kahpe bizanstaki gavur bey yazar profili

kahpe bizanstaki gavur bey kapak fotoğrafı
kahpe bizanstaki gavur bey profil fotoğrafı
rozet
karma: 5751 tanım: 474 başlık: 79 takipçi: 75
teyzesi defterdar olan faytonla damda dolaşır

son tanımları


şehirlerin meşhur buluşma yerleri

metronun yüksel çıkışı. ankara zamanlarında az burada buluşmadık galiba. ikincisi de daha klasik olarak dostun önündeki banktı. bir de karanfil çıkışının ordaki kitapçılar çarşısı vardı. hey gidi ya.
devamını gör...

flavius belisarius

"son romalı" lakabına nail olabilen şahıslardan biri, iustinianus'un magister militum'u, roma'nın kılıcı, karısının kölesi. bu adam olmasa iustinianus'un, eirene'nin ve daha nice imparatorların ve dahi sultan mehmed ve sultan süleyman'ın renovatio imperii hayali gerçek olmaya hiç yaklaşamazdı. theodora araya girmese bu adam yapacaktı onu, yaptırmadı.
biraz uzun olacak, birkaç parça halinde girerim muhtemelen.

i. bölüm: başlangıç

imparatoru iustinianus gibi kendisi de illyria kökenli. zaten iliryalılardan hep büyük generaller ve imparatorlar çıkmıştır. 500 veya 505 yılında doğmuş, 526 yılında o sıralarda henüz imparator olmamış olan iustinianus'un baş muhafızlarından biri olarak ilk kez kendisine bir bucellarii birliği kurma izni verilmişti. sonraları sayıları yedi bine çıkan bu ağır zırhlı süvari birliği belisarius'un tüm ordularının başat unsuru olarak hep hizmette kalmıştı. 527 yılında da yeni tahta çıkan iustinianus tarafından doğudaki bir ordunun komutasına atanmıştı.

ii. bölüm: zafer ve yenilgi

birkaç kez sasanilerin elinden yenilginin acısını tatsa da ilk zaferini 530 yılında, henüz 30 yaşında iken iberia savaşları'nda* yine sasaniler'e karşı elde etti. kendi kuvvetlerinden iki kat büyük sasani ordusu sınırı geçip dara'yı* kuşattığında kurduğu akıllıca savunma sistemi ile sasanileri kanatlara yönlendirip ağır süvarileri kanatlarda ezdikten sonra sasani merkezini yok ederek meydandan muzaffer ayrıldı. bu başarı o kadar dikkat çekti ki bir yıl sonraki sefer mevsiminde sasanilerin zaferine karşın kariyeri aldı yürüdü. sasaniler ve arap müttefikleri lahmîlerin alışılmadık bir rota olan euphratensis üzerinden imparatorluk topraklarını istila etmesi üzerine bunun gerçek bir saldırı olup olmadığını anlayamamış, daha sonra sasani ordusunu kaçmaya zorlamış ve askerlerin isyan tehditlerine boyun eğerek sasani ordusunun peşine düşmüştü. iki ordu sonunda callinicum'da* 531 yılının paskalya cumartesisi günü karşılaştı ve romalılar ile arap müttefikleri gassâniler sayıca üstün olmalarına rağmen sasani ordusunu komuta eden büyük stratejist azaritis tarafından büyük bir yenilgiye uğratıldı. bu muharebe sonrası savaşın uzayacağı ortaya çıksa da kısa bir süre sonra şehinşah i. kavad ölüp yerine anuşirvan hüsrev şehinşah olunca roma ve sasaniler 532 yılında ebedi barış anlaşmasını yaptı, belisarius ise yenilgiden sorumlu tutularak başkente soruşturma için çağrıldı.

iii. bölüm: arabacı imparator

soruşturma sonucu belisarius suçsuz bulunsa da başka bir felaket baş gösterdi, 532 yılının meşhur nika ayaklanması. o sırada başkentte üç büyük komutan vardı; bizim belisarius, hadım narses ve magister militum per illyricum olan mundus. kent büyük oranda yakılıp yıkıldıktan ve hypatius hipodrom'da imparator ilan edildikten sonra bu üç komutan kuvvetleriyle hipodrom'u kuşattı. belisarius imparatorun emriyle kathisma'dan* geçerek hipodrom'a girmeye çalıştı ancak muvaffak olamadı. bunun üzerine iki seçeneği kaldı; başka bir kapıdan hipodrom'a girerek hypatius'u tutuklamaya çalışırken arkasını isyancılardan kollamaya çalışmak veya bodoslama isyancılara saldırmak. muhtemelen güçlerini arkadan gelebilecek saldırıya açık hale getirmemek için hipodrom'a tüm gücüyle girdi, çatışma seslerini duyan mundus askerleriyle başka bir kapıdan girip isyancıları iki ateş arasında bırakırken narses de diğer kapıları emniyete alarak isyancıları hipodrom'a hapsetti. gün sonunda hipodrom'da bulunan asilerin tamamı ve birden at arabası yarışçılığından imparatorluğa terfi eden hypatius kılıçtan geçirilmiş, iustinianus'un tahtı sağlama alınmış ve otuz ila altmış bin arası çoğu silahsız asi sivillerden oluşan ceset yığını isyanın sonu olmuştu.

iv. bölüm: arenae africanae

belisarius ilk bağlılık testini geçmişti. ancak halihazırda daha büyük bir sorun, ufukta da daha büyük bir hedef vardı.
iustinus ölüp yerine yeğeni iustinianus'un geçmesinden sonra sasaniler'e karşı tatmin edici bir zafer olmadan bitirilen savaş harici imparatorun başka bir propaganda aracı kalmamıştı. zafer kesin değildi, imparatorluk içinde reform hareketleri* yavaştı. nika ayaklanması da tahtı oldukça sallamıştı. iustinianus'un bir zafere ihtiyacı vardı, o zafer de mare nostrum'un karşı kıyısındaydı.
barbar istilalarından sonra imparatorluğun batısı neredeyse tamamen elden çıkmıştı ve iustinianus'un büyük bir amacı vardı, renovatio imperii. ne pahasına olursa olsun imparatorluk topraklarını barbarlara bırakmayacaktı. reformlarla da bozulan düzeni tekrar tesis edecek, barbarların kanından roma tekrar yükselecekti.
aslında imparatorun ilk hedefi isyancı kent tripolitania* idi ve kentin tekrar hakimiyet altına alınması yeterli bir zaferdi. bunun için belisarius'u magister militum per orientem, doğu'nun başkumandanı rütbesiyle bir orduya atadı ve tüm komutayı ona verdi. belisarius ilk kez bir orduya tek başına komuta edecekti. zafer kolaydı zira tripolitania savunmasız bir kentti, geri alınması hem prestij getirecek hem de ileride planlanacak olan africa seferleri için bir üs görevi görecekti. ancak iustinianus çok akıllıca bir şey yaptı ve belisarius'a açık bir hedef vermek yerine açık çek verdi. nasıl uygun görürse öyle davranmasını istedi. ve 533 yılının 21 haziranında roma ordusu iustinianus ve konstantinopolis patriği epiphanius'un uğurlamasıyla denize açıldı. sefer kuvveti belisarius'un bucellarii birliği, farklı komutanların emri altında beş bin elit zırhlı süvari, epidamnuslu ioannes* komutasında on bin comitatenses piyade, pharas komutasında dört yüz heruli piyadesi, farklı komutanların emrinde altı yüz hun süvarisi ve magister militum per armeniam dorotheus ve belisarius'un domesticusu solomon komutasında sayısı belirsiz bir foederati birliğinden müteşekkildi. toplamda yaklaşık on yedi bin savaşçıya tekabül eden bu orduya beş yüz nakliye gemisi, doksan iki savaş gemisi ve otuz bin denizci ile iki bin deniz savaşçısı eşlik etmekteydi. bu ordunun lojistiğinden sorumlu olarak da oldukça deneyimli bir subay olan eski praefectus praetorio archaleus atanmıştı. belisarius ayrıca gemilerin sert rüzgarlar ve fırtınalarla dağılıp ayrılmasını engellemek için kendi gemisi dahil en öndeki üç geminin yelkenlerinin üçte birini kırmızıya boyatıp pruva üzerine taktırdığı sırıklara fenerler astırarak gece gündüz tüm gemilerin kaybolmadan ilerlemesini sağladı.
yola çıkıldığında belisarius alkol tüketimini yasakladı. sarhoş olup başka bir hunu öldüren hunları* da ibreti alem için demirledikleri abydos'ta kazığa geçirerek idam ettirdi. bu küçük çaplı bir infial yarattı zira hunlar roma kanununa tabi değildi ve belisarius'un ordusunda olsalar da kendi yasalarınca sarhoşken adam öldürmek idam cezası gerektiren bir suç değildi. hem massagetaeliler hem bazı romalılar bu sebeple belisarius'a karşı çıktı. belisarius ise uzunca bir nutuk atarak nutkunun sonunda "bir insanın ordu içerisinde kendi kanından olan en yakınını öldürecek kadar sarhoş olmasının bile tek başına suç olduğunu, üstüne bir de cinayet gelince idamın kaçınılmaz olacağını, her askerin görevinin kışkırtma olmaksızın diğerlerine şiddet uygulamaktan ve eşyalarını çalmaktan kaçınmak olması gerektiği, eğer böyle bir duruma şahit olursa o kişiyi ne kadar şanlı bir savaşçı olsa da askeri olarak görmeyip cezalandıracağını zira adalet olmadan cesaretin muzaffer olamayacağını" söyledi.
daha donanma yunanistan'ı dolanıp sicilya'ya varmadan, methone kenti civarlarında beş yüz asker bozuk ekmekten zehirlenip öldü. prokopius'un aktardığına göre bunun sebebi çok leş bir kişilik olan ve alavere dalavere konusunda çok başarılı olup sineğin yağını çıkararak para kazanmayı bilen praefectura praetorio orientis ioannes kappadokis'in marifetiydi. sefer için hazırlanan peksimetlerin iki kez pişirilmesi gerekiyordu, böylece ekmek hem kraker gibi sert ve dayanıklı oluyor, hem de hafiflediği için asker başına bir çeyrek tayın daha fazla verilebiliyordu. ancak ioannes fırıncılara ikinci kez fırın yaktırıp fazla para vermek istemediğinden ekmekleri yalnızca bir kez pişirterek orduya göndermiş, bu ekmekler de nemden kurtlanmış, küflenmiş ve un ufak olmuştu. belisarius bunu başkente rapor etse de ioannis (muhtemelen para getirmekteki başarısı sebebiyle) ceza almadı. belisarius da yerel halktan ekmek alarak yoluna devam etti ve başka büyük bir sorun yaşanmadan donanma sicilya'ya ulaştı. ancak sicilya'da terk edilmiş bir kente ulaştıklarında yunanistan kıyılarından yelken açalı tam on altı gün olmuştu ve belisarius ile yakın çevresinin içtiği su hariç tüm su bozulmuştu. burada ostrogot kraliçesi amalasuntha'dan da lojistik destek gördü. ekmek ve su takviyesinin yanı sıra belisarius ajanlarını da işe koydu ve istila planlarını oluşturmaya başladı. kısmet işte, syracusa'da hem erzak alan hem de bilgi toplayan procopius* tüccar bir dostuyla karşılaştı. tüccar carthago'dan* üç gün önce gelmişti ve tüm bildiklerini saydı; vandallar herhangi bir istila beklemiyordu, önlemleri yoktu, donanmaları da sardinya'daki isyanla meşguldü, gelimer başkentte değildi ve belisarius'un önü carthago'ya dek açıktı. artık hedef belliydi, vandal krallığı.

vandallar uzun bir süredir kuzey afrika'yı ellerinde tutsa da, vandal kralı hilderic iustinianus'un dostu ve roma yanlısı bir kraldı. klasik eğitim almıştı ve roma imparatoru iii. valentinianus'un soyundan geliyordu. vandalların aryan olması dışında imparatorluk merkeziyle bir sorunları yoktu, aryan olmayan hıristiyanlara karşı bir zorlama görülmüyordu. hatta hilderic bir adım ileri gitmiş, sikkelerden kendi portrelerini kaldırarak iustinianus'un portresini bastırmıştı. neredeyse vandal krallığı kendiliğinden imparatorluğa tabi olacaktı. ancak 530 yılında berberilere karşı mağlup olunması sonucu vandal soylularının desteğini alan yeğeni gelimer, hilderic'i devirip tahtı ele geçirdi. hem dostunun haksız yere tahtından edilmesi, hem hapsedilmesi, hem de roma elitlerinin yerini hızla vandal elitlerinin alması ve aryan olmayan hıristiyanlara yapılan zulüm iustinianus'u çokça rahatsız ediyordu. ancak hilderic henüz hayattayken böyle bir istilaya girişmek istememişti. ayrıca önceki seferleri düşününce de çekinmiş olması muhtemel. 431 yılında roma generali aspar başarısız bir istila girişiminde bulunmuştu. 460 yılında imparator maiorianus'un hazırlattığı istila kuvveti daha hazırlıklar bitip yola bile çıkamadan hispania sahillerinde vandallar tarafından yok edilmişti. 468 yılında doğu ve batı imparatorlarının ortak düzenlediği istila hareketi de geiseric tarafından ezilmişti. bunlar vandal krallığı istilasını oturup bir kez daha düşünmek için çok yeterli sebepler, ancak belisarius'un aldığı istihbarat da ele bir daha geçmeyecek bir fırsatı gösteriyordu. bu sebeple uygun gördüğü şekilde davranma hakkını kullanarak rotasını carthago'ya çevirdi.


bakalım kahramanımız belisarius ve arkadaşlarını afrika'da ne gibi maceralar bekliyor.
to be continued...
devamını gör...

age of mythology retold

strateji oyunlarının efsanelerinden olan age of mythology'nin 2022'de duyurulan, 2024 sonunda piyasaya çıkan remake oyunu. ensemble studios kapatılıp yeni stüdyolar çılgın gibi age of empires remasterleri, dlc'ler ve kozmetik paketleri çıkarmaya başladıktan sonra çıkan nadir iyi şeylerden olabilir. açıkçası age of empires 4 garabetinden sonra pek umudum yoktu ki ben hala age of mythology orijinal sürümünü oynayan adamım. dün steam indiriminde denk getirince bir şans vereyim istedim, şu an osiris parçalarını toplamakla meşgulüm, bayağı sardı ve takdirimi kazandı.

oyun age of empires 3 remaster motoruyla baştan yapılmış, tüm modeller yenilenmiş ve ilginç bir şekilde orijinale sadık kalınmış. benim görebildiğim sadece texture yenilemeleri var, modellerin kendisi aynı. bu konuda başarılı.
oynanış kısmında temelde çok bir değişiklik yok, üzerine yeni şeyler eklenmiş. ekonomi modeli belirleyip köylüleri otomatik dağıtma var örneğin, ben bunu öğrenmekle uğraşamam deyip bakmadım. zaten kolay iş köylü göndermek. birimler için formasyonlar alt menüye eklenmiş, kullanışlı oluyor. keşif birimleri için otomatik keşif seçeneği var, çok güzel. bu konularda da takdirimi aldı.
gelelim kötü kısımlara. arayüz tamamen değişmiş. eski oyunun arayüzü çok güzeldi, bu da çok kötü değil ama farklı. alışmak bir miktar zaman alabiliyor. hatta yer yer orijinalden daha iyi olduğunu bile söylemek mümkün, tasarımlar da güzel ama farklı işte. diğer bir değişiklik tanrı portreleri. hepsi tamamen yenilenmiş, remaster sürümündeki gibi çizgi film karakterlerine benzeyen uyduruk kaydırık şeyler yerine hoş portreler gelmiş. buradaki sorunsa şu ki orijinal portreler dlc olarak satılıyor ve tam 10 dolar. abi bu nasıl bir saçmalık allah aşkına? tamamen oyuncuyu sağmaya yönelik bir hareket. bu konuda benden büyük bir eksi aldı.
oyunda türkçe seçeneği de var ama bayağı sorunlu. ya yapay zeka çevirisi ya da oyunu oynamayan birisi yapmış. anlamsız cümleler, yanlış çeviriler çok göze batıyor.
sinematiklerde de sadece altyazı çıkmıyor, solda eşşek kadar konuşan kişinin portresi çıkıyor. bu çok gereksiz, olmasaydı daha iyiydi.

özetle, eski oyunun ruhuna oldukça bağlı ve hoş bir yeniden yapım. oyunun sevenlerin kesinlikle denemesi gerekiyor. ek paketleri bende olmadığı için onlar konusunda bir şey diyemiyorum.
hayırlı oyunlar.
devamını gör...

gücümü içimdeki güçsüzlükle boğuşurken tükettim

dostoyevski'nin önceden sadece içinden güçsüzken artık hem içinden hem dışından güçsüz olduğunu gösteren açıklaması.
devamını gör...

tümenbaşı

muhtemelen hunlardan beri kullanılmamış olan rütbe.
devamını gör...

rapidshare

internet lugatına "no rapid" diye bir kelime öbeği sokmayı başarabilmiş dosya sitesi. ilk göz ağrımız olmasına rağmen yavaşlardı, kopardı, bazen durduk yere limit doldu derdi. o yüzden no rapid linkler daha bir güzel görünürdü. of hele üç farklı siteye yükleyen babayiğit ve bacıyiğitler vardı, aynı anda üçer part indirip 9 partlık oyunu 3 kerede indirmiş olurduk. o oyunların tadı da farklı gelirdi işte. hey gidi ya.
devamını gör...

11 ağustos 2025 antalya elektrik kesintisi

iki saattir yine antalya'nın pek çok ilçesini kasıp kavuran kesinti. birazdan tüm halk olarak eriyip yok olacağız. tahmini 17.00 derlerken şimdi arıza sebebiyle 19.00 diyorlar.
devamını gör...

deniz kavimleri

hititler ve minoalılar'ın azraili olan, bronz çağında birden ortaya çıkıp etrafı tarumar ettikten sonra yine birden ortadan kaybolan acayip birleşmiş milletler. doğu akdeniz'de yaşanan siyasi, sosyal, ticari, entelektüel gelişmeleri bir vuruşta yok etmişlerdir neredeyse. kavimler denmesinin sebebi de birçok kabilenin birleşiminden oluşmaları olup, bunların gazabına uğrayanların da artık yapacak iş kalmadığından gruba dahil olduğu da düşünülür. günümüzde bilinen deniz kavimleri denyen, ekwesh, lukka, peleset, shekelesh, shardanu, teresh, meshwesh, weshesh. günümüzde kim oldukları bilinen deniz kavimleri ise kenan'a yerleşen pelesetler* ve günümüz antalyasında yaşayan lukkalar, sonradan bu bölgeye adlarını vermişler ve likyalılar olmuşlardır*. filistinliler'in daha sonraları deniz yağmacılığı falan yapmayıp paşa paşa kenan'da yaşadıklarını ama lukkaların yağmacılıkla hititlere yaşamları boyu kök söktürdüğü ve likyalılar'ın romalılar'a bile kafa tutan anlı şanlı asi denizci savaş beyleri* olduğu göz önüne alınırsa; bütün bu kavimleri gaza getirenlerin lukkalar olabileceği düşüncesi mantıklı geliyor.
devamını gör...

israillilerle filistinlilerin aynı soydan gelmesi

alakası bile olmayandır. üstteki yazar arkadaşların dediği gibi filistinliler, ege çevresinden çıkıp doğu akdeniz havzasında mısırlılar hariç tüm bronz çağı medeniyetlerini dağıtan acayip deniz kavimlerini oluşturan halklardan biri olan filist* kabilesinin bölgedeki halkla karışmış torunlarıdır, kenan'ın yerlisi değillerdir. bu bağlamda deniz halklarından bir diğeri olan lukkalar, daha sonraki adıyla likyalılar yani bildiğimiz antalyalılar* filistinlilerle daha yakın akraba olabilir.
devamını gör...

düşündüğü üzerine düşünen insan

ihsan oktay anar'ın şaheseri puslu kıtalar atlası'nın ana teması. rendekar nam feylesofun "düşünüyorum, öyleyse varım" sözü üzerine düşünen ihsan efendi ile başlar ve biter.
devamını gör...

yazarların linçleneceğini düşündüğü fikirleri

meşruti monarşi çoğunluk demokrasisinden çok daha mantıklı bir yönetim şekli. hatta çoğu yönetim şekli çoğunluk demokrasisinden daha mantıklı. belki faşist otokrasi falan daha mantıksızdır ancak.
devamını gör...

11 ağustos 2025 antalya elektrik kesintisi

canımızdan can götüren kesinti. sanırım antalya'nın bütün ilçeleri ve ısparta'da an itibariyle hiç elektrik yok. saat 03.00 gibi enerji verilmesi planlanmaktaymış. ağustos ayı hem de, milletin halini siz düşünün.
aşırı nemli bir akşamın ardından tam da klimamı açayım oda soğusun, ofiste biraz daha çalışır sonra gelir serin serin uyurum dedikten beş dakika sonra kesilince ne yapacağımı bilemedim. oda oldu fırın gibi, zaten konteyner konserve kutusu gibi bişey. sıcaktan bayılmaya çalıştım o da olmadı. neyse ki dışarısı esmeye başlamış, dün de dolunay vardı ay pasparlak. tek başıma oturdum elektrik bekliyorum.
dualarınızı beklerim.

edit: 02:24 itibariyle elektrik geldi çok şükür. elektrik duası yapan herkese teşekkürler.
devamını gör...

fenikeliler

bir efsaneye göre afrika kıtasının çevresini dolaşan ilk millet. herodotos çok geniş olmasa da bu konuda bilgi veriyor.

ii. necho adlı bir firavun, kızıldeniz'den güneye yelken açarsa libya'nın* etrafından dolanıp herkül'ün sütunları'dan* geçerek akdeniz'e gelebileceğini düşünüyordu. bizzat kendisi seçtiği fenikelilerden oluşan bir tayfa denize açıldı ve yolda konaklayıp ekin ekip, hasat vakti hasadı kaldırıp yollarına bu şekilde devam ettiler. sonunda herkül'ün sütunlarına varıp akdeniz'e girdiler. mısır'a vardıklarında yolculuklarının üçüncü yılıydı. denizcilerin anlattığı en garip şey ise "güneşin sağ tarafta olduğu yerlere" gitmiş olmalarıydı ki herodotos buna inanmıyor. eğer gerçekten güneşin sağ tarafta olduğu bir yere gittilerse yengeç dönencesi'ni geçmiş olmaları gerekir ki bu da bir nebze gerçekten afrika'nın etrafını dolaştıkları iddiasına destek olur.
afrika'yı dolandığı iddia edilen diğer bir kişi ise fenikeli hanno. diğer yolculuğun tam tersine, gades'ten* arabia'ya gittiğini söylemesi pilinius tarafından aktarılıyor. hanno'nun iberya'dan yelken açıp gine körfezi'ne ulaştığı biliniyor ancak buradan lojistik sıkıntılar sebebiyle dönmüş ve daha ileri gidememiş.
işte böyle denizci bir millet bunlar.
devamını gör...

call of duty 2

az önce tunus'ta matmata kasabasını ele geçirip kapattığım oyun. yüzyıllar oldu oyun çıkalı, grafikleri iyi de yaşlanmadı. ama nasıl bir oynanış yapmışlarsa adamlar oynuyoruz. bunda lee enfield veya m1'le headshot atarken aldığım hissi modern warfare serisinden alamıyorum.
biraz da oyun hakkında bilgi.

oyun üç ana bölümden oluşuyor; kızıl ordu, ingiliz seferi kuvvetleri ve abd ordusu.
oyuna moskova kuşatması sırasında 16 aralık 1941 günü gönüllü yazılan kızıl ordu eri vasily ivanovitch koslov olarak başlıyoruz. 13. muhafız piyade tümeni ile kısa bir eğitim atışından sonra almanların taarruza geçtiğini haber alıp toplamda 3 dakikalık eğitimle savaşa düşüyoruz. sonraki bölümde, 1942 aralığında ise tümenin eylül ayında stalingrad savunmasında görevlendirildiğini görüyoruz. ocak 1943'te ise kızıl ordu günlerimiz stalingrad belediye binasını ele geçirdiğimizde bitiyor.

ikinci bölüm ingiliz seferi kuvvetleri 7. zırhlı tümeninden çavuş john davis ile geçiyor. ilk olarak el alameyn'deki alman depolarına baskınla başlıyoruz. buradaki amacımız rommel'e karşı savunma yaparken aynı zamanda alman mayın tarlalarını geçerek libya'ya ulaşmak. john davis haricinde tankçı olarak oynadığımız bölümdeki karakterimiz tank kumandanı david welsh. libya savunmasını aştıktan sonra bölüm tunus'ta afrikakorps'un yenilgisiyle tamamlanıyor.

üçüncü bölüm artık nerdeyse ezbere bildiğimiz normandiya çıkarmasıyla başlıyor. abd ordusu 2nd ranger taburundan onbaşı bill taylor olarak oynadığımız amerikan bölümü pointe du hoc'ta normandiya sahiline çıkmamızla başlayıp almanların ren nehri gerisine itilmesiyle devam ediyor. arada ingiliz bölümüne bir kez daha dönüyoruz, john davis olarak caen savaşını oynayıp, en son berlin'de almanları tepeleyip savaşı sonlandırıyoruz.

oyunun end creditlerinde oyun içi görüntülerle oluşturulmuş bir video karşılıyor bizi. almanlar tarafından esir edilen yüzbaşı price amerikalılar tarafından tutulduğu yerden kaçırılıyor. ilk oyunda vurulup ölen price bu kez ölmeden kurtuluyor.

hayırlı forumlar.

edit: yeni öğrendim ki ingiliz seferi kuvvetleri yani british expeditionary force sadece dunkirk tahliyesine kadar varmış ve sadece fransa'da savaşan britanya ordusuymuş*. dunkirk tahliyesi sonrası feshedilmiş. yani oyunun ikinci kısmında britanya ordusu olacak, seferi kuvvetler değil.
devamını gör...

egotango

ari barokas'ın en iyi şarkısı olabilecek parça.

"bir umut var diye bitiyor gördüğün
yine yeniden öldüğün
rüya"
devamını gör...

burada herkesin her hafta sonu tatili var

dünyaya ferman okumak diye bir deyimi dilimize kazandıran bir gurbetçinin diğer açıklaması. dünyanın tellalı biz olduk herhalde herkese ferman okuyacağız.
devamını gör...

klima açınca küfretmişiz gibi bakan insan

bu havalarda eğer nush ile uslanmazsa tekdir edilmesi gereken, tekdir ile uslanmazsa köteği hak eden kişidir. yanıyuruz.
devamını gör...

26 temmuz 2025 bursa yangını

gürsu ve kestel'de tekrar başlayan yangın. haberlerde bazı bölgelerde tam söndürülecekken yakın civarlarda tekrar yangın çıktığı söyleniyor, bu da çok güzel olmayan ihtimalleri getiriyor akla. zaten bu kadar büyük ve eş zamanlı yangınların olmadığı bir yerdi bursa, tam rüzgarların başladığı gün bir sürü yangın çıkması ve tam söndürülecekken başka yerde tekrar başlaması çok doğal şeyler değil.

ekleme: şu an gelen videolar harmancık'ta da yangın başladığını gösteriyor.

www.instagram.com/reel/DMnC...
devamını gör...

26 temmuz 2025 bursa yangını

çok kötü görüntüler geliyor ailemden, arkadaşlarımdan. bu yaşıma kadar bursa'da ne bu kadar büyük, ne de bu kadar şehre yakın bir yangın görmemiştim. gerçekten felaket gibi görünüyor. rabbim herkese yardım etsin, belli ki başka yardım yok yine.

bilenler bilir, bursa'nın üç büyük yolu vardır. izmir, istanbul, ankara yolları. ankara yolu kapatıldı dediler bir süre önce, ama teyit edemedim ben. eğer ankara yolunu kapattıracak kadar yangın tehlikesi varsa yıldırım ve kestel'de işler hiç iyi değil demektir. rüzgarın da şiddetli olduğunu ve çok hızlı yayıldığını söylüyorlar. umarım bir an önce kontrol altına alınabilir.
devamını gör...

25 temmuz 2025 mhrs'de sevk olma zorunluluğu

bana yanlış aktarılmış gibi gelen haber. uzman randevuları zaten sevk olmadan alınamıyordu. daha geçen aldım. örneğin iç hastalıklarından muayene olup sevk almadan romatolojiden randevu alamıyorsunuz. sadece genel alanlardan randevu veriyor mhrs. ben bildim bileli hep böyleydi.
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim