kırda dolaşırken fırtınaya yaklanırsan ağaç altında ya da açık alanda durma. yıldırımm alandaki en yüksek yere düşer diye anlatılır. bu da ağaç, ağaç değilse siz olmaktasınız.
peki gemi ne olacak. açık denizde fırtınaya yakalandı gemi. deniz yüzeyinde en sivri nokta gemi ve geminin direği. yıldırıım çat diye gemiye düşer.
modern gemiler hemen tamamen metalden yapıldığı, ayrıca geminin büyüklüğüne bağlı olarak iki ya da çok sayıda paratoner kullanıldığı için yıldırım pek zarar vermez. geminin kendisi bir faraday kafesi görevi görür. ayrıca paratonerden denize dalış noktalarına bakır şeritlerle yıldırım yolu yapılarak yıldırım denize verilir.
peki ahşap tekneler? paratonerin bulunuşuna kadar yıldırım büyük sorundu. paratoner icat olununca direklerin tepesinden denize, bugünkü gibi bakır hatlarla bağlantı yapılıyordu.
peki paratoner öncesi? hiç. eğer güvertede barut varsa patlıyor ve gemi parçalanıp batıyordu. ana direk parçalanıyor ve gemi neredeyse hareketsiz kalıyor, ya da yanıyordu. personel kaybı cabası.
neyse şimdi paratoner var.
devamını gör...
başlıktan çok alakasız ama keşke bazılarının götüne düşse... yanık götlerine ne gülerim.*
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"gemilere yıldırım düşmesinin sonuçları" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim