sirto türk müziğinin coşkulu raks melodilerinin ortak adıdır. kelimenin yunanca kökenli olduğu hemen anlaşılıyor.
ilk olarak bir topluluk içinde kadın ve erkeklerin birlikte oynadığı bir dansın müziği olarak ortaya çıkmıştır. türk müziğinde oyun havası olarak kabul edilse de, asla dans unsuru olarak icra edilmemiştir. bunun yerine hareketli bir saz eseri olarak kullanılmıştır.

genellikle üç ya da dört bölümden oluşan bir yapıya sahiptir ve çoğunlukla nim sofyan usulü ile bestelenir. nim sofyan usulü 'düm tek' 'düm tek' şeklinde iki zamanlı bir ritme sahiptir.
bugünün müzik anlayışında sirto, oyun havası icraalarında veya fasıl programlarının enerjik finali olarak kendine yer bulmuştur. canlı, tempolu ve etkileyici melodileryle hem müzisyenlere hem de dinleyicilere coşku dolu bir atmosfer sunar.

sultan abdülaziz'in hicaz makamında bestelediği sirto ;


sadi ışılay'ın bestelediği sultan-ı yegah sirtosunu,


kemani sebuh'un kurdilihicazkâr sirtosunu,


tanburi cemil bey'in nikriz sirtosunu


dinlemek son derece keyiflidir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sirto" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim