türkçe'de anlamı "zulümsüz" demek.
makyaj, cilt bakımı, kişisel bakım gibi ürünlerin içeriğindeki maddeler, formüller hayvanlar üzerinde test ediliyor.
cf ise tam burada devreye giriyor. hayvanlar üzerinde deney yapılmadan, teknolojik araçlar ile de tüm bu ürünler test edilebiliyor.
hayvanlar üzerinde hiçbir şekilde test yapmadan teknolojiyi kullanarak geliştiren markalara da "cruelty-free" deniliyor.
"benim dudağıma sürdüğüm için neden bir hayvan acı çeksin" gibi düşüncelere sahip oldukça da özellikle bu konuda biraz daha hassas davranmaya başladım.
tabii ki elimde olan ürünleri çöpe atmadım, onları bitene kadar kullandım ve israf etmedim. hâlen daha bütün ürünlerim maalesef "cf" değil. özellikle parfüm piyasasında bu konuda çok eksik var. kozmetik ise tam tersi gayet makul alternatifler fazlasıyla var.
şimdi cruelty free demişken "çin" olayından bahsetmezsek olmaz.
çin, hayvanlar üzerinde deneyi zorunlu tutuyor. eğer marka çin pazarına giriyorsa deney yapmıyor olsa bile "ürünlerini hayvanlar üzerinde deney yapmayı kabul etmiş oluyor."
ilk zamanlar hatta hâlâ markalar konusunda çok zorlanıyorum ama zamanla yerine oturuyor.
geçerli cf logolarına internetten ulaşabilirsiniz. şunu da hatırlatmak da fayda var, logo bulunmayan bazı markalar da deney yapmıyor.
bu arada bir ürün cruelty-free olup vegan olmayabilir, aynı şekilde vegan olup hayvanlar üzerinde deney yapabilir.
bende yeni yeni bu konularda bilgiler ediniyor ve bilgilerimi tamamlıyorum. markalar, içerikler için en detaylı bilgileri instagramda/internette olan birkaç sayfadan özellikle çok iyi öğrenebilirsiniz. buraya isimlerini yazmam doğru olur mu bilmiyorum o yüzden mesaj atarsanız sayfaların isimlerini sizlerle paylaşabilirim.
hepimiz bir yerden başlasak belki biraz da olsa bir hayvanın hayatının kurtarılmasına vesile oluruz. kurtarabildiğimiz kadar hayvanı kurtarabilmek için herkes bir yerden başlasa kişisel bakım sektörü bu konuda daha duyarlı bir hâle gelebilir.
devamını gör...