gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler üzerine ontolojik, epistemolojil, paleontolojik, etimolojik, antropolojik ve bilumum lojikleri kapsayan mükerrem mukayese.
amerikalı sosyo-antropolog ve sinemografın ifadesiyle "gelişmek; mastürbasyon gibidir, zamanla insanı öldürür." bu bağlamda gelişmiş ülkeler; teknolojik, iktisadi ve toplumsal gelişimini tamamlamış, kendini gerçekleştirmiş statik ülkelerdir. bu ülkeler, gelişimini tamamladığı zamanın ruhuna ve değerlerine sıkışıp kalmıştır; daha fazla gelişebilecek bir zihne, alana ve zamana sahip değildir. gelişmiş olmaları itibariyle zenon'un paradoksundaki duran ve asla ilerleyemeyecek olan oktur. dolu bir bardağın daha fazlasını alamamasıdır. dolmuş olan bardaktaki su, bir süre sonra kirlenmeye, kokmaya ve bulanıklaşmaya başlar, çürümeye ve yok olmaya mahkum hale gelir. gelişimini tamamlamaları itibariyle az gelişmiş ülkeler de bu kategoridedir.
oysaki gelişmekte olan ülkeler; bir tamamlanmışlık değil, sürekliliktir. bu ülkelerin iktisadi, teknolojik ve toplumsal yapısı zamanı aşan sürekli bir dönüşüm halindedir. değişimin sürekliliği itibariyle herakleitos'un durmaksızın devinen nehridir. üstteki musluktan saatte 10 litre suyun doldurulup alttaki musluktan saatte 20 litre suyun boşaltıldığı havuzun hiç dolmamasıdır. sürekli akan ve devinime sahip su kirlenmez, kokmaz ve bulanıklaşmaz; püfür püfür olur.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"gelişmiş ülkeler vs gelişmekte olan ülkeler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim