başlığının açılmamış olmasına hayret ettiğim, türk basınının 80'lerde başlayan dönüşümünün sembol isimlerinden birisi. hani rte'nin sürekli olarak eski türkiye matbuatından söz ederken ''boğaza karşı viski içenler'' diye tarif ettiği, 80 öncesi simit ve çayla beslenen zavallı gazeteci imajını yıkan patronlardan birisi.

ercan arıklı sadece başında bulunduğu gelişim yayınları, erkekçe, nokta, kadınca, hıbır gibi dergilerle değil, gelişim yayınları kapsamında çıkardığı ansiklopedilerle de basının kudretli adamlarından birisi olarak bilinirdi. ansiklopedi ne alaka diyen yeni yetmelere, o dönemde ansiklopedilerin hem fasikül fasikül hem de gazetelerin eki olarak 15 gün veya ayda bir yayınlanma suretiyle biriktirildiğini söyleyelim.

ercan arıklı'yı bu kadar büyük yapan şey, aslında kendi tedrisatından geçmiş gülse birsel'in, yıllar sonra yazacağı ve rutkay aziz'in canlandıracağı bülent onaran karakterinin esin kaynağı olacak derecede elitist yapısıdır. aslen karslı olduğu söylense de kırım'dan kars'a göçmüş hali vakti yerinde bir ailenin çocuğudur. sonrasında robert kolejde okumuştur. engin ardıç'ın tabiriyle karısının trajik ölümünden sonra insanla ve insani olan her şeyle ilişkisini kesmiş, tüm insanlığa karşı küçümseme ve nefret duygusundan başka bir şey taşımayan, altında çalışanlara karşı mütekebbir, gazeteci olmak isteyen ve fiziksel olarak beğendiği kadınların elinden tutan ! bir karakterdi. oray eğin'in tabiriyle ''lallar, femler, sular içeri gelsin fatmalar hüseyinler'i gönderin '' kafasındaydı. tedrisatından geçirip ünlü yaptığı tiyatrocu, sinema oyuncusu, gazeteci kadınların isimlerinin çoğunu bilmiyoruz ancak kendisi yatmak istediği kadınların listesini yapar, sonra işi bitince ismin üstünü karalarmış. trajikomik bir şekilde halk otobüsünün altında kalmadan önce son sevgilisi şahnaz çakıralp'ti. belki de engin ardıç'ın iddiası doğrudur. güce kavuştuktan sonra ihanet ettiği kainatın ulu mimarına tapan üç nokta biraderleri onu cezalandırmıştı.
devamını gör...
ercan arıklı, 1940-2003 yılları arasında yaşamış türk bir karikatürist olup nokta dergisi'nin kurucusudur.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ercan arıklı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim