--- alıntı ---

parapsikolojik deneyler prekognisyon ve telekinezinin varlığını test etmek için rastgele sayı üreteçleri kullanmayı, duyular-dışı algılamayı test etmek için ganzfeld uyarımını, durugörü ile kullanışlı casusluk bilgisi elde edilip edilemeyeceğini incelemek için birleşmiş devletler hükûmeti ile anlaşmalı olarak yürütülen araştırma denemelerini içerir.bu deneylerin sonuçları bazı parapsikologlar tarafından psişik yeteneklerin varlığının bir göstergesi olarak değerlendirilir.buna rağmen, bilimsel çevreler bu psişik yeteneklerin varlığının kanıtlanmadığı konusunda fikir birliği içindedir.eleştirmenler görünen deneysel başarıların aslında yöntemsel kusurlardan oluşabileceğini kanıtlamışlardır.parapsikolojinin bilim olarak değerlendirilmesine itiraz edilmektedir.birçok bilim insanı, parapsikologların psişik yeteneklere dair hiçbir kesin kanıt sunamamalarına rağmen bunları doğal olayları açıklamakta kullandıklarından parapsikolojiyi "sözdebilim" olarak görür.

--- alıntı ---
devamını gör...
tabiatüstü olayları araştıran psikoloji dalıdır.
devamını gör...
(bkz: şarlatanlık)
devamını gör...
duyu organlarıyla algılanmayan, bilimsel bir dayanağı olmayan kavram. alt dalları da mevcuttur. telekinezi, astral seyehat, lucid dream, durugörü gibi. insanların büyük bir kesimi safsata olduğunu düşünse de, ciddiye almak gerektiğini düşünüyorum. dünyada parapsikoloji araştırma merkezi ve laboratuvarı olan ülkeler bile bulunuyor.
devamını gör...
açıkcası benim çok dikkatimi çeken bir konudur ki üzerinde birçok kez araştırmalar vs yaptım. bir süre sonra bırakmak zorunda kaldım fakat bence kesinlikle üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.
devamını gör...
adı üstünde iyi para söğüşlenen bir ilim dalı.
devamını gör...
parapsikoloji bilimlerin bittiği yerde araya giren ruh bilimidir. bilinenin ötesini konu alır. parapsikoloji iki alt dala ayrılır.
1- esp(duyular dışı algılama)
2- pisikokinezi
esp'de kendi arasında üç başlığa ayrılır.
1- telepati
2-durugörü
3-önsezi(premonisyon)

benim de araştırmayı çok sevdiğim bir alandır :)
devamını gör...
1970'lerin ikinci yarısında hacettepe tıp fakültesinde bir araştırma birimi kurulan yalancı bilim (*)
birimin amacı bir parapsikoloji kürsüsü oluşturmak değil, bilim için gerekli olan tekrarlanabilir deneyler oluşturulup oluşturulamayacağını anlamak(mış). ancak hiçbir deneyde hiçbir ilerleme sağlanamayınca bir sömestr sonunda birim kapatılmış.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"parapsikoloji" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim