birkaç sebebi olabilir. anlatmaya çalışayım.
çürük sebebiyle oluşan diş ağrıları, diş yüzeyinde başlayan çürüklerin dişin merkezindeki sinir-damar kompleksi olan pulpaya ya da pulpanın beslediği sert doku olan dentine ulaşmasıyla oluşur. pulpaya ulaşmış bir enfeksiyon artık çok büyük ihtimalle kanal tedavisine gider, bu yüzden ufak ağrılar göz ardı edilmemelidir. yüzeyde göze çarpan bir çürük olmasa dahi dişlerin arasında başlayan arayüz çürükleri sebebiyle ağrı oluşmuş olabilir. bu tip çürüklerin oluşmaması için diş ipi kullanmak önemlidir.
diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm sebebiyle dişler aşınır ve dişin en dış tabakası olan minenin altındaki dentin açığa çıkar. dentin, sert olmasına rağmen boşluklu bir yapıya sahiptir ve açığa çıkması, ağrıdan ziyade hassasiyet diyebileceğimiz bir tabloya yol açar. özellikle sıcak soğuk şeyler tüketirken dişleriniz sızlar. birden fazla dişte ağrı, sızı varsa (özellikle ön dişlerde) şüphelenilebilir, zaten ısırma yüzeylerine baktığınız zaman anlarsınız.
yirmilik dişler, aslında şimdiye kadar evrimsel süreçte kaybetmiş olmamız gereken dişlerdir (kendi başlığında anlatacağım) ve zaman zaman çenemize sığmaz ve çıkarken diğer dişleri sıkıştırırlar. bu da hem dişlerin az ya da çok çapraşıklığına, hem de ağız genelinde ağrıya sebep olabilir. özellikle kulağa, boğaza vuran bir ağrı varsa, ağrı birden çok dişi kapsıyorsa, diş ağrısına baş ağrısı eşlik ediyorsa yirmiliklerden şüphelenilir. kimi zaman gömülü oldukları yerde çürür ve kiste dönüşürler.
çürümüş dişlere kesinlikle alkol, kolonya gibi yumuşak doku irritanları basılmamalıdır. ağrıyı geçirmez, üstüne dişeti yanıklarına sebep olurlar.
jakstat hocamın katkısıyla: bütün nedenler elenmiş olmasına rağmen ortada hâlâ bir ağrı varsa,
trigeminal nevraljiden şüphelenilir. bu durumda nörolojiye gitmekte fayda vardır.
devamını gör...