cogitosnoctis yazar profili

cogitosnoctis kapak fotoğrafı
cogitosnoctis profil fotoğrafı
rozet
karma: 216 tanım: 27 başlık: 1 takipçi: 4

son tanımları


eşzamanlılık

ruh bütünleşme yaşamaya başladığında içsel olan tutumların dışsal tutum ile nedensizce bütünleşip anlam ve uyum katması diyebiliriz.

en bilinen örneği jung'ın hastasının rüyasını anlatırken bok böceği gördüğü ve bu sırada cama tık tık vuran bir ses,jung camı açtığında bu türün avrupa'da en yakın akrabası olan böcek olması ve şaşırmaları en meşhurudur.jung olayı şöyle açıklıyor, hastasının animusu descartesçi felsefeye saplanmış,kesin olmayanı reddetmekte ve bu yüzden aktarım sağlanamıyor.bilinçdışının ifadesi olan rüyada görülen böcek ile bilinçli haldeyken camdan içeri alınan böcek,yani bilinçdışı olgu ve bilinçli olgunun göreliliğini yakalayınca bütünleşmeye başlayabiliyor.yani rüyada görülen khepri'nin mısır'da yeniden doğuş anlamına geldiğini jung biliyor ve hastasıda bunu seans sırasında yaşayınca animusun keskin tutumu kırılıp, yenileşme faslına geçebiliyor.arketiplerle bağlı bir olgu ve tutumdaki değişmeler ruhsal yenilemeyi getiriyor.


"belli bir yerde, zamandaki bir olay, nasıl oluyor da uzakta ona karşılık gelen bir ruhsal imge üretebiliyor, hem de bunun için gereken enerji aktarımını düşünmek bile olanaksız iken? kavranamaz gibi görünse bile şunu varsaymak
zorundayız: olayların, bilinçdışında önsel bir bilgisi ya da “içe doğması” diye bir şey var. bu önsel bilgi ya da “içe doğmanın” nedensel temeli yoktur. nedensellik kavramımız bu olguları açıklayamıyor."

"sinkronistik görüngünün ayırıcı niteliği olan “saltık bilgi", duyu organlarının aracılığı olmadan edinilen bilgi, kendi başına var olan anlam varsayımını destekler. dahası onun varlığını bile açıklayabilir. böyle bir varoluş biçimi ancak aşkın olabilir. çünkü gelecekteki ya da uzamca uzak olayların gösterdiği gibi, bu anlam, ruhsal bakımdan göreli bir uzam-zamanda içerilir. açıkçası, bu anlam, temsil edilemeyen bir uzam zaman kesintisizliği içindedir."
c.g jung,eşzamanlılık:nedensellik dışı bağlayıcı bir ilke
devamını gör...

geceye bir 90'lar şarkısı bırak

deniz arcak-eyvallah
devamını gör...

erkeklerin az yaşama nedeni

be a man
devamını gör...

gölge arketipi

"her ışık ardında bir gölge bırakır."
c.g jung
jung'a göre gölge arketipi ilkel benliğimizin bulunduğu persona dediğimiz dış dünyaya gösterdiğimiz yüzün aksine iç dünyamızda şekillenen kişinin bilincine çıkarması gereken hayvani hislerimiz, düşüncelerimiz,kötü denilen özelliklerdir.enerji burada ne kadar aktıkça gölge bilinçdışında genişler ve içsel potansiyele ket vurur.kendi gölgemizi farkedebilmemiz için bilinçsiz yansıtmalarımıza,dışarıda bizim hoşumuza gitmeyen şeylerin aslında bize ait olduklarını fark etmemiz için sokrat sorgulamasıyla analiz ederek bulabiliriz.eğer billinçdışı içeriklerde gölge farkedilirse,bu tutumların oluştuğu geçmiş anıların karşısına bütünlenmesi adına bilinçdışı ışık diyebileceğimiz başka bir anı koyarak bütünler. buda insana canlılık ve içsel potansiyelini keşfetmesini getirir.

aslında bilinçdışı genişledikçe bilinci daraltır. bu yüzden bilinçdışında göremediğimiz tutumlar sürekli olarak döngüye girer.jung'ın bu cümlesinde bahsettiği gibi:“siz bilinçaltınızı bilince dönüştürene dek, o sizin hayatınızı yönlendirecek ve siz ona kader diyeceksiniz."
analitik psikolojide gölge bilinçdışının bir kısmını kapsar.tümüyle bilinçdışı ise anima/animus arketipiyle simgelendirilir.maksat bireyin ruhunu keşfedip,bununla bütünleşip kendilik dediğimiz hali yakalamasıdır.
joseph campbell'in kahramanın sonsuz yolculuğu kitabında bu süreci şöyle ifade eder."kahraman-ruh cesurca içeri girer ve cadıların tanrıçalara ve ejderlerin tanrıların bekçi köpeklerine dönüştüğünü keşfeder."
devamını gör...

şiir

"şiir bilgeliğin sökümüdür."jacques derrida

gerçekten öyledir baktığımızda neyin ne olduğu belli değildir.güzel ve yüce olan yarin gözü,kaşı,vücudu mudur yoksa atfedilen doğa güzellikleri veya herneyse.şairler kavuşsaydı şairliği kalır mıydı?

ortada olan bir gerçeği kasıtlı gerçeğin dışına çıkartmak,bilgiyi bilgisizliğe yormak.hayatta böyle sanki.

“ger dese fuzuli ki güzellerde vefa var, aldanma ki şair sözü elbet yalandır.”
fuzuli
devamını gör...

hipertrofi

miyofibril ve sarkoplazmik olarak iki gruba ayrılır.
devamını gör...

ahlakın bozuk olduğu toplumda yalnızlık şifadır

ahlakı toplum dayattığı için genelde çoğu kişi tarafından özümsenmez. dışarıda çok yüceltilirken esamesi okunmaz genelde. kişi bu süreci atlatabilmesi için ahlakı kendi özümsemesi için kabuğuna çekilebilir. dayatılan ahlaktan ziyade bireyin kendisinin kazandığı ahlak önemlidir.
iyiyi dışarıda ararsak hayal kırıklığına uğrarız, içeriden kazanmak lazım.
devamını gör...

mushishi

psikolojik çok hoş anime.genelde anlamlandıramadığımız, simgeselleştirilemeyen olgular animede tuhaf yaratıklar olarak anlatılır.her bölümde apayrı mesajlar barındırır. giriş müziği efsanedir.lucy rose-shiver
devamını gör...

dibe vurmak

dibe vurmalar çok değişkendir. analitik psikolojide mağara arketipi vardır . artık anlam verilecek şeyler çöker, insan kendini presler. bilinçdışı genişlemiş ruh egoyu baskılamıştır. peki bulacağınız nedir. egonun zıttında konumlanmış bireyin reddettiği ruh parçalarıdır.

özellikle analitik psikolojide orta yaşta oluşan depresyon en önemlisidir. çocuklukta ki 5-10 yaş arası dönemde bireyin egosunun oluştuğu,anneden ilk kopuş yaşanır. orta yaşta buna çok benzer bir olguyla buna yakın bir olay olur.birey her zaman kaçtığı ruhuyla yüzleşip bütünleşir.kendilik halini bulur.

bunu böyle çok kısa yazdım ama bu bir süreçtir.bilinçdışı olarak bilinen anima/animus'un geçmişte kazandığı anlam ve tutumlar farkedilip bilinç kazanılır.rüyalar ve günlük içses çok iyi ipuçları barındırır.
devamını gör...

geceye bir şarkı bırak

notis sfakianakis-giftissa mera
devamını gör...

felsefe ahmaklıktır

herşeyin ahmakça olduğunu farkedeceğiniz için öyledir.
devamını gör...

nedir eksik olan

lacancı bakışla arzu nesnesi daima eksik kalır.tam olsaydık arzu kaybolur,insan varolamaz.arzunun yokluğu varoluşun yokluğudur.
devamını gör...

unutulmayan diziler

yedi numara
devamını gör...

insan

zamanı unutup,nihai yere doğru gidendir.
devamını gör...

kadınların efendi erkek sevmemesi

aslı kadınlar sevsin diye efendilik yapmakla aynıdır.sevgi gibi bütünleyici olgular insanın kendisini eksik tanımlamalarında yer bulmaz.efendi olduğunuz için sevildiğinizi düşünün,bu bireyin geri kalan özelliklerinin reddidir bir noktada.insan nitelenebilir özelliklerle kabul görmeye çalışıp kendine ihanet eder durur aslında.
devamını gör...

huzur

ne geçmişin karanlığında ne de geleceğin belirsizliğindedir.şimdinin içinde bulunur.
devamını gör...

travma

zizek'in bir belgeselinde bilinçdışını bildiğimizi bilmediğimiz şeyler olarak söylemesi, bunu görelilikle çok iyi boyut kazandırması neyin ne olduğunu anlamamız için ilgi çekicidir. bildiğini bilmediğin şeyler bir noktada insana hakimdir.

anlattığına göre travmanın psikanalizdeki statüsü namevcut garip çekiciler iken, yani freud başta travmanın ham mevcudiyet olduğunu düşündü. einstein'in özel göreliliği tersine çevirmesiyle freud'unda benzer bir şekilde görüşü farklılaşmış. burada bir dal kısa bırakayım;görelilik
başlangıçta uzay boşken dolgunun mevcudiyeti onu büküyordu. einstein bunu tersine bir çevireyim diyerekten genel olarak aslında bükümün öncül form olduğunuda ortaya attı. uzayın bükülüşü öncül,madde gibi algıladığımız şeyler ise uzaya ait saf formel bir bükülüşün şeyleşmiş yanlış algılanışıymış. insanın simgesel uzayıda dengeli ve düz iken yaşanılan travmayla, insanın simgesel uzayını büküp simgelenemez hale getiriyor ve başka şeylerle simgelenmeye çalışıyor. anlamanız için lacan'ın imge,simge,öznesine bakın. ilk yaklaşım böyleyken freud, meşhur wolfman hadisesiyle kısaca analiz ettiği çocuğun 1,5 yaşında ailesinin cinsel münasebetine şahit olmasıyla yaklaşımı değiştirdi. wolfman'da cinsellik gelişmeye başladığında bunu anlatamadığı için yani simgesel uzayı büküldüğünde o hadise tekrar dirildi. öncül olan bu hadisenin travmanın sizi ihlal etmesi değil,formel bir dengesizlik olması. bunuda anlatabilmek için bir gerçeğe başvurmak durumunda oluşumuz. travma gerçektir,gerçekliği görünüştedir.yem,tuzaktır.

slavoj zizek,reality of the virtual belgeseli
devamını gör...

içinde yağmur geçen şarkı

gripin-durma yağmur durma
devamını gör...

rüya

"rüyalar kişisel mitlerimizdir."joseph campbell
"rüyalar bilinçdışına giden kral yollarıdır."sigmund freud
"bilinç doğal olarak bilinçsiz herşeye direnir."c.g. jung

rüyayı görmemizin sebebi bilinçdışı içerik genişleyip bilinci daralttığında dengelemek adına uykuda bize bilmediğimiz yönlerimizi,yanlış anlam ve tutumlarımızı gösteren içeriklerdir. uykuda açığa çıkmasının sebebi bilincin ve egonun sınırlarının ortadan kalkmasıdır. bize idrak etmemiz için dil gibi sınırlayıcı değil,kolektif bilinçdışından atalarımızdan,ilkel insanımızın arketiplerinden sembolik bir şekilde yansır. sezinlemenin dilini kullanır.rüyalar çok çetrefilli gibi gözükse de bizde neye temas ettiğini biliriz,en iyi analizi o yüzden bireyin kendisi yapar.

gölge arketipinin gözüktüğü rüyalarda korku vardır genelde,bu korku görülmeyen içsel potansiyelin ve enerjininde gizlendiği yerdir. gölge genelde hemcinsiniz olarak gözükür. bende mesela eski bir adaşım olarak gözüktüğü rüyalar oldu.sizin tam tersi aspektinizde olur genelde çok uzun,çok kısa,çok açık,çok koyu gibi. anima/animusta ise karşı cinsinizdir. kompleksite boyutuna göre içerik çok geniştir.

kolektif sembollerde bilinçdışı genelde deniz,mağara(cave,kehf),kuyu,mezar,hamam,oda gibi gözükebilir. genelde bunlar bilinçdışınıza girmeniz gerektiğinin göstergesi olabilir. mitlerde ve dinlerde çok fazla örneği vardır. deniz örneği çok sık rastlanır, bilinçdışında derin bir noktanıza temas ediyor olabilir. aynı şekilde mağara içsel yolculuğunuza girmeniz ve zıtlıkları bütünlemeniz gerektiğini gösteriyor olabilir. genel olarak her rüya tamamen bireyin kendisine ait olduğu ve bilinçdışından yansıdığı için hepsi kendisine aittir.
devamını gör...

geceye bir şiir bırak

devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim