kulak çınlamasının tıptaki karşılığıdır ancak bildiğimiz kulak çınlamasından ziyade uzun süreli olanıdır. her zaman işitme kaybı anlamına gelmez. yüksek ses, yüksek basınç, kazalar, kulak hasarları, kulak sorunları, beyin tümörleri, psikoloji, bazı kan değerlerinin değişmesi gibi pek çok sebepten ortaya çıkabilmekte de olsa bazı kişilerde sebebi belli olmaz. belli olmaz demekten ziyade tespit edilemez demek sanırım daha doğrudur. 9 aylık tecrübeme ve okuduklarıma dayanarak şunu söyleyebilirim ki illa bir sebebi vardır ama alakasız bir çok şeyden etkilendiği için sebebi tespit edilemez ya da doktor uğraşmak istemez.
eğer siz de sürekli çınlama duyuyorsanız ilk iş kbb doktoruna gidin. yalnız dikkatli olun çünkü muayene etmeden ilaç yazıp gönderen doktorlar var. muayene edilmeyi talep edin, tatmin olmazsanız başka doktorlara gidin. kendi yapacağı muayeneler dışında işitme testi de talep edecektir. belli başlı ilaçlar da var bu durumda kullanılan, reçetesiz de alınabilmeleri sebebiyle isim vermeyeceğim. doktorunuz buna karar vermeli. eğer muayenenizde sorun çıkmazsa ve yüksek ses, kaza, kulak hasarı sebebiyle de olmamışsa dahiliye ve nöroloji bölümlerinden randevu alın. önce dahiliye için alın ki kan değerlerinize ve diğer olası hastalıklarınıza bakılabilsin. nöroloji de mr isteyecektir tümör var mı diye bakmak için. sonuç olarak herhangi bir sebep bulunamazsa en son psikiyatriste gidin. psikolojik sebeplerden de kaynaklanabilir. ordan da bir şey çıkmazsa ne olacağını kendi deneyimlerimle aktarmaya devam edeceğim.
bu süreç için de size tavsiyelerim kendinizi üzmemeye çalışın. yalnız değilsiniz, tinnitus yaşayanlar olarak sayımız çok. bu süreç başlangıçta çok zor biliyorum ama zamanla gerçekten alışıyorsunuz. bunun dışında size yardımcı olabilecek şeyler de var. en azından bu süreci daha kolay atlatmanız ya da daha kolay alışmanızı sağlayabilir.
örneğin relife uygulaması. doğa ya da frekans sesleri dinleyerek, bunları kombinleyerek çınlamayı duymamanıza ve uyumanıza yardımcı olabilir. spotify ya da youtube’da olan doğa sesleri gibi süreli değil, seçtikten sonra siz kapatana kadar devam eder ve istediğiniz sesleri istediğiniz oranda kombinleyebilirsiniz. ücretsiz bir uygulama.
audionotch sitesinden çınlamanızın frekansını bulabilirsiniz. çevrenizdekilerle paylaşıp sizi anlamalarına yardımcı olabilirsiniz. psikolojik olarak fayda sağladığını düşünüyorum çünkü insanlar bazen durumu anlamakta zorlanıyor.
bunlar dışında kafein tüketimini kesin bir süre. deneyin ve eğer çınlamanın azaldığını hissederseniz kafein tüketmeyin. kafein, yüksek tansiyon gibi etkenler direk çınlamanızı etkileyebilir. yüksek sesle müzik dinlemeyin. boyun pozisyonlarınıza dikkat edin, pozisyona dayalı çınlama artışı yaşayabilirsiniz, bunlardan sakının. ve bir süre kendinizi kontrol ederek çınlamayı nelerin arttırdığını ve azalttığını tespit etmeye çalışın. tıbbi olarak sebebi bulmak konusunda işinize yaramayabilir ama o çınlamayı bir dakika bile olsa kısık sesle duymak sizi mutlu edecektir.
umarım birilerine yardımı dokunur yazıklarımın.
devamını gör...