abdullah gündüz adlı bir vatandaş, twitter hesabından yolculuk ettiği otobüs firması için namaz molası vermemesi nedeniyle şikayette bulunmuş. yolcunun ve firmanın verdiği cevap:

65 dh 854 plakalı “öz erçiş seyahat” isimli seyahat firması öğle ve akşam namazları için 3 dakika mola talep etmeme rağmen inatla mola veremeyeceğini, namazı sonra kılabileceğimi ve bu ricamı tüm yolcuların hakkına girmek olduğunu iddia ederek talebimi reddetmiştir.

firmanın cevabı:

otobüs gibi toplu taşıma araçlarının önceden belirlenen güzergâhlar ve bu güzergahlar üzerinde bulunan mola yerleri dışında, hayati tehlike arz edecek durumlar hariç olmak üzere durması, bizzat toplu taşıma sisteminin bu niteliğinden dolayı amaca uygun değildir. anayasanın 2. maddesinde türkiye cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmıştır. anayasanın 14.maddesine göre, anayasada tanımlı hakların hiçbiri, özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz. anayasanın 23.maddesi 'yerleşme ve seyahat hürriyeti'ni ve 24.maddesi 'din ve vicdan hürriyeti'ni güvence altına almıştır.

buradan hareketle müvekkil şirketin sadece bir veya birkaç yolcu ibadet edecek diye ibadet etmeyen ve öngörülen zamanda varmak istediği noktaya ulaşmak isteyen diğer yolcuların, bahsi geçen anayasal haklarını görmezden gelmesi şirket politikamız nedeniyle mümkün değildir. tüm yolcuların bu prensiplere saygı duymasını beklediğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz'


onedio.com/haber/sehirlerar...
devamını gör...
yolculuk yapan kişi zaten seferi sayılır. o yüzden namazı kazaya bırakabilir. yani zorunlu hallerde namazı vaktinde kılamadı diye bir kişi öteki tarafta cenneti kaçıracak değil. burada otobüs firmasının da değindiği gibi diğer yolcuların hakkına girmek de var.
devamını gör...
olayı dini yönden yorumlayalım.

arkadaşlar 90 km ve üstü yolculuklarda seferi sayılırsınız. yani sonradan kaza edebilirsiniz ibadetinizi. aynı zamanda yolculuk gibi durumlarda kıbleye yönelme mecburiyeti yoktur. abdestini evinden çıkmadan alırsan otobüs içinde kılabilirsin. şova gerek yok. milleti uzun yolculuklarda oyalamak zorunda da kalmazsın.

şoför ve muavin mantıklı davranmış. gecikme durumunda otogara ve kendi firmalarına durumu açıklayıp bunun için ücret ödeyecek olan yolcu olmayacaktı.

yolcunun yaptığını bir müslüman olarak ben tasvip etmiyorum. bu tıpkı oruç tutulan zamanlarda oruç tutmayan insanları yermek hatta dövmek gibi bir şey.

tamam en çok sen namaz kılıyorsun.
devamını gör...
tamam en müslüman sensin…
devamını gör...
yolculuk esnasında namaz kılmaya çalışıp, otobüste bulunan diğer yolcuların haklarını gasp etmeye çalışmış bir yolcu ve anayasanın 2. maddesini hatırlatan bir otobüs firması açıklaması.

firma açıklaması;
twitter

otobüsü durdurup namaz kılmak olsa olsa şov namazı sınıfına girer.
devamını gör...
firmanın yaptığı bence yakışıksız bir hareket. eğer öyleyse her istasyondan dakikası dakikasına kalkacak o otobüs (ki asla öyle olmaz).yolcunun uyumasını bekleyip hayvan gibi hız yaparlar.sıkışan olur (yaşlılar var) sigara içmek isteyen olur.bebeği olan olur.vs.vs sabaha karşı bir vatandaş da sabahı kılsak dese ben kınamam açıkçası dışarı çıkıp bir hava alır dönerim ayaklarım açılsın diye.konunun dinle imanla değil insanlıkla bir ilgisi var.tahammülümüz kalmamış birbirimize ne yazık. kuralcı pikaçular da yolda çişi gelirse pet şişeye işiyorlardır umarım.politik doğrucu yavşaklar.
devamını gör...
yolcunun bu isteğinin bu kadar yaygara koparılabilecek ve her haber sitesinde görülecek kadar haber değeri taşıyan bir haber olmadığı aşikar ama maalesef ki insanların tarafgirliği yüzünden basit bir olayı ayyuka çıkarmışlar. yolcu bir isteği belirtmiş , şoför kabul etmemiş bitti uzatmanın manası yok. konuşalacak gündem olacak o kadar çok konu varki ..
devamını gör...
ben güneşe taparım, saat 16'da güneşe doğru ıstavroz çıkartmam lazım. otobüsü durdurun desem bu "mübağrek" ne derdi bana?
durmadığı iyi olmuş. show için namaz kılanlara kapak olsun.
devamını gör...
bu şikayet sahibi şerefsizler sebebi ile guzelim din heba oldu gitti.
devamını gör...
kafasına göre (normalin dışında) mola veren, sırf sigarası bitti diye akaryakıt istasyonuna girip sigara aldıktan sonra yolculuğa devam eden, seyir halindeyken sigara içen şoförleri görünce normal olanı yapmış olan yolcudur. namaz molası istedi diye millet linç etmeye çalışmış. sigara almak için duran şoföre itiraz eden var mı? yok! seyir halindeyken sigara içen şoföre ses çıkartan çıkartan var mı? eee o da yok! peki terminal harici yolcu indiren şoföre ses çıkartan var mı? sanırım o da yok!! sırf namaz molası istedi diye bu yazdıklarım yok sayılmamalı. e yolcumuza gelirsek bir dahakine de namaz molasına denk gelecek şekilde bilet alsın. ya da namaz molası bir firma seçsin.
devamını gör...
otobüse binmeden abdest aldıysa, namaz vaktinde otobüsün durmayacağına eminse otobüs içerisinde de namazını kılabilir.

zamanında çok otobüs yolculuğu yaptım ve defalarca koltuğunda namaz kılan insan gördüm. o insanların senden neyi eksik.

otobüs şiketinin cevabını takdir ettim.
devamını gör...
70'li yılların en büyük sorunu idi. mola dinlenme tesisleri bu ihtiyacı karşılamak için özel alanlar (mescid) belirledi. ancak bazı vakit namazları mola saati dışında girip-çıkması yolcuları tedirgin ediyor. çünkü yolculuk namazın farzını kısaltmaya izin veriyor ama kazaya izin vermiyor.
sorumluluk bireysel olduğu için ya bilet alırken titiz olunacak yada vakit öncesi abdestli olup araç içinde eda edilecek.
güzergah ve mola saati dışında durdurup mescid talebinde bulunmak özel hizmet talebine girer ve sevaptan çok vebal yükler.
devamını gör...
kur an da en büyük günah kul hakkı yemek,

adam gayri müslim birinin zamanını çalmak sureti ile hakkına girmekten cekinmiyor üzülmüyor ama namazını kilamadigi için üzülüyor.

lan ben senin zihniyetine....

seferi durumunu arnella ile içimdekibalina açıklamış zaten.
devamını gör...
öz erçiş seyahat şu andan itibaren favori markamdır.
devamını gör...
savcılığa suç duyurusunda bulunmasını salık verdiğim yolcudur. git derdini kadıya anlat. şirketi dava edip tazminat falan iste mahkemeden.
oluyor mu böyle, olmuyor değil mi? hayatın olağan akışına ters şeyler bunlar. koca otobüs sen ibadetini yerine getireceksin diye istediğin yerde duramaz kardeşim. iseyecek sicacak olursun bak o olur. neden? çünkü otobüsün orta yerine sicarsan diğer yolcular rahatsız olur. işte o zaman durmadı otobüs dersin. şikayet edersin.
devamını gör...
tuvalet molasiyla namazı aynı sanan var hâlâ. aynen kardeş tüm dünyanın ortak noktası olan, canlıların kaçınamadıgı sağlıkla alakalı bir olayla soyut kişiden kişiye değişen manevi bir olay aynı şey.
tuvalet molasını verme adam rahatsızlansın ya da altına sıçsın bakalım gidebiliyor musun o kokuyla otobüste. ibadet ve din kişiden kişiye değişir. ben krem peynire tapıyorum durun da krem peynir alalım desem razı gelir misin, kaç tane müslüman hoşgörü gösterir hadi dürüst ol.
herkesin farklı inançtan olduğunu ve peş peşe değişik saatlerde ibadet molası istediğini düşün bir de. millet o otobüse bir yerden bir yere gitmek için biniyor sen ibadet ederken beklemek için değil. çok dindarsan gitmeyeceksin ya da taksiyle gidersin özel araçla. keza islam'daki seferi olma olayını saymıyorum bile.
herifin biri din şovu yapmaya kalkmış ve bi tarafında patlamış. bunu böyle görmekten başka her laf duyar kasmaktır, mağdur edebiyatıdır. sanki başka yer yokmuş gibi tramvay yolunda namaz kılan heriften farkı yok.
devamını gör...
has anadolu çomarıdır.
devamını gör...
şov yapmaya hiç gerek yok. seferilik denilen bir kavram var, bu kadar dikkat ediyorsanız namaz ibadetinize, seferilik kavramından da haberdar olmanız ve diğer yolcuların hakkına girmemeniz gerekmektedir.

geçtiğimiz hafta hızlı trenle yolculuk yapıyordum, yanımdaki kişi koltuktan kalktı yaklaşık 10 dakika gelmedi, abdest aldı diye tahmin ediyorum. 10 dakika sonra geldi yerine oturdu ve oturduğu yerden namazını kıldı. kabul olur olmaz orası allah’ın bileceği iş, takdir ettim kendisini. kimsenin hakkına girmeden ibadetini yerine getirdi ve yolculuğuna devam etti.
devamını gör...
ülkedeki muhafazakarlar ayrıcalıklı yaşamaya, taleplerini islamiyet adina oluşturarak diğerleri üzerinde himaye kurmaya o kadar alıştılar ki empati kurmayı, kendileri dışındakileri dinlemeyi akıllarından bile geciremiyorlar.

varsa yoksa onlar ve dinleri. hoşgörü ile başlayan talepleri emir oldu, ellerinden gelse kanunlastiracaklar.

ülkenin şımarık çocukları, daimi mağdurları, empati yoksunu bencilleri kendi karanligina çekiyor tüm ülkeyi.
insanları yıldırdilar, yiprattilar.
benim öfkem artıyor.
bu kötülük akıl alır gibi değil.
devamını gör...
otobüsten istiyorsa tuhaf kaçacak durumdur.
sonuçta otübüs dediğin tekerlekli fitesli oturgaçlı götürgeç.
ancak eğer şoförden istiyorsa olabilir.
mantıklı mı? değil. otobüsün güzergahı molası inişi binişi belli. büyük ihtimal bir yerde mola verecektir. mola verdiği yerde mescit olma ihtimali de yüksek. orada kılabilir diye düşünüyorum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yolculuk ettiği otobüsten namaz molası isteyen yolcu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim