beş kategoride değerlendirilmesi gereken ilim dalıdır.
1)simya; doğal olgular üzerinde, olağanüstü tasarruf gücüne ulaşmak amacıyla iradi güçlerle özel maddi güçleri kaynaştırmayı hedefleyen ilim dalı. algılama üzerinde tasarrufta bulunma da bu ilim dalının kapsamına girer. buna ayrıca "göz büyüsü" de denir.
2) limya; yıldızlar ve olaylar üzerinde etkili olan, üstün ve güçlü ruhlarla iletişim kurmanın sonucu meydana gelen, iradi etkilemelerin niteliğini araştıran ilim dalı. buna "boyun eğdirme sanatı" da denir.
3)himya; ilginç etkiler meydana getirmek için, yüceler aleminin güçleri ile aşağı unsurlar arasında bir bileşim meydana getirmeyi hedefleyen ilim dalı. buna "tılsımlar"da denir. çünkü gökteki yıldızların, semavi düzenin maddi olaylarla bir ilgisi vardır. unsurlar, bileşimler ve bunların doğal nitelikleri için de böyle bir bağlantı söz konusudur.
4) rimya; maddi güçleri; olağan üstü intiba uyandıracak şekilde kullanma ilmine denir. buna "göz bağlayıcılık" da denir.
5) kimya; unsurlardan bazısının, diğer bazısının biçimini almasını inceleyen ilim dalı.
insanoğlu sadece kimya ilmiyle ilgili bir yargıya sahiptir. diğer ilimler ile ilgili çok bilgi sahibi olmamasından kaynaklı, bir önyargı beslemektedir.
islam bu ilim dallarını yok saymamıştır. bazılarını kullanmanın haram olduğunu belirtmiştir.
bakara suresi 102. ayet bu konuya açık delildir.
devamını gör...