e taşındı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"nova roma constantinopolitana" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim