güncel siyasi gelişmelere bakınca kolaylıkla anlaşılabilen gerçektir.

2020 abd seçimlerinde tam olarak böyle bir kutuplaşma yaşanmıştı, seçim haritalarına bakınca kırsal kesim kıpkırmızı silme trumpçıyken kent merkezleri bidena oy vermişti.

türkiye'ye bakarsak zaten son seçimler bunun emarelerini veriyor. 2017 referandumunda istanbul ve ankara başta olmak üzere büyüksehirlerin çoğu hayır derken kırsal kesim evet vermişti. 2019 yerel seçimlerinde ise bursa hariç 5 büyükşehiri muhalafet adayları kolaylıkla kazanmıştı, bursada da çok az bir farkla kaybedildi.

bugünkü duruma bakarsak yeni partileri ve mevcut partilerin söylemlerini bu kapsamda incelersek tüm taşlar yerine oturuyor.

mhp akpyle ittifak kurmayı kabul etti ve bunun sonucunda iyi parti kuruldu. iyi parti mhpnin tüm kentli ülkücü oylarını çaldı, mhpde sadece kırsal ülkücüler kaldı. akpden ayrılan ali babacan deva partisiyle doğrudan akp içindeki beyaz muhafazakar denilen kentli muhafazakarları hedefliyor mesela ve her geçen gün oylarını arttırıyor. mesela muharrem ince de chpdeki kırsal kesimi koparıp kendi partisinde konsolide etmeyi amaçlıyor. yani hem iktidar hem muhalefet cephesinde kopmalar ve birleşmeler kent vs kırsal konseptinde yeni bir şekillenme yaratıyor. aynı şekilde iyi partide sürekli sorun yaratan ümit özdağ gibi isimlere bakarsak onlar da iyi partinin kırsal tarafını oluşturuyor ve partide bir türlü kendilerine yer bulamıyorlar.

genel olarak bu iki kutba bakarsak şöyle;

kırsal: akp, mhp, bbp, muharrem ince, hüda par, saadet partisinin yarısı ve ümit özdağ, ümit kocasakal vb. birçok diğer isim.

kent: chp, iyi parti, deva, gelecek, saadet partisinin diğer yarısı ve abdullah gül, bülent arınç vb. birçok diğer isim.
hdp protest bir parti olarak iki taraftan da azade.

son olarak özelliklere bakarsak o da şöyle;

kırsal: hamaset, kırsal muhafazarlık, kırsal milliyetçilik, ekonomik milliyetçilik, populizm, avrupa-abd karşıtlığı , rusya-çin sevgisi, ulusalcılık

kent: kurumsallık, rasyonal milliyetçilik, beyaz muhafazarklık, liberalizm, sosyal demokrasi, populizm karşıtlığı, küreselcilik
devamını gör...
güzel tespittir. şehirlerin banliyölerinde (şehir kırsalı) yaşayanlarda bu denklemde dikkate değer alt kümelerdir.
devamını gör...
senelerdir böyle gidiyor zaten. vergi üretip, tüm türkiye'ye bakan sahil sehirleri, kırsal şehirlerin tercihlerinin bedelini ödüyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"2023 seçimlerinin kent vs kırsal şeklinde gerçekleşecek olması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim