1920 yılında vietnam’ın hue şehrinde fakir bir ailede dünyaya gelen devrimci şair. fransa sömürgesine ve amerika kuvvetlerine direnen ve vietnam’da saygı duyulan biridir aynı zamanda.

ailesi fakirdi başta söylediğim gibi. ailesi cahil değildi, sadece zor şartlarda kıt kanaat geçiniyorlardı. to huu’nun şiirle tanışması anne ve babası sayesinde olmuştur. bu arada gerçek ismi nguyen kim thanh, to huu ise takma isim.

komünizm ile tanışması da üniversite yıllarına rastlar. ülkesinin içinde bulunduğu durumun vehametini anlamasına ve komünizmin ne demek olduğunu burada öğrendi. henüz 18 yaşındayken komünist partiye üye oldu. o dönem tabi o topraklarda fransa’nın borusu ötüyordu. bu komünist eylemleri onun tutuklanmasına yetmişti ve zorlu koşullarda uzun süre hapis kaldı. 1942’ye kadar. 1942’de hapishaneden kaçtı ve komünist faaliyetlerine devam etti. fransa’nın bölgeden çekilmesine ve vietnam’ın kuzey ve güney olarak ayrılacağı savaşta görev aldı.

fransa’nın çekilmesinden sonra kuzey vietnam’da komünist parti kurulmuş ve bu parti tarafından ülke yönetiliyordu. güney vietnam ise cumhuriyetçiydi ve sonrasında amerika’nın da işin içine girmesiyle, kuzey ve güney arasında kanlı bir savaş olacaktı.

to huu bu partinin sanat ve kültür faaliyetlerinden sorumluydu. hayatını anlatırken, şair yönünden bahsetmedim. aslında onun şair kimliği, ateşini bu ortamdan, bu savaşlardan almıştı. şiirleri halka yönelik,halkın acılarına dokunan ve halkın acılarını anlatan türdendi. halkı direnmeye ve sömürgeye karşı savaşmaya teşvik edeb şiirler yazdı . bu nedenledir ki ülkenin ilk komünist şairi kabul edildi.

bir çocuk bolluk içinde yaşar
batıda yapılan bol oyuncaklarla
diğer çocuk bir izleyici iken
uzaktan sessizce izliyorum


komünizm ile ilgili de şunu demiştir:

komünizme uyanışını “hakikat güneşinin kalbimde parladığı” an olarak tanımlamıştır.


yine vietnamlı özgürlük savaşçılarına yazdığı şu dizeler:

birlikte yaşar ve birlikte ölürüz
hayatlarımız birbirine bağlı
hiçbir şey bizi ayıramaz
vicdanımız alınıp satılamaz


kendisi de bir röportajında, kendisinin hem devrimci hem de şair olduğunu belirterek, şiirlerini devrim için silah olarak kullandığını söylemiştir.

kendisi devletin bir çok kademesinde görev almış, en son başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştır. kendisi 2002’de vefat etse de ,şiirleri hala okullarda okutulmaya devam ediyor.

kaynak: www.talkvietnam.com/2012/06...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim