bir dönem roma imparatorluğu tarafından kullanılan (bkz: krallık) yönetiminde hiçbir siyasi ve sosyal hakkı olmayan halk kesiminin oluşturduğu sosyal sınıftır.

kaynak: tarih notlarım.
devamını gör...
doğrusu için (bkz: pleb)

plebler roma vatandaşıdır ve siyasal haklara sahiptir. her ne kadar roma seçim sisteminde nüfuslarına oranla patricilere göre az temsil edilseler de plebler meclisi ve plebler tribunu son derece güçlü kurumlardı. zaten bilinenin aksine yasama faaliyeti olarak spqr'dan ziyade pleb meclisi kullanılmıştır. pleb tribunu de ayrıyetten senato ve konsülleri veto yetkisine sahipti. bu nedenle roma siyasetinde çok kritik bir koltuktu.

tabii plebler bu haklara deyim yerindeyse savaşarak sahip oldu. krallık devrildikten sonra cumhuriyet neredeyse tamamen patricilerin elindeydi. pleblerin tek hakkı secessio plebis denilen bugünkü grev benzeri bir iş bırakma ve şehri terketme eylemiydi. plebler bunu tarihte birkaç kez uygulayıp şehri kitleler halinde terk ettiler. emek ve askeri güçten mahrum kalan patriciler mecburen pleblerin şartlarını iyileştirip onları siyasal sisteme dahil etti. sonuç: uzun ömürlü bir cumhuriyet.

günümüzde hakkını arayan kitlelere terörist diyenlere ders olsun. pleblere hakkını vermez, siyasal sistemden dışlarsanız yalnızca devletin ömrünü kısaltırsınız. bilginize.

plebisit yani halkoyu terimi de yine pleb kelimesinden gelmektedir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim