bu dünya için geçerli olan durum. ne kadar kötü insan varsa karşısında el pençe duruluyor, yaptığı en ufak iyilik göklere çıkarılıyor. ne kadar iyi insan varsa da hor görülüp eziliyor. istisnalar müstesna ama genel vaziyet böyle.
devamını gör...
kimse için iyi olmayacaksın zaten. iyi olacaksan kendin için iyi olacaksın, birilerine yaranmak için değil. iyilik, iyi hisler insanın içinde güzel bir enerji oluşturur. o enerjiden başkaları nasiplenmese de olur, kendiniz nasiplenseniz yeter. kötü düşünceler, kötü hisler en başta insanın kendisine zarar verir. ne gerek var bunları içimde barındırmaya? ben olabildiğimce iyi olmaya çalışır ve bununla kendimi iyileştirmeye bakarım.
devamını gör...
iyilik, kur'an'da berr, hayır, ihsan gibi kavramlarla farklı şekilde anlatılır. karşıdaki kişi anlasın ya da anlamasın, kadrini bilsin ya da bilmesin, bu allah katında yüce bir duygudur.
şunu kabul etmek gerek ki, çalışma hayatında primler, ödüller sayısal performansa göre veriliyor. her işin başı ve önemlisi, skora bakılıyor. futbol oyununda galip gelmek, milyar dolarlık bu oyun endüstrisi tarafından para ödülü ile taltif edilirken, centilmenlik ya da iyi oyunun karşılığı da sembolik bir takdir almak oluyor. tersi olsa, faulu az yapan, kartı az gören takım, şampiyon takım kadar para ve ödül alsa, yeşil sahalarda çok şeyler farklı yürürdü.
iyilik yapılacaksa bu da maneviyat ve allah için olmalıdır.
devamını gör...
iyi insan veya kotu insan diye bi sey yok. iyi niyetin suistimal edilmistir, iyi olmak ise yaramiyo dersin. ben de cok isterdim habis duygularin olmadigi bi dunyayi ama oyle degil. mesele elinden geldigince iyi biri olmaya calisirken sinirlarini da korumak.
devamını gör...
her yaptığımız kötülük sırtımıza ve vicdanımıza yüklediğimiz bir ağırlık. bir müddet sonra bu çekilmez hale geliyor çünkü vicdanınız er ya da geç olaya müdahale ediyor. insanlar gençken bu yükleri kaldırıyor olabilir ama yaş geçince romatizmayla birlikte çekilmez hal alıyor. yani neden kötülük yapalım ?
devamını gör...
bir halta yaramak (fayda) için yapılan şey iyilik olmuyor.

(bkz: iyilik et denize at balık bilmezse halik bilir)
devamını gör...
şu an olmasa da; en kötü öldüğünde; kazandığın sevap pointler nedeniyle işine yarayacak durumdur. öncelikle birine yaranmak için birşey yapıyorsan; bunun adı iyilik olmuyor.
devamını gör...
hesabını siz yapmayın canlar, iyi olmak en azından kötü olmamaktır.
iyi insan var güvercinlere buğday atıyor, kötü insan var sapanla güvercin vuruyor.
iyi olanın en azından kalbi temiz olur, vicdanı olur. ne kadar az insan buna sahip biliyor musunuz!
şanslı bir azınlığız bence iyiler olarak :)
devamını gör...
iyi biri olmak çoğu zaman çevredeki insanlar tarafından salak biri olmakla karıştırılıyor. kendi çıkarları için sizi kullanmaya çalışıyorlar. fakat iyi insan olmak, insanın vicdanıyla alakalı bir durumdur, bunun yargıcı da çevredeki insanlar değildir.
devamını gör...
bi halta yaramak için iyi insan olanların klasik cümlesidir.

olma , yapma biz zaten istemedik ki.
devamını gör...
iyi insan olduğunu düşünürken bir beklenti içersindeysen çokta iyi sayılmazsın
devamını gör...
burda bir halta yaramamadan kastın iyilik yapıp karşılık beklemek değildir. iyi bir insan olmanın, art niyet aramamanın, güvenmenin sonucunun hep kötü şeylere çıkmasıdır.
devamını gör...
katılmadığım önerme.

günün sonunda en azından vicdanım rahat uyuyorum, bu da bana yeter. o yüzden iyi insan olmaya devam.
devamını gör...
iyi insan oluşumuzu iyi insanlara göstermediğimiz için olan bir durumdur.
devamını gör...
iyi insan olmak, işin içine insanoğlunun nefsini sokmazsanız, faydası kendi içinde olan erdemlerdendir. lakin bu "iyilik yaramıyor, iyi insan olmanın hiçbir anlamı yok" tepkileri de boşuna değildir. bunu, iki tip insan örneğiyle açıklamak istiyorum.

insan olan herkes bilir ki arzuları olmayan kimse yoktur. bu arzular var olduğu sürece, kendimizde var olduğunu ve ödüllendirilmesi gerektiğini düşündüğümüz her şeyden dolayı bir beklenti içinde oluruz. iyilik, faydası maddi bir şekilde ölçülecek bir şey olmayabilir; ancak insanların iyiliği kendilerinden soyutmuş gibi konuşmaları gülünçtür. iyi bir köpek, iyi bir kedi veya uzaylı için bu geçerli olabilir ama işin ucunda düşüncelerini baskıladığınız anda kendini zehirleyecek kadar arzuyla dolu insan varsa böyle konuşmamak lazım.

şimdi, bazı insanlar bir konfor alanına sahiptir. bu insanlar siz ister allah tarafından deyin, isterseniz anne babalarının akıllı hamleleri sayesinde deyin, zaten ödüllendirilmiş, arzuları belirli bir doygunlukta seyretmiş şekilde yetişmişlerdir. maddi kaygılar olmadan, manevi olarak kendilerini geliştirme fırsatı bulmuşlar, bunun hazzını almışlardır. bu hazzı almak için gerekli maddi koşullara sahiplerdir, toplumdan yeterli övgüyü almışlardır. iyilikten "fayda gözetilmesine gerek yok, iyi insan olmak iyi insan olmaktır" diyen birisi bu gruptan olmalıdır. sen ben gibi, bu gruptakiler duyduğunda gülecekleri küçük arzulara, hayallere dahi kavuşamamış insanlar bu işe böyle bakamazlar; kimsenin zoruna gitmesin, kimse de kendini kandırmasın.

ikinci gruptaki insanlar, yaşamı bir kavga içinde geçmiş insanlardır. bu insanlar kaderin güzelliğini görmemişlerdir, hiçbir bokken ödüllendirilmemişlerdir; bu yüzden de ödülün ne olduğunu bilirler, toplumda bir basamak yukarı çıkmanın hissini yaşarlar. basitçe, söz gelimi sevdiği kadına zamanında kavuşamamasının sebebi parasızlık temelli özgüvensizlik olan ve iyi bir insan olmanın ne demek olduğunu bilen insanın, iyi olma erdeminin üç kuruş paradan daha kıymetli olmadığına dair bir sitemi olur, olmalıdır da.

yine bir anneyle, aile düzeninden dolayı baskılanmış, yaşı da ilerlemiş, birçok şeye televizyondan şahit olmuş, biriyle kaçan iyi bir kadını ele alalım. bunlar yaşamın içinde olduğu ve hepinizin de tanıdığı insanlar olduğu için bu örnekleri veriyorum. bu kadın, sekiz yaşında didimde tatil yapacağı, ondört yaşında ilk sevgilisiyle vakit geçirebileceği bir tür ödüller silsilesiyle doğmamış. bu kadın, belki bugüne kadar bir sofrada bahsinin bile geçmesine tenezzül edilmeyecek hayallere kavuşmak için planlar yapmak zorunda kaldı. bu kadın, hala içinde iyilik erdemini barındırıyorsa iyiliğin ödüllendirilmediğine kızması doğaldır.

çünkü bu insanlar için iyiliğin bir karşılığı vardır. bu insanlar, hayatlarında trajedilerin izleri olanlar eğer iyi insan kalabilmişlerse, bu işin işe yarayıp yaramadığını, yarayıp yaramaması gerektiğini onlardan dinlemek daha oturaklı geliyor bana. hayatta hemen hemen ne istediyse ulaşmış, kendisine yapay dertler edinmiş insanlardan iyiliğin ne olduğunu ve karşılığı olup olmaması gerektiğini dinlemeyi tercih etmiyorum. temelinde her şey gibi, bu yaklaşım da sınıfsaldır. o yüzden bu tip erdemlerin hayattaki karşılıklarıyla ilgili konuşan insanların yaşamlarına özellikle dikkat etmek gerekir.

benim şahsi düşüncem ise, iyi insan olmak zaten bir işe yarar. sadece bu erdemin nerelerde karşılık bulması gerektiğini iyi hesaplamak gerekir. iyi insan olmak, temelinde fiziksel özellikler olan bir ilişkiyi başlatmaz, maddi değeri üçyüz bin lira olan mercedesi satın aldırmaz, menfaatleri için sizinle birlikte olan insanların övgülerini çekmez. size iyi dostlar kazandırır, iyi insan olduğunuz için bir gün inişinizin mutlaka çıkışa dönüşeceği hissini kazandırır.
devamını gör...
iyi insan olmanın en büyük hatası yanlışlarımızı görememek ve kimin bize nasıl niyetle yaklaştığını görememektir . kim sana nasıl davranıyorsa sende ona öyle davran ne eksik ne de fazla.
devamını gör...
iyi insan olmak, kendine iyi olmak gerekiyor. insanlar kötü onlara iyi olunca hiçbir halta yaramıyor. daha da fenası bunu çokta güzel kullanıyorlar. gerçekten şu hayatta ne yaparsak kendimize ve kendimiz için yapacağız .
devamını gör...
yarıyor yarıyor sana değil de çevrendekilere gayet iyi yarıyor
devamını gör...
iyi insan yoktur, erdem vardır ve erdemli davranış biz farkında olmasak da muhakkak bir kelebek etkisi yaratır, aksi taktirde bunca savaş, acı, gözyaşı ve yoksulluğun ortasında bu gezegenin bizi hala besliyor ve barındırıyor olmasını açıklamak imkansız hale gelirdi.
devamını gör...
iyi insan kim ki?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"iyi insan olmanın bir halta yaramaması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim