hatşepsut veya hatçepsut; antik mısır'da 18. hanedan döneminde hüküm sürmüş kadın firavun.
üvey oğlunu hapsederek tahta geçmiştir.
devamını gör...
bir kadın firavun. hatşepsut, bir erkek evlat istiyordu. bunun sebebi, firavunlar erkek olmalıydı ve hatşepsut da oğlunun firavun olmasını istiyordu. bu sebeple, firavun ıı. thutmose ile evlendi. çünkü bir firavundan oğlu olursa, doğal olarak bu çocuk veliaht olacak ve thutmose ölünce tahta geçecekti. fakat işler beklediği gibi gitmedi, hatşepsut bir kız doğurdu. thutmose ise başka bir kızdan bir erkek evlat sahibi oldu. böylelikle bu çocuk, veliaht oldu. thutmose ani bir şekilde öldü ve bu çocuk, yani ııı. thutmose firavun olmalıydı. fakat yaşı ülkeyi yönetemeyecek kadar küçüktü. hatşepsut, çocuğun üvey annesi olduğu için kral naibliği yaptı. sonra ise bir anlaşma sonucu ülkeyi 30 yıl boyunca sadece kendisi yönetti. işin garip kısmı, hatşepsut firavun olunca erkek kral gibi giyinmiş ve takma sakal kullanmıştır. bunun sebebi dönemin gelenekleriyle alâkalıydı. anlaşılan o ki, hatşepsut iyi biriydi, döneminde mısır refaha kavuştu. ııı. thutmose'u da kendi çocuğuymuş gibi severdi. hatşepsut sonrasında tahta ııı. thutmose geçmiştir. kemik kanseri sebebiyle öldüğü söylenir. bundan ilave hatşepsut, heykellerinde ve resimlerinde de kendisini sahte bir sakal ve erkek vücutlu bir şekilde tasvir ettirmiştir. ııı. thutmose gençliğinde tahta geçmek istediğinde, hatşepsut buna izin vermeyip onunla bir nevi yarışa girmiş ve firavun olmasının tanrının bir isteği olduğunu söylemiştir. ııı. thutmose, ölmeden önce hatşepsut ile ilgili anıtlara zarar vermiş ve onu krallar listesinden çıkarmış, kayıtlardan sildirmiştir. hatşepsut diye bir kadın firavunun varlığı ise 1822 yılında gün yüzüne çıkmıştır..

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
mö. 1500 yıllarında yaşamış.kocası ölünce firavun olmuş.yapılan tapınaklarda kendisini sakallı olarak göstermişler.erkek gibi görünmek için sakalda takıyormuş.bunun sebebi inançları. tanrı'nın çocuğu olursa erkek olur başka seçenek yok yani.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
hatşepsut tapınağı
devamını gör...
20 yıllık dostum, arkadaşım, sırdaşım... hoş gelmiş.
devamını gör...
misir tarihinin tek kadin firavunu. guclu bir lider olarak ulkeyi yonetip bircok proje baslatmistir.

hatsepsut, antik misir'in en unlu kadinlarindandir ve misir tarihinde onemli bir yeri vardir.

yaklasik m.o. 1479-1458 yillari arasinda hukum surmustur. o, misir'in altin caginda hukum surmus ve ulkeyi basariyla yonetmistir.

hatsepshut, firavun thutmose i'in kizi olarak dunyaya gelmistir. babasinin olumunden sonra, hem kardesi hem kocasi olan ii. thutmose'la birlikte hukumdarlik yapmistir. fakat kisa bir sure sonra kendisini firavun ilan ederek tek basina hukumdar olmustur.

bu durum, o donemde buyuk bir olay olarak karsilanip misir tarihinde benzeri gorulmemis bir durum olmustur.

hatsepsut donemi, misir'in refahi ve kulturel gelisimi icin onemli bir donemdir. kendi adinda tapinaklar insa ettirmis, ulkeyi genisletip ticareti gelistirmistir. ayrica sanat ve mimari alanda da buyuk ilerlemeler kaydedilmistir.

fakat hatsepsut'un saltanati, bazi geleneksel goruslere gore sorunlu olarak degerlendirilmistir.

soyle ki o erkek firavunlar gibi giyinmis(ki bu sekilde yaptirdigi heykeller gunumuze kadar gelmis) ve bu sekilde temsil edilmis, iste onun bu tarzda erkek egemenligine karsi cikmis olmasi bazi tarihciler tarafindan elestirilmistir.

hapsetsut'un olumunden sonra kocasi ii. thutmose'un baska bir kadindan olma oglu firavun iii. thutmose, hatsepsut'un anilarini yok etmeye ve ismini tarihten silmeye calismistir.

hatsepsut, antik misir'in en etkileyici ve gizemli karakterlerinden biri olarak tarihe hecmistir. firavunlugu ve donemi, kadinlarin gucunu gosteren nadir ornelerdendir.

onun hukumdarligi, antik misir'da kadinlarin toplumdaki rol ve gucu hakkinda daha detayli bri anlayis sunar.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

erkek giysileriyle olan heykellerinden biri icin:

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
senenmut adı verilen mose/musa'yı evlat edinen kadındır. daha sonra mısır tapınaklarından izleri silinmiştir. zira dönemin firavunun iktidarının yerle bir olmasının sebebi olarak kendisi suçlanmıştır. musa'yı evlat edinip başımıza bela ettin diye.
devamını gör...
sakallı firavun; hatçepsut.

antik mısır firavunlarının tamamı erkekti, hatşepsut hariç. firavunluk titrine dolaylı yoldan sahip oldu. firavun ıı. thutmose öldüğünde, oğlu henüz bir çocuk olduğu için karısı hatşepsut firavunun tek halefi durumundaydı.

firavunluğu geleneklere aykırıydı, yadırgandı. kimi heykellerde ve betimlemelerde sakallı olarak tasvir edilmesinin sebebi budur. genellikle erkek kılığına bürünürdü, bir kral gibi giyinirdi ve takma sakal kullanırdı. hatta, tapınağındaki bir duvar resminde göğüsleri olmayan, erkek genital organına sahip bir çocuk olarak betimlendiği de vakidir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim