archie bunker yazar profili

archie bunker kapak fotoğrafı
archie bunker profil fotoğrafı
rozet
karma: 13079 tanım: 1779 başlık: 282 takipçi: 12
Nabukadnezar'ın gotünün gılıyım.

son tanımları


normal sözlük'teki anormal çaylak artışı

çaylakların bir kısmı ak troll olabileceği gibi ekşi sözlük'ün de büyük oranda futbol trolleriyle, saraya bağlı rende binasından sevk-i idare edilen trollerce işgalinden kaçan muhalif ekşiciler de olabilir. büyük oranda ekşi göçünü sözlük kaldıramaz. yani, normal sözlük artık başka bir şeye dönüşebilir.
devamını gör...

let's dance

klibi ölümsüz bir sanat eseridir. klipte avustralya yerlisi aborjinlerden olan amatör bir kadın ve erkeği oynatarak, hem emperyalizm hem de kapitalizmi yerden yere vurmuştur.
devamını gör...

ekrem imamoğlu'na bir mesaj bırak

ekrem bey, eğer anneniz sizi iktidarın yıldızı tepedeyken doğurmuşsa, mukadderat er geç sizi oraya taşıyacaktır. eğer nasibiniz yoksa, ne yaparsanız yapın olmayacaktır. bu gayba ait bir durum ama benim şahsi fikrim, cenab-ı allah, sizi o zindandan hz yusuf'u çıkardığı gibi çıkartacak. ancak siz, başımıza sultan değil bu millete hizmetkar olacaksınız. halka hizmetkar olmayacaksanız, ailenizden uzak kalma pahasına çektiğiniz bu çileler beyhudedir. zira hiçbir iktidar, insanın ailesinden daha değerli değildir.
devamını gör...

carlos menem

suriye kökenli bir göçmen olan ailesinden ötürü görev yaptığı zamanlarda el turco olarak bilinirdi. ben pek çok osmanlı göçmeni gibi hristiyan araplardan sanıyordum ama müslümanmış. arjantin anayasasına göre de hristiyan olmayan birisi cumhurbaşkanı olamıyormuş. o yüzden bu amca da katolik kilisesinde vaftiz edilip hristiyan olmuş. görev süresi uzun değildi ama liberal ve yolsuzluğu arkalayan politikalarıyla özal'a benzetilirdi. yalnız esas trollüğü seneler sonra öldüğünde cenazesinin islam'a uygun şekilde namaz kılınıp defnedilmesiyle ortaya çıkmış.
devamını gör...

aykut oray

yaşasaydı ve bu günleri görseydi o da meydanlara çıkar ve '' vatandaşa cart curt yok '' derdi.
devamını gör...

karl marx'a das kapital'i cinler yazdırdı

karl marx cinnidir yani cin taifesindendir olarak düzeltilmesi gereken k. mısıroğlu beyanı. din, bir hakikat olsa da inanmayanlar için zırva mesabesindedir. dolayısıyla algı ötesi varlıklar, bu kişiler için de hurafeden ibarettir.

kadir mısıroğlu söylemeden çok uzun seneler önce ben de sosyalizm ideolojisinin şeytanın bir vesvesesi ve fısıldaması kabilinden düzenli bir ekonomi-politika ideolojisi olarak marx'ın zihnine ve kalbine ilham edildiğini düşünüyordum. hala da aynı fikirdeyim. bu sübjektif bir bakış açısı olup, asla ispatlanamayacağı gibi kimseyi bağlamaz. marx'ın kendisinin cin olma ihtimali yok ama her kötülüğü fısıldayan, ginahlarla sarılmış kalpleri allah'tan uzaklaştırıp onlara kötü eylemler yaptıran iblis'in askerlerinin ona düşünce telkin etmesi bizce gayet makul.
devamını gör...

ampül partisine ne söylemek istersiniz

bu solucanlarını sözlüğe niye saldın sayın akape. burası isveç pornosu gibi. adamı harcarlar.
devamını gör...

sissy ile ejderya fotilerinin benzer beğen alması

bu nasıl bir işsizlik yahu ! milletin aldığı beğeniler karşılaştırılmış. ben size birşey diyeyim, beğenilerle yaşayan kadınlar genelde baba sendromundan muzdariptir. gerçekten hayatında sevgiyi tadan bir kişi, sanalda alacağı, kimin hangi amaca matuf yaptığı belirsiz beğenilerle mutlu olmaz. hele ki bunların, hayatında birileri varsa ve sen buralarda fink atıp, kelle gösteriyorsan, aslında maymun iştahlı birisisin. tek kişinin sevgisi, komplimanı, tatlı sözleri sana yetmiyor. bunu erkek yapsa skor peşindedir, tensel zevkler arıyordur. böyle bir erkek saygı görmez ve vajinanın dibi olmadığını deneyimleyerek anlar. buradan daha güçlü ve olgun çıkabilir. oysa ki kadın için bu bir girdaptır. bağlanma sorunu yaşayan tipler bunlardır. elleri cep telefonunun tuşlarında, gözleri ve akılları instagram, tik tok tarzı mecralarda. idrak yok, ilim yok, irfan yok, sadakat ve vefa yok. allah'ın sana sayılı bir süre için verdiği güzelliği yüzlerce kişiye takdim ediyorsun.
devamını gör...

gözüne kestirdiği erkek yazara sataşarak tanışan kadın yazar

kadın denen varlığın çalışma sistemi o değil. eğer erkek belli vasıfları taşıyor ve o cazibeyi, varsıllıkla beraber görünümüne yansıtıyorsa, paylaştığı fotoğrafın aldığı az artı nispetinde ( evet doğru okudun) ilgiyi dm'den alıyordur. burada peşaver islam üniversitesi rektörü gibi takılmama rağmen benim bile duyduğum öyle manyakça hikayeler var ki, hemcinslerine tek diyebileceğim, babanızın soy adını vereceğiniz bir kız bulmanız artık çok çok zor. o meyhaneci tekiri gibi bakan gözler kısılıp, dudakları ısırılıyor ve kimleeer kimlerin dm'inde tıngırdıyor bunu allah bilir.
devamını gör...

vazektomili erkek

(bkz: frank sinatra)
devamını gör...

ibb kayyum ataması olamaz

(bkz: ibb lilium ataması)
devamını gör...

nisa 34

zannedersem bir önceki yazının anahtar kelimesi ''günümüzde''. işte o günümüzde meselesi din'in zamanlar üstünü konumuna zıt. dinin temel metni olan kuran ve hadisleri de zamanın siyaseti, sosyolojisi ve bilimsel anlayışına uygun ve ehil ! hale getirmeyi düşünen dindar veya dindar olmayan ama din üzerinde kafa yoran kişilerin açmazı.

1- kur'an allah'ın indirdiği ve o'nun kelamı olan ilahi bir nizamname midir ? ( evet diyorsanız 2'ye geçelim)

2- allah'ın nisa 34'te emir buyurduğu sözün sözlük manası dışında o dönem ve sonraki süreçte arap dili istilahında başka yorumu var mıdır ?

3- peygamber sav , ashabı, ehli beyt'i ve sonradan gelenler bu ayeti nasıl anlamışlar ve nasıl uygulamışlardır ?

4- tarih boyunca islam toplumlarında kadının yeri ve konumunun kur'an'ın çizdiği sınır ve tanıdığı hakların altında mı üzerinde mi seyretmiştir ? örneğin adeta maderşahi bir toplum olan iran ile, afganistan'daki kadınların sosyal hayattaki statüsü ile bosna'daki yahut amerikan islam toplumundaki kadınların konumu aynı mıdır ?

ayete bakıldığında baş edilmesi oldukça güç ve muhtemelen hem kocasıyla cedelleşip, hem aile huzurunun korunmasına katkı yapmadığı gibi, kendi namusuna halel getirecek davranışlarda ve iffeti zedeleyecek hareketlerde bulunan kadınlardan bahsedildiği anlaşılıyor. boşanma, islam'da öylesine sevilmeyen bir mübah ki, allah cc kadının belki davranışlarını düzeltir ve dönemin arap toplum yapısı içerisinde, boşanmış ve kendi üzerinde çirkin emelleri olan kişilerin elinde bir zevk aracına dönüşmemesi için, erkek kişisinin sorunu çözmesi için bir kaç aşamalı bir yol çiziyor.

tabi, iş artık darabe ( vurma) noktasına geldiğinde ailenin fazla devam edemeyeceği günümüz koşullarında aşikardır. erkeğin sabırlı olması, kendisinin ve kadınının zor duruma düşmesine izin vermemesi gerekmektedir. günümüz toplumunda artık erkekler, zaten serkeşlik olarak görülen hareketlerin çoğunu olumlamasa da sineye çektikleri için, darabe mevzusu bir uyarı olmaktan çıkmış, sadece psikopatların karıları üzerinde kendi ezilmişlikleri tatmin ettikleri bu güç gösterisine dönmüştür. onun haricinde aşk, fedakarlık, sabır ve tolerans gibi kavramlar da aile ve toplum hayatında yok olduğu için iş o aşamalara gelmeden taraflar boşanmaktadır. zaten kadının ekonomik özgürlüğü de varsa, tüm bu aşamalar yaşanmadan mesele boşanmaya gitmektedir.

üstteki yazının sonunda '' günümüzde hangi kadın bir erkeğin dördüncü eşi olmayı kabul eder ? '' sorusunu soran kişinin toplumu tanıdığı ama kadınları tanıdığını düşünmüyorum. fedakarlık göstermeden alma hususu kadınların çoğunun uzmanlığıdır. erkek yeterince muktedir ( cinsel anlamda değil), güçlü, ekonomik açıdan çok şey vaat eden yahut serbest toplum yapısında beğenilen ve arzu edilen bir kişiyse, onun dört değil on dördüncü kadını olmayı isteyen pek çok kadın bulabilirim. ünlü erkek oyuncular, modeller, sporcuların instagram dm'lerinde kim bilir kimlerin ne mesajları vardır.
devamını gör...

tansu çiller

mitinglerde arkadan fortlamasınlar diye kıçına bir kadın koruma polisi verirlerdi, kadın sivil polis buna yapışır öyle ilerlerlerdi.
işin ciddisi açık ara en kötü başbakandı. başbakanlık yaptığı dönem, kürtçü hareketin bağımsızlığa neredeyse bir silah atımı kadar yaklaştığı bir periyottu. eğer haftada 10 şehit asker gelirse, o hafta olaysız geçmiş kabul edilirdi. dolayısıyla bölgede yaşamamakla beraber kürdler için hayatın epey zor olduğunu öğrenci olduğum, ankara'nın puslu ve baskının hissedildiği havasından anlıyorum. mesela kızılay'da meşhur amed tatlıcısı vardı. isminden ötürü haftada bir saldırıya uğrar, camları kırılırdı. sonunda ismini medya olarak değiştirmek zorunda kaldılar.

eğer siyasal kürtçü değilsen kendisini eleştirme hatta sövme özgürlüğü de vardı. devletin teröre karşı asimetrik savaşa geçtiği periyodu başlatan ve bu savaşta ülkücü bürokratları kullanan kendisidir. bu meyanda sahneye ismi özal döneminde de bilinen ancak henüz esas şöhretine ulaşamamış mehmet ağar, yine ülkücü kökenli meral akşener, necdet menzir, ünal erkan, hayri kozakçıoğlu gibi tipler çıktı. sonradan susurluk'ta kendini ele verecek çetenin nüveleri onun döneminde oluşturuldu. hep bahsi edilen beyaz toroslar da onun zamanının ikonik işkence ve adam kaybetme aparatıydı. eleştiriler yükseldiğinde '' devlet için kurşun atan da yiyen de şereflidir'' konuşmasını yapmıştı. işin ilginç yanı o konuşmanın metnini yazan, sonradan liberalleşip, fethullahçılarla iş tutacak olan mümtaz'er türköne idi.

shp ile yaptığı koalisyon da pek iyi yürümedi. zira emniyet kadrosu dyp'ye aitti ve burada son derece sert bürokratlar vardı. nitekim o dönemde sonradan dış istihbarat işi olduğu anlaşılacak olan gazi olayları'nı iyice alevlendiren etken bu ülkücü fikirdeki polis amirlerinin halka ateş açması olacaktı. alevi tabanın nabzını tutan shp koalisyonu bozdu. sonra bir müddet baykal'la devam ettiler ama olmadı. bu arada belki bazılarınızın babalarının, amcalarının ticari açıdan mahfına sebep olan 5 nisan 1994 ekonomik krizine değinmedim bile.

hasılı kelam tansu çiller türkiye'nin en karanlık on yılı olan doksanların en karanlık yüzüydü. o zaman radikal gazetesi'nde yazan bülent somay, onun kurduğu imparatorluğun suçlu simalarını (bkz: marathon man) filminde laurence olivier'in oynadığı nazi doktoru ve savaş suçlusu kaçkını olan karaktere benzetmişti. bir gün yahudilerden çaldığı altını bozdurmak için inzivasını bozar ve kırk sene sonra yahudilerin yoğun yaşadığı new york'un kuyumcu ve tefecilerle dolu bir bölgesine gelir. ancak toplama kampından bir kadın onu tanır ve kampta çağırılan ismiyle '' (bkz: der weise engel)'' diye arkasından seslenir. adam paniğe kapılır ve kaçar ama bir arbedeye sebep olur. artık kum saati terse dönmüştür.

işte bize de tarihten düşen çiller gibi kendi halkının sırtında boza pişirmiş kişileri gördüğümüzde o yahudi kadın gibi hatırlamak ve adlarını haykırmak.
devamını gör...

nuri alço

son 20 senede özenle başka bir kimlik oluşturan ve halk nazarında önce sempatiye sonra da saygıya ulaşmış bir isim. aslında nuri alço'nun geçmişine baktığımızda oldukça eğitimli biri olup hem kendini hem de geleceğini temin edebilecek ilaç mümessilliği gibi bir işte devam edebilecekken, düzgün fiziğinden kaynaklanan telkinler onun içindeki şöhret arzusunu tetiklemiş. bir kere bu yola girdin mi sonra dönüşü zordur. aslında fotoroman çağında yani 70'lerin ikinci yarısında jön olarak boy göstermiş olsa da sinemada jeune premier olmak bir yana orada tutunmak zor bir iş. aytaç arman, kuzey vargın, bulut aras, hakan balamir gibi kısa süreli jönler bile kariyerlerinin ileriki zamanlarında karakter oyunculuğuna dönmek zorunda kaldılar.

bu noktada nuri alço'nun tıpkı kadir inanır gibi canlandırdığı karakterlere kendisini biraz fazla kaptırdığı ve yanlış ilişkiler ağına girdiği açık. nitekim sedat peker bariyerine takılıp fena halde zarar görüyor. aslında kenan kalav gibi daha kötü pozisyonlara da düşebilirdi. yalnız bu noktada ilginç bir şey oluyor. 2000'li yıllarla beraber anti kahramanlar üzerinde yeni bir internet organizassyonu olan n.ar.o hareketince ismi kullanılıyor. akabinde talk showlarda, reklamlarda yer alıyor. bu noktada biraz da geçmişinde kendisine tevdi edilen rollerde sosyal mesaj verme amacını güttüklerini söyleyerek ahlakçılık üzerinden üzerine yapışmış kötü imajı izale etmeye çalışıyor. ancak en önemli prezentabl tarzı, vefat eden yeşilçam yıldızı ve emekçilerinin cenazesinde boy göstermesi, aklı başında konuşmaları ile imajını hayli düzelttiği bir döneme geçiliyor.

nuri alço belki de esas işine odaklansa bugün torun torba sahibi bir emekli olarak, geçim derdinden uzak mahallenin saygıdeğer amcası haliyle ecelini bekleyecekti. giriştiği hayat oyununda yaptığı tercihler, onu şöhretli kılsa da uzun süreli aile saadeti ve çocuk sevgisinden mahrum kaldı.
devamını gör...

n'golo kante

kendisinin iki katı büyüklüğünde yerel kabileden bir kadınla evlenmiş. ablada bütün kabileyi besleyecek bir heybet var.
devamını gör...

babaya söylemek istenip de söylenemeyenler

zannedersem içeride a haber izleyen babaların pek umurunda olmayan şeylerdir.
devamını gör...

necla nazır

oyunculuğunun zirvesi 1983 tarihli bilge olgaç filmi olan (bkz: ve recep ve zehra ve ayşe) isimli yapımdır. kendisi dine yönelmeden uzun seneler önce bu filmde kara çarşaflı boy göstermiştir. üzerine kuma getirmesine rağmen, kocasına yeter ki üzerimizden gölgen eksilmesin diyerek tolerans gösteren bir anadolu kadınını oynamıştır. ancak, kocası bu ikinci beraberliği, kendisini geride bırakarak istanbul'da yaşamaya karar verince, çifti terminalde ekmek bıçağıyla doğramıştır.
devamını gör...

ekrem imamoğlu'nu sünnet eden şahıs aranıyor

biz bunu da yazdık kardeşim. (bkz: ekrem imamoğlu'nun sünnetsiz olması)
devamını gör...

cafer bin ebu talib

peygamber sav efendimizin kendisinden 20 yaş kadar küçük yeğeni, hz ali'nin ağabeyi. ilk hicret eden müslümanlardan olup, habeşistan kralı necaşi'nin huzurunda islamiyet'i anlatışıyla müslümanların orada emniyetle kalışını sağlamıştır.

mekke'nin fethine kadar ana yurda dönemediği halde peygamberimiz tarafından çok sevildiği için bedir ve uhud'a katılmış gibi takdir ve taltif edilmiştir. mekke'nin fethi günü ailesiyle dönünce hz peygamber sav '' mekke'nin fethine mi, cafer'in dönüşüne mi daha çok sevineyim'' buyurmuştur.

kendisi hem görünüm hem de ahlak olarak peygamber efendimize benzerdi. cafer-i tayyar ismi de mute harbi'nde iki kolunun kesilerek şehit edilmesi üzerine hadis-i şerif'te belirtilen, kendisine bu kolların yerine cennette iki kanat takıldığı sözüne dayanır. müslümanlar bu lakabı hz cafer'in ismiyle beraber asırlardır kullanmaktadırlar.

tasavvuf kültüründe sema hadisesi zayıf bir rivayet olarak hz cafer'e dayandırılır. şöyle ki peygamber sav '' cafer sen hem suret -görünüm- hem de siret -ahlak- olarak bana benziyorsun'' dediğinde hz cafer sevinçten pervane gibi efendimizin sav etrafında dönmüştür. hz peygamber sav '' ey cafer, bu nedir ?'' diye sorunca hz cafer bin ebu talib: '' ya resulullah, bu habeş halkının necaşi, kendilerine bir ihsanda bulunduğunda onu tazim etme şeklidir'' demiştir. hz peygamber sav, buna itiraz veya yasaklama yoluna gitmediği için sufilerde ilahi aşk ile sema etmek, cezbe halindeyken caiz görülür. doğrusunu allah bilir.

'' hanedanı ehl-i beyti mustafa'yı sevmeyen, esfel-i süfliyette nadan gelir, nadan gider''
devamını gör...

nevruz

türkiye türklerinin en azından cumhuriyet döneminde bilmediği ve kutlamadığı bir bayram. irani takvim zaten nevruzla başlıyor ve bunun mecusilerden gelen bir özel gün olduğu buradan belli. iran etkisinin çok hissedildiği azerbaycan'da ve diğer türki cumhuriyetlerde de nevruz bayramı var.

kürdlere gelince zaten zerdüştük onların otantik dini. kürdi ulusal hareketi de ateşi, ateşte yanmayı (bkz: dörtlerin gecesi) kutsayan bir ideoloji. yanı kemal paşa'nın cumhuriyet dönemi posta pullarına bozkurt resmi koydurması gibi uluslaşma sürecinde pagan kültüre ait ögeler ön plana çıkarılıyor. tüm irani ve iran etkisindeki kavimler de nevruz'a pay biçiyor.

ben izmirliyim. bizde nevruz değil hıdrellez olur. gençliğimde mahallede çok güzel ve devasa ateşler yakılır, cevval gençler onun içinden atlarlardı. yılmaz özdil'in güzel bir yazısı vardı. 50 yaşından büyük olup da nevruz'u kutlarken fotoğrafı olana ödül vereceğim diyordu. zaten kürdilerin vuvuzelası çekilmiyordu bir de karındaşları bozkurtlar da bu kakafoniye eklemlendi.
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim