ikinci dünya savaşı boyunca balkanlarda özellikle de hırvatistan'da etkili olan aşırı ırkçı hırvat milliyetçisi örgüt .yapılanma balkanlarda yaşayan azınlıkları, yahudileri ,çingeneleri , romenleri ve ilginç bir şekilde slavları aşağılık ırk olarak görüyordu. diğer balkan halklarından boşnakları ise islamiyet'i kabul etmiş hırvatlar. propagandalarının temelinde hırvatların aslında germen asıllı üstün bir ırk olduğu inancı yatıyordu. ideolojileri üzerinde katolik etkisi bariz bir şekilde tesirliydi.
devamını gör...
liderleri ante pavelic'in en ufak bir ceza almadan ispanya'da krallar gibi yaşayarak huzur içinde ölmesini düşündükçe adalete olan tüm inancımı yitiriyorum.
devamını gör...
liderleri, kukla hırvat devletinin de başkanı ante paveliç'tir.
aşırı sağcı, ırkçı, faşist bir sürüdür. doğal olarak nazi almanya'sının ve faşist italya'nın müttedikidirler.
amaçları etnik olarak temiz ve saf katolik bir hırvatistan kurmaktır. bu amaçla ülkede bulunan sırpların üçte birini öldürmek, üçte birini sırbistan'a sürmek, kalanı da asimile etmek peşindedirler. ek olarak ülkedeki romanları da temizlemeyi hedeflerler. solcular, sosyalistler, komünistler (ve öyle olduğundan kuşkulanınanlar) de doğal düşmanlarıdır.

köyün ilkokuluna girdik. okulun öğretmeni anna'ya tecavüz edilmiş ve boğazı yarılarak öldürülmüştü. sekiz yaşından büyük kızların tamamına tecavüz edilmiş, bir bölümünün karınları yarılarak bağırsaklarından tavana asılarak ölmeye bırakılmıştı. geri kalan tüm öğrenciler boğazları yarılarak öldürülmüştü. bunları durdurmalısınz sayın duçe
(duçe'ye doğrudan ulaşımı olan bir italyan subayının mektubu)
ülke içinde en büyüğü jasanovac olan bir dizi toplama kampı kurmuşlar, bu toplama kamplarında 2n büyüğünde 120bin kişi olmak üzere 200binle 300bin arasında insanı öldürmüşlerdir. bu cinayetler sırasında almanlar gibi sofistike yöntemlerden ziyade sıplara özgü bıçağı kullanmışlardır:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
bu bıçakla kurbanın boğazı yarılıyor ve kurban ölüme bırakılıyordu.
sayıları 30-50bin savaşçı, 100bin taraftar olan ustaheler savaştan sonra intikam alınmasından korkarak avusturya'ya sığınmaya çalışmış, ancak avusturya bunları iade etmiş, doğrudan komünist partisanların eline düşmüşlerdir.
partizanlar hiçbir yargılamaya gerek duymadan bunları aileleriyle beraber itlaf etmiştir. itlaf edilen toplam ustasha sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 50 - 80bin arası olduğu saılmaktadır.
ne yazık ki, lider kadro, başta pavleviç, vatikan kilisesi ve abd'nin desteğiyle arjantin'e kaçmış, arjantin'in faşist diktatörü peron bunlara kucak açmış, vatandaşlık vermiştir. pavleviç arjantin vatandaşı olarak ispanya'ya giderek sefil ömrünü orada tamamlamıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim