orhan gencebay şarkısı.
fakat;
kim söylerse söylesin mükemmel bir şarkı.
-----
bir zamanlar benim sevgilimdin
yanımdayken bile hasretimdin
şimdi başka bir aşk buldun
mutluluk senin olsun
dertler benim, çile benim
hayat benım senin olsun...

şarkı
devamını gör...
devamını gör...
bir zamanlar benim sevgilimdin...
yanımdayken bile hasretimdin...

jilet mod on...

devamını gör...
orhan gencebay'ın ş harflerini j, ç harflerini ise ş'ye yakın bir şekilde telafuz ettiği şarkı. bu bilgiyi cebe alarak şarkıyı tekrar dinleyin, sonra da aşağıdaki sözleri tekrar okuyun.

şjimdi bajka bir ajk buldun
mutluluk senin olsun
dertler benim, schile benim
hayat senin, senin olsun.

arabesk müzikte annemin bir kuralı vardır. ben aklım başıma ermeye başlayıp da babaları (müslüm, orhan, ferdi) tanımaya başladığımda anneme sormuştum hangisini en çok seviyorsun diye. bana orhan gencebay demişti. neden diye sorduğum da ise; diğerleri ya ağzını yaya yaya söylüyor ya da türkçeyi mahvediyor demişti.

hah işte bu şarkı sırf ş harfini j'ye yakın telafuz ettiği için, orhan gencebay'ın en kötü türkçesine şahit olduğumuz şarkıdır belki de. sanırım annemin etkisinde kaldım, orhan genceabay'ın şarkılarına öncelikle bu gözle bakıyorum. hakikaten de diğer babalardan bu konuda ayrılıyor. vurgusu, tonlaması, namesi, ses oyunları vs bambaşka. diğerlerinin vokali hep tekdüze sanki ama orhan gencebay bambaşka. gerçi ben orhan gencebay'ın müziğini salt arabesk olarak nitelemeyi de yanlış buluyorum. neyse; sadede geleyim. lirik kalitesi bakımından orhan gencebay'ın top 3 şarkısından biridir.

müzikalite olarak benim kendi zevkime göre bunun önüne koyduğum şarkıları var ancak, şarkı sözlerinin yakıcılığı beni bambaşka bir moda sokuyor.

bu arada şunu da belirtmeliyim ki; o ş harflerini j gibi telafuz etmeseydi bu kadar güzel olmazdı belki de bu şarkı.
devamını gör...
müzikle ilgili sayılırım; en azından bir zamanlar diyeyim. günlerimin yarısından fazlasını ve hatta uyumaya çalıştığım anları bile müzik dinleyerek geçirdiğimi bilirim. amatör de olsa stüdyolarda bulunmuşluğum, enstrüman mıncıklayıp bir şeyler çalmışlığım ve kayıtlara katılmışlığım dahi vardı. geçen onca yıllar boyunca envai çeşit müzik türü, grup ve isim dinlediğimden iyi kötü bir değerlendirme yapabillirim. naçizane fikrimce diyeceğim şudur ki en yoğun gotik-doom metal dinlediğim karanlık dönemlerde dahi bu parça kadar insanı yeni dökülmüş sıcak asfalt üzerinde süründürerek kahreden, içini yakan, kezzap içmiş gibi mideyi kevgire çeviren, sırtına takılmış onlarca çengelle uçurumların kenarından aşağı sallandıran, asit yağmurlarıyla yıkanmış, binlerce raptiyeyle kırık camlar üzerinde yatıyormuş hissi uyandıran, en yakın köprünün yolunu tutup oradan atlama isteği doğuran bir eser daha bulunmamaktadır. parçanın teknik anlamda ne derece başarılı olduğuna dair analiz yapmak istemiyorum zira tek bir dinleyişte bile bunun için gereken enerjiyi içinden çekip alabiliyor. mütemadiyen bir taraflarınıza sıçtıktan sonra çekip giden yahut defolması gereken sevdiğiniz için burada anlatılandan daha fedakar olabileceğini iddia eden biri varsa şayet, güzel bir ceket alıp önümü ilikleyerek kendisini tebrik ediyorum. alkol kokusuna dayanamayan adamı dahi sarhoş ettirebilir. karakterindeki çürükler ve iktidar yalakalığı bir yana dursun, orhan gencebay'ın alametifarikası olan serbest müziğinin şaheseridir; taşlaşmış buzlarla dolu zirve yaptığı andır.
devamını gör...
madem arabesk...senfonisini dinleyelim...

devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dertler benim olsun" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim