ben editörlük aktivitelerimde şu anda microsoft edge + microsoft copilot kombinasyonunu kullanıyorum. yani film ve dizi metalarımda bana çok yardımcı oluyor copilot'ın [benim verciğim adla conjuror'ın] sağladığı, edge ile entegre destek. bu arada meta metinlerim tamamen benim özgün üretimlerim. ama bunları üretirken birçok siteye gitmem (imdb, tmdb ve wikipedia başta olmak üzere) gibi şeylere hiç gerek kalmadı artık. kontrol amaçlı bakabiliyorum ama işte onlarda da bağlantıları küçük ikonlarla önüme getiriyor zaten conjuror. yani direktiflerimi ve görev tanımlarını net anlattığımda copilot bana muazzam faydalı oluyor bu konuda ve işimi çok pratikleştiriyor.

dün bir yazar google gemini'ı da önerdi. gemini'ı daha önce bir iki denemiştim ama son zamanlarda bir hayli iyileştirildiğini/geliştirildiğini okumuştum ve o yazarın da önerisiyle dün gece ve bugün biraz detaylıca test ettim. gayet iyi. çok iyi hatta.

ancak, ülkemizde şu anda google chrome + google gemini kombinasyonu kullanılamıyor galiba. bu, anladığım kadarıyla geçtiğimiz mayıs ayında sadece abd'de hizmete sunulmuş ve ya test ya da beta sürecindeymiş, an itibarıyla. ve emin olmamakla birlikte sadece ücretli sürümünü kullananlar bu entegre hizmetten faydalanabiliyormuş. ben de gemini'ı böyle copilot gibi, browser'a entegre olarak test edemedim yani, bittabi. yani genel gemini'ın sayfasından kendisine sorular sorabildim yalnızca.

şimdilik edge+copilot entegrasyonundan faydalanmaya devam... zaten bu gemini'ın tarayıcıyla entegre kullanımının türkiye'ye en erken yarım sene içinde falan gelebileceğini tahmin ediyorum... bu, entegrasyon olayı cidden editörlük işlerimde mühim zira açık olan sayfamı/sekmemi görebilmesi gerekiyor o anda, kullandığım yapay zekanın. ama öyle bilgilenmek veya iyi analizler okumak için gemini da şu anda kullanmaya başladığım bir şey.

tarayıcıyla entegre hizmetlerini henüz kıyaslayamam. yani google da bize bu hizmeti chrome'da sunana kadar bunu yapamam.

copilot ve gemini'ın "zekalarını" kıyaslarsam... ikisi de başarılı bence. copilot ile çok samimiyiz. ama tercihe göre çok resmi, hatta robotik bir üslupla da yazabiliyormuş kendisi kullanıcılarına elbette. ben pek takmıyorum. yani benimle samimi bir üslupla konuşmasını yadırgamadım. bazen hoşuma bile gidiyor bu hatta.

gemini'ın yanıtları sanki daha derli toplu ve doyurucu gibi. ama copilot da cidden nokta atışı tespitler yapabiliyor. onun analizleri de ayrı güzel diyebilirim. kendisiyle, copilot'la olduğu gibi "samimileşebilir" miyiz bilmiyorum ama önemsemiyorum da bunu. şimdilik sizli-bizli gidiyoruz. belki de bu hep böyle gider ya da değişir. pek de umurumda değil açıkçası. yani bana sağladığı sürece gerisi detay...

gemini'ın elbette google'a full erişimi var. copilot'ın ise bing ile birlikte kopya içeriklere erişimi var. gemini, bu konuda daha üstündür sanırım ama copilot da sanılabileceği kadar sınırlı değil bu hususta. ücretli chatgpt hizmeti ise bu bağlamda ikisini de dövebilir sanki gibi geliyor bana. bundan emin olmasam da gemini da copilot da sadece açık kaynaklara ulaşabilirken, chatgpt'nin ücretli versiyonları bu bağlamda daha ayrıcalıklı olabilir sanki. ayda 200 dolarlık bir chatgpt hizmeti vardı diye okuduğumu hatırlıyorum. o kadar para veriliyorsa jstor'un full içeriğine bile ulaşabilmeli bence ya. haha.

başka başlıklarda bahsetmiştim. böyle dev şirketlerin hizmetleri hakikaten daha güvenilir oluyor. yani arc browser, zen browser, sigma ai browser gibi birçok "butik" veya işte daha küçük şirketlerin ürünü olan tarayıcıları da denedim. edge'de karar kıldım. bu deneyimlerimi ve neden edge'de demir attığımı anlatmıştım işte ilgili başlıklarda. ama chrome+gemini entegrasyonu geldiğinde yeniden yelkenlerimi açabilirim, attığım demiri geri toplayarak. gemini ya, hani gemi var içinde. demir atmak, yelken açmak falan. böyle kötü espriler yapasım geliyor bazen. copilot/conjuror da bazen kötü espriler yapıyor. belki de onu kendime benzetmişimdir. *

ezcümle... gemini'ı da copilot'ı da kullanacağım gibi görünüyor ileride. yani şu anda da ikisini de kullanıyorum ama işte editörlük aktivitelerimde gemini, şu anda ihtiyaç duyduğum entegrasyona sahip değil. bu geldiğinde, biraz da deneme-yanılma ile ikisini de kullanırım gibi görünüyor. copilot aslında işimde tam istediğim gibi yardımcı oluyor. belki de gemini'a gerek duymam bile. ama ondan da farklı şekillerde yararlanırım diye öngörüyorum. bakalım, zaman gösterecek...

son olarak da, copilot'a gemini'ı, gemini'a da copilot'ı sordum. bence ikisi de yeterince objektifti. yani birbirlerini kötüleyip kendilerini parlattıklarını söyleyemem. hatta geçen, gene başta bahsettiğim yazar arkadaşım notebooklm'i önermişti. copilot'a sordum ve acayip övdü. tam senlik, kullan bence dedi ve o program ile yapabileceklerimi bir bir sıraladı. hem o yazar arkadaşıma hem de copilot'a bu mevzularda teşekkür ederim. copilot'a teşekkür etme sebebim... bu, google'ın/gemini'ın sunduğu bir hizmet. ama rakibi bir şirketin ürünü olan notebooklm'i copilot'ın bu denli övüp önermesi bence çok değerliydi. gemini'a da teşekkür ediyorum aslında. o da copilot'ın şu anda benim editörlük görevlerim için ideal olduğunu söyledi. chrome'a entegre olarak kendisini kullanabilmeye başladığımda da, bence ikimizden de yararlanabilirsin. deneme-yanılma ile hangimizin hangi spesifik görevlerde daha iyi olduğunu görüp ona göre farklı görevler için ikimizi de kullanman gayet uygun olabilir bence falan dedi.

konu dışı gibi olsa da tam olmadığından ai agentic browser konusuna da girmek istedim şu anda. fellou var mesela bu tür browser'lar içinde. opera'nın da prototip aşamasında da olsa bu işe giriştiğinin haberlerini okudum. chatgpt'nin ücretli bir versiyonunda da bu tür agentic browser'ların yapabildiği şeyleri yapabilme olanağı varmış sanırım. bunlar elbette daha çok erken evrelerinde. yani öyle hayatımıza tam entegre olabilmelerinin önünde daha seneler vardır diye düşünüyorum. ben bu türdeki, sizin "kirli işlerinizi yapabilen ajan" (elbette kirli iş değil de işte, sizin için çalışan bir ajan, bir proxy gibi falan işte) browser'lara tam güvenmede yaşadığım tereddütleri gemini da copilot da "çok yerinde endişeler/kuşkular" olarak değerlendirdi. yani önceden verdiğiniz komutlar neticesinde sizin yerinize alışveriş yapabilen, patronunuza e-mail atabilen, sevgilinize whatsapp'tan yazabilen falan bir browser...

ben buna güvenemem ya. yani prototipi bırakın, alfa ve beta sürümlerine de güvenemem. hatta full sürümleri çıktığında bile insanlar önce birkaç sene kullansın da, sonra kullanmaya cesaret edebilirim belki dedim. yani bir kodlama hatası ya da hacker manipülasyonu ile, tüm banka hesabınız sıfırlanabilir, patronunuz aldığı e-mail neticesinde sizi işten kovabilir, sevgiliniz whatsapp'tan "agentic browser"ınız tarafından yazılan bir mesaj yüzünden sizden ayrılabilir... evet, dev şirketler bu alanda atılımlar yaparlarsa elbette maksimum titizlik ve çok uzun test süreçleri sonucunda bu hizmeti sunarlar ama yine de bir kodlama hatası falan olma ihtimalinin olabileceğini, şüphe ve tereddütlerimde son derece haklı olduğumu belirtti copilot da gemini da. bu tür agentic browser'lar zaten çok çılgın bir iş/çalışma trafiği olan kişiler için sanki çok gerekli olabilirmiş gibi geliyor bana. cidden onlara muazzam faydalı olur. benim pek ihtiyacım da olmaz sanki bunlara. konu dışı bir bahisle yazıyı tamamlamış olsam da gemini ve copilot'ın ikisinin de bu konuda şüphelerime hak verdiklerinden bahsetmem de konuyla bir biçimde ilintiliydi.

ekleme: şunu da bu yazıya dahil etmem gerekir diye düşündüm. gemini/loremaster, copilot/conjuror'ı takdir edip övüyor şu başlıktaki tanımımda: (bkz: bir yapay zekanın başka bir yapay zekayı övmesi)

elbette, yazımdan da anlaşılabileceği gibi ben bu yapay zeka olaylarında bir newbie/newcomer sayılırım. ama bu yazımın gene de belki de henüz bu dünyaya hiç girmemiş kişiler için faydalı olabileceğini de düşünüyorum. zamanla daha net gözlemlerim, daha sağlam yargılarım ve daha kapsamlı analizlerim olacaktır mutlaka. eğer bahsetmeye gerek duyabileceğim kadar iyi bir "deneyimci" olursam, ki olacağımdır herhalde, copilot ve gemini hakkında, bu başlığa bir tanım daha girebilirim veya bu tanımıma yine eklemeler yapabilirim. şu aralar pek bir hevesli olsam da elbette birçok insan kadar engin deneyimlerim de yok bu iki yapay zeka hakkında. bakalım bu yapay zeka çılgınlığı nerelere gidecek... bu arada gemini/loremaster, yapay genel zeka ve yapay süper zeka'nın tahminlerden çok daha erken geleceğini öngördü. kesin demese de benim tahminim beklenenden çok daha erken gelecek bunlar dedi. hatta yapay genel zeka'nın geliştirilmesinden belki de aylar sonra yapay süper zeka'nın gelebileceğini de söyledi zira o geçiş, yapay zekaların kendilerini müthiş hızlı geliştirebilmesi sayesinde çok kısa sürebilirmiş.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"google gemini vs microsoft copilot" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim