bir iki kelime ile başlık açanlara geliyor sanırım bu laf.
kimi 'aman bize yazacak bir şey bırakmadın' diye şikayet eder.
kimi de -yer yer haklı olarak- 'hiç tanım göremiyorum' diye.

umarım orta yolu bulabiliriz.


kaytsz ukdesi
devamını gör...
bir talep cümlesi.

ironik şekilde bu başlıkta da tanım yok ama*.

arkadaşlar, açtığınız başlıklara kısa da olsa bir açıklama yazmanız gerek format gereği. "ama yapmıyorum açıklama, silinmiyor yine de başlığım. demek ki formata uygun yazıyorum" diyor olabilirsiniz de sözlüğün yarıdan fazlasını uçurmanız gerekir bu formata uymayanları uçurursanız. bu sözlük adına iyi bir şey olmadığından silinmiyor başlıklarınız, formata uyduğunuzdan değil.

***

gelelim tanım denen şeyin ne olduğuna.

sözlük nasıl bir şeydir normalde? bir kelime vardır, ardından iki nokta üst üste konur ve o kelimenin anlamı açıklanır. o açıklama cümlesi bir yargı bildirir. birinin, başı sonu belli olmayan yorumuna dayanmaz, genel kabul görmüş bir açıklama cümlesi içerir. yapmanız gereken bu işte. başlığın anlamını kısacık bir cümleyle de olsa açıklamak. ben bu başlığı neyle açıkladım? "bir talep cümlesi" ifadesiyle. "evet ya ben de tanımlı başlık istiyorum" yazsaydım bu benim şahsi görüşüm olurdu, tanım değil.

***

son olarak "x kişi ukdesidir" bir tanım değil. başlığı kimin açtığına dair bir bilgi o, başlığın anlamına dair değil.

gerçekten artık tanımlı başlık istiyoruz. lisede arkadaşlara verip "yazsana bana bir şeyler" dediğimiz hatıra defterlerine döndü sözlük iyice.
devamını gör...
yerinde bir istek.

hangi başlığa girsem ilk entrysi "xxxx ukdesi"

kaç senedir uludağda yazıyorum, belki bir o kadardır ekşide de hesabım var.
o sözlüklerde hiç böyle bir tanım anlayışı görmedim. burası bir garip.
devamını gör...
bazen aşırı cahil olduğum bir konuda başlık açılıyor. tanım görmek istiyorum o noktada. bir de bakıyorum 17 tanım falan girilmiş başlığa. başlık sahibine bakıyorum birşeyler yazmış ama x'in anlamını göremiyorum. dizlerimi karnıma çekip ileri geri sallanıyorum o noktada. gugıla soruyorum upuzun yazılar çıkıyor. neyse diyorum yarasa, cahil kal kızım.
devamını gör...
başlık açmanın yazılı olmayan kuralıdır. aslında ister başlık açmış ol, ister başlığa entry giriyor ol tanım olması yazılı olan bir kuraldı. fakat başlık açıyor olmanın etiği diye bir şey var.
tanımını yapar, yorumunu katarsın. ama özellikle birden çok cevabı olan bir şeyse hepsini yazmazsın ki diğerlerine de yazacak bir şey kalsın. yoksa muhtemelen başlığında sinek avlarsın.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tanımlı başlıklar isteriz" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim