fransız felsefeci ve çok büyük bi bilim tarihçisidir. thomas kuhn'u en çok etkileyen felsefecidir. bilim tarihi alanının en prestijli ödülünün ismi kendisine verilmiştir. bu ödülü 1999 ve 2008'de iki türk de almıştır. ilki türk bilim tarihi duayeni aydın sayılı, ikincisi, hepimizin tanıdığı, bilim tarihçisi olan eski cumhurbaşkanı adayı ekmeleddin ihsanoğlu'dur.

koyre'ye göre bilimsel kavramlar analitik olarak incelenmelidir. yok efendim bilimde metafizik yokmuş, yok salt gözlem içerirmiş, bırakın kardeşim bu palavrayı der koyre. özellikle galilei üzerinden kavram incelemesine gider ve bilimin asla evrensel olamayacağını söyler. buranın altını çiziyorum. bilim evrensel değildir der koyre. her bilimsel kavram, teori ve düşüncenin zeitgeist'i vardır der.* kendi zamanının değerleri ve dili olmadan teoriler anlaşılamaz der. buram buram yapısalcılık kokar bu cümleler pek tabii. kuhn'un ''bilim devrimlerle ilerler'' düşüncesi işte tam da buradan gelir. koyre bilimin rasyonel bir şekilde ilerlediğine inanmaz. koyre, kendisine kadar bilim tarihinin pozitivist perspektifle okunduğunu ima eder. bilimin önünde bi engel olduğunu düşündüğü pozitivizmin çöpe atılması gerektiğini şiddetle söyler.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"alexandre koyre" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim